image

D66 wil bewaarplicht afschaffen

maandag 27 augustus 2012, 15:31 door Redactie, 8 reacties

Het congres van D66 heeft dit weekend een amendement aangenomen waarin zij oproept tot het afschaffen van de bewaarplicht. Telefonie- en internetaanbieders zijn op basis van Europese regels verplicht om tot twee jaar lang te registreren wie met wie contact heeft en waar het gesprek plaatsvindt. Volgens D66 schendt deze regel de privacy en communicatievrijheid van mensen, zonder dat duidelijk is of dit enig effect heeft op de veiligheid.

Europa
De partij zegt dat het in Europa voor de afschaffing van de bewaarplicht gaat pleiten en de werking van de regels in Nederland zal opschorten. Eerder oordeelde het Duitse Constitutionele Hof dat de richtlijn niet volgens de Duitse Grondwet is geïmplementeerd.

Duitsland, Roemenië, Zweden en Tsjechië hebben de richtlijn nog niet omgezet, waartegen de Europese Commissie nu actie onderneemt. D66 wil dat Nederland zich aansluit bij dat rijtje landen.

Reacties (8)
27-08-2012, 16:00 door Patio
Ik heb al gestemd per brief, omdat ik niet meer in Nederland woon. Helaas niet op D66, hoewel dat wel een optie was en ik vind dit een strak plan. Dit is zo'n campagnevoorbeeld met populistische plannen om zieltjes te winnen.

De bewaarplicht is inderdaad zo'n voorbeeldje van Europese regelgeving waar niet goed over is nagedacht alvorens ze door te drukken. Het kost veel geld. Denk je eens in hoeveel tijd én ruimte je gaat besparen bij afschaffing van deze onzin. Het nut is verwaarloosbaar. Zo kunnen bedrijven mensen twee jaar lang nog lastigvallen tenzij ze verhuizen, een nieuw e-mail-adres aanmaken (fluitje van een cent met G-, gmx, Hot-, Live, Y-, Yahoo om er maar een paar te noemen, maar toch, het kost een paar kostbare minuten. Het beperkt als het ware je bewegingsvrijheid, een van de grootste voordelen van deze Europese Unie. Bovendien: Wie controleert wie: Controleren de bedrijven de burgers, doen de autoriteiten dat of is de situatie (ook) omgekeerd geldig? Wie weet hoe het is of beter, zou moeten zijn, mag het zeggen.
27-08-2012, 17:33 door Anoniem
ja, en als ze in een kabinet komen worden deze beloften meteen weer ingetrokken.
daarom stem ik niet meer.
27-08-2012, 18:25 door Anoniem
Dit lijkt me een uitstekend plan waarvoor vanuit een oppositieplekje nog best een meerderheid voor te vinden zou moeten zijn.
27-08-2012, 18:28 door Anoniem
Uitstekend plan.
28-08-2012, 05:31 door quikfit
Veel beloven weinig geven doet een gek in vreugde leven.
28-08-2012, 05:32 door quikfit
Veel beloven weinig geven doet een gek in vreugde leven.
28-08-2012, 09:50 door Anoniem
Door Anoniem: ja, en als ze in een kabinet komen worden deze beloften meteen weer ingetrokken.
daarom stem ik niet meer.
Ja je hebt gelijk onder een dictator is het veel fijner. Te veel mensen denken zoals jij en dus vertegenwoordigt de 2e kamer niet iedereen
28-08-2012, 23:46 door Preddie
Leuk plan.... nu de rest van het verkiezingsprogramma nog...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.