image

"Cyberoorlog bestaat niet"

vrijdag 21 oktober 2011, 10:18 door Redactie, 9 reacties

Al bijna twintig jaar voorspellen experts en beveiligingsbedrijven dat er een cyberoorlog komt, maar volgens Dr. Thomas Rid is dat complete onzin, zo laat hij in zijn nieuwe publicatie "Cyber War Will Not Take Place" voor het Journal of Strategic Studies weten. Cyberoorlog heeft nooit in het verleden plaatsgevonden, vindt niet op dit moment plaats en zal ook nooit in de toekomst plaatsvinden.

Spionage
Een cyberoorlog is volgens Rid een potentieel dodelijke, instrumentale en politieke daad die via kwaadaardige code wordt uitgevoerd. Een enkele cyberaanval is nog niet gelijk aan een cyberoorlog. Verder laat Rid in zijn artikel zien wat cyberoorlog niet is en geeft hij een "meer genuanceerde terminologie."

Volgens de auteur van verschillende oorlogsboeken, die werkzaam voor het King's College Londen is, zijn alle politiek gemotiveerde cyberaanvallen slechts geraffineerde versies van drie activiteiten, die net zo oud als oorlogsvoering zelf zijn, namelijk sabotage, spionage en het plegen van een staatsgreep.

Reacties (9)
21-10-2011, 10:29 door Anoniem
"Een cyberoorlog is volgens Rid een potentieel dodelijke, instrumentale en politieke daad die via kwaadaardige code wordt uitgevoerd."

Of een daad die reguliere (kinetische) oorlogsvoering ondersteunt.

Denk aan het saboteren van radarsystemen, aan het uitschakelen van vijandelijke communicatiestromen (i.e. dns, email servers van de vijand tijdens een invasie), het uitschakelen van energievoorziening (bijvoorbeeld bij militaire basissen, ministeries) en ga zo maar door. De vraag of ''cyberoorlog'' bestaat hangt vooral af van de definitie die je hanteert.

Verder moet de auteur zich eens afvragen of er niet een verschil is tussen de hype sinds afgelopen jaar, en de honderden miljoenen die momenteel worden uitgegeven door landen aan investeringen in cyberwarfare capabiliteit (denkt aan het U.S. Cyber Command, en tegenhangers in andere landen).

Zijn uitspraak dat cyberwarfare niet plaats zal vinden is gezien deze ontwikkelingen volstrekt voorbarig. En het saboteren van de middelen van een vijandelijk leger, of het plegen van een staatsgreep in een vijandelijk land (i.e. regime change in Irak) is wel degelijk een onderdeel van oorlogsvoering.
21-10-2011, 12:15 door Anoniem
Nou ik denk dat dit in de toekomst toch wel gaat gebeuren. In hoe grote schaal is nog maar de vraag natuurlijk. Blijkbaar is er laatst al een aanvals vliegtuigje besmet en daarnaast ook het hele struxnet gebeuren. Het zal denk ik een kwestie van tijd zijn voordat china of noord-korea ofzo een gerichte aanval doen op gevechts apparatuur. En dan mag je toch wel spreken van een cyberoorlog.
21-10-2011, 12:38 door sjonniev
Afwezigheid van bewijs is geen bewijs van afwezigheid...
21-10-2011, 13:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-10-2011, 13:46 door Anoniem
Door Peter V:
Ik heb nog nooit een atoom gezien en elk zichtbaar bewijs ontbreekt, maar ze bestaan wel.

Is dat zo?
21-10-2011, 14:20 door Anoniem
Je zult vanzelf merken of er een cyberoorlog gaande is, zodra je energiecentrale etc plat gaat, vervolgens alle Chinezen onder hun steen vandaan komen en beginnen te termineren.

Tot die tijd zou ik me maar niet zo druk maken.

Staatsgeheimen zijn in ieder geval niet meer zo relevant, aangezien iedereen inmiddels toch wel de corrupte spelletjes en bijbehorende machtsverhoudingen in het achterhoofd heeft.
21-10-2011, 15:28 door SirDice
Door Anoniem:
Door Peter V:
Ik heb nog nooit een atoom gezien en elk zichtbaar bewijs ontbreekt, maar ze bestaan wel.

Is dat zo?
http://en.wikipedia.org/wiki/Geiger-Marsden_experiment
22-10-2011, 13:53 door Anoniem
Het is kwestie van definities. Het resultaat blijft hetzelfde.
Hoe noem een extreem grote hoeveelheid cyberaanvallen van een partij gericht tegen een andere partij ? Cyberoorlog......toch ?
23-10-2011, 16:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.