image

Opslag passagiersgegevens in strijd met privacy

dinsdag 29 maart 2011, 11:27 door Redactie, 4 reacties

Er is geen bewijs dat de grootschalige opslag van passagiersgegevens (PNR) door de EU nodig is voor de bestrijding van georganiseerde misdaad en terrorisme, aldus de Europese Data Protection Supervisor (EDPS). De Europese Commissie wil luchtvaartmaatschappijen verplichten om passagiersgegevens van Europese reizigers, zoals adresgegevens, mobiele telefoonnummer, e-mailadres en creditcardgegevens, op te slaan.

Volgens de EDPS moet er een duidelijk verband zijn tussen de grootschalige opslag van persoonlijke gegevens en het gebruik ervan. "Dat is een essentiële voorwaarde voor de ontwikkeling van een PNR-plan", zegt EDPS Peter Hustinx. Uit onderzoek blijkt dat de Europese Commissie de noodzaak voor het huidige voorstel helemaal niet kan bewijzen. Hustinx adviseert dan ook om de omvang van het geplande systeem te verkleinen en gegevens niet langer dan dertig dagen te bewaren.

Reacties (4)
29-03-2011, 11:35 door Anoniem
HULDE EDPS!
29-03-2011, 12:37 door Anoniem
"Hustinx adviseert"
"Omvang van het geplande systeem te verkleinen"
"niet langer dan dertig dagen te bewaren"


Dit klinkt allemaal als een zwaktebod.

Kan de advies genegeerd worden? Blijkbaar wel, anders was het geen advies. Dus hoe groot is dan de kans dat het advies ook opgevolgd wordt?
Wat ziet Hustinx als "verkleinen"?
Waarom wel toestaan dat de gegevens 30 dagen bewaard worden? Wat is de onderbouwing daarvoor? Waarom gewoon niets opslaan. Dat is veel veiliger.

Off topic:
We moeten natuurlijk wel alle mogelijke informatie van de Amerikanen verkrijgen en opslaan. Want het zouden een terroristen kunnen zzijn. :-)
29-03-2011, 16:46 door Anoniem
Nou eigenlijk helemaal niet opslaan.
Alleen de naam van de reizigers opslaan en het vluchtnummer,de creditcard gegevens en het emailaddres en ook het mobiele telefoonnummer is inrelevant dus die niet opslaan.
29-03-2011, 18:05 door Eerde
Het tij begint te keren ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.