image

Supermarkt stopt RFID-chip in onderbroeken

zondag 1 augustus 2010, 15:54 door Redactie, 12 reacties

De Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart is begonnen met het aanbrengen van Radio Frequency Identification (RFID) chips in herenkleding, zoals spijkerbroeken, ondergoed en sokken. Voorheen gebruikte Wal-Mart de technieken alleen voor logistieke processen en in magazijnen, maar het wil dit nu naar andere producten in de winkel uitbreiden. Volgens het Amerikaanse Electronic Privacy Information Center (EPIC) is dit de eerste keer dat de RFID-chips in individuelen producten worden gebruikt die klanten mee naar huis nemen. De chips blijven actief, ook al verlaten ze de winkel, aldus de burgerrechtenbeweging.

Volgens Wal-Mart kan het dankzij de RFID-chips de voorraden in de winkels nog beter monitoren. De tags zijn niet uit te schakelen, maar wel te verwijderen.

Privacy
Toch vrezen privacyvoorstanders dat marketeers en criminelen straks het afval van mensen gaan scannen om te zien wat ze recentelijk gekocht hebben. "Er zijn twee dingen die je absoluut niet wil taggen, kleding en identiteitsdocumenten, en ironisch genoeg is dat waar het begint", zegt Katherine Albrecht, oprichter van Consumers Against Supermarket Privacy Invasion and Numbering. Volgens haar zijn veel marketeers geïnteresseerd in het volgen van mensen als ze door een winkel lopen.

Reacties (12)
01-08-2010, 16:02 door Anoniem
Dan halen de klanten toch als ze thuis zijn deze dingen uit hun onderoek die ze gekocht hebben.
Daarna moeten ze de chip gewoon vernietigen,zo is hij niet meer te traceren.
Maar goed Wat een Privacy schending van Wallmart dan.
Boycotten die hap.
Dit is gewoon niet meer normaal.
01-08-2010, 16:16 door GerBNL
Tags niet uit te schakelen? Ook niet door je onderbroeken voor gebruik even voor te verwarmen in de magnetron? Lijkt me sterk. Overigens zie ik niet helemaal in waarom het beter monitored met zo'n chip in de onderbroek dan dat deze aan/in de verpakking eromheen zit.

Ik kook zelf helemaal nooit met een magnetron, maar het ziet er naar uit dat ik zo onderhand toch nog een reden ga krijgen er een aan te schaffen.
01-08-2010, 17:32 door Anoniem
Magnetron of een EMP maken van een oude camera. En of deze dingen uit te zetten zijn. Je zou verwachten dat het bij de uitgang automatisch gebeurt. Maar ja he dat is niet logisch voor bedrijven raar want eenmaal de winkel uit moet het ze niet meer interesseren. En ook leuk als je terug komt met die kleren wat gebeurt er dan. Wordt je aangehouden omdat je spullen terugbrengt???
01-08-2010, 18:34 door Anoniem
Gewoon dit gebruiken [url=http://boingboing.net/2006/01/27/howto-turn-a-disposa.html]HOWTO turn a disposable camera into an RFID-killer[/url]
01-08-2010, 20:46 door Anoniem
Het argument zal anti - diefstal zijn, echter het biedt ook de mogelijkheid om terug kerende klant te traceren, aangezien zo ver mij bekend elke ID een uniek nummer heeft ...
01-08-2010, 22:37 door Anoniem
@gerb,

Onderbroek in magnetron ?
Heb het zelf in mijn tienertijd eens gedaan voor het uitgaan en wilde een nog niet helemaal droge onderbroek drogen--hij kwam er snel uit toen ik zag dat ie in de fik vloog.
Kun je beter een veel te groot exemplaar kopen en die op 90 graden wassen ;-) :-P
02-08-2010, 00:21 door Anoniem
Gebeurt in Nederland ook al gewoon, oa bij C&A. In de gamma ging ineens het poortje af, bleek er zo'n ding in de achterzak van mn nieuwe broek te zitten.

Piet
02-08-2010, 16:30 door Anoniem
Door Anoniem: Gebeurt in Nederland ook al gewoon, oa bij C&A. In de gamma ging ineens het poortje af, bleek er zo'n ding in de achterzak van mn nieuwe broek te zitten.

Piet

Inderdaad, dit gebeurt nu ook al, zover ik weet. Ook in het kruidvat bvb. De titel 'Supermarkt stopt RFID-chip in onderbroeken' is dan ook weer slecht gekozen.

Wat wel nieuw is, is dat de RFID's er niet gemakkelijk (voor de doorsnee gebruiker) af te halen valt. Dat is geen goede evolutie. Als iedereen dit begint te doen, dan loop je op termijn rond met een hoop privacy/commercieel interessante informatie.
02-08-2010, 21:44 door Anoniem
Jezus fucking christus man. Ik ga regelmatig naar de VS, maar na dit nieuws niet meer naar de Walmart :'( Ik koop wel ergens anders kleding zonder tracking chips.
03-08-2010, 09:01 door Rolfwil
Exact, want een doorsnee consument loopt met zijn rfid chips vervolgens winkel in en winkel uit. Een niet ondenkbaar scenario zal zijn dat winkels rfid chips gaan scannen van de klanten die binnenkomen, bijvoorbeeld een H&M ziet dat m'n vriendin lingerie van Livera draagt op moment van binnenkomst en kan deze gegevens gebruiken. Veel goedkoper dan (telefonische) enquetes om te vragen waar je je ondergoed koopt ;-)
Slechte gang van zaken lijkt me....
03-08-2010, 09:42 door Anoniem
Nederlandse wetgeving dicteert dat Nederlandse winkels verplicht zijn om de optie aan te bieden om de RFID tags die in je kleding zit, te verwijderen of uit te schakelen.
03-08-2010, 11:39 door Anoniem
Door Anoniem: Nederlandse wetgeving dicteert dat Nederlandse winkels verplicht zijn om de optie aan te bieden om de RFID tags die in je kleding zit, te verwijderen of uit te schakelen.

regelgeving zou moeten verplichten de tag te verwijderen of uit te schakelen, TENZIJ je toestemming geeft (opt-in ipv opt-out) de meeste mensen weten niet eens wat een tag is.

Gisteren bij de Efteling bleek al, dat mensen met meer dan 2 pasjes met tag het deifstal alarm kunnen laten afgaan...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.