image

Nigerianen gaan strijd aan met internetscammers

donderdag 3 januari 2013, 13:48 door Redactie, 0 reacties

Een Nigeriaans bedrijf is een online wiki gestart waarbij internetgebruikers sleutelwoorden en zinnen kunnen toevoegen die in scam e-mails worden gebruikt. Deze sleutelwoorden kunnen vervolgens virusscanners helpen bij het detecteren van Nigeriaanse 419 scamberichten, die grote hoeveelheden geld beloven. Slachtoffers worden bij deze 'advance fee scams' verleid om eerst zelf te betalen.

De Wayopedia-database wordt door het vanuit Lagos opererende Co Creation Hub onderhouden. Veel van de Nigeriaanse scammers zijn jonge Nigerianen met een opleiding maar zonder werk of vooruitzichten. "De meeste cybercriminelen zijn tussen de 22 en 29 jaar en hoog opgeleid", aldus Joshua Oyeniyi Aransiola, socioloog aan de Obafemi Awolowo Universiteit in het Nigeriaanse Ile-Ife.

Werk
Volgens Bosun Tijani, mede-oprichter van Co Creation Hub, is een deel van de oplossing om scammers te overtuigen dat er wel degelijk kansen zijn om als softwareontwikkelaar aan de slag te gaan. "Zodra deze mensen zien dat ze een toekomst als softwareontwikkelaar hebben, helpt dat bij het oplossen van het probleem", aldus Tijani. "Scammen is niet eenvoudig, deze jongens werken hard."

Het probleem heeft echter ook gevolgen voor legitieme Nigeriaanse IT-bedrijven, die extra moeite moeten doen om internationale partners te overtuigen dat ze serieus zijn. Zo is PayPal, dat in 190 landen beschikbaar is, nog steeds niet beschikbaar voor Nigerianen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.