image

Juridische vraag: mag vader dochter via spyware monitoren?

vrijdag 18 januari 2013, 10:06 door Arnoud Engelfriet, 8 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".

De komende zeven dagen een bezemwagen-editie van de Juridische vraag, waarbij Arnoud elke dag kort een vraag behandelt.

Vraag: Mijn vriendin woont nog thuis, en bij een securityscan van haar laptop ontdekte ik dat haar vader een keylogger had geïnstalleerd. Wat kan zij doen, zij is gewoon meerderjarig, dit hoort toch niet?

Antwoord: Dat hoort zeker niet. Bij minderjarige kinderen kan ik me er nog iets bij voorstellen, je hebt dan als ouder een zorgplicht. Hoewel ook kinderen enige privacy hebben, mag de ouder daar doorheen gaan als dat nodig is voor de opvoeding. Zie deze discussie.

Maar voor een volwassene is die zorgplicht er niet, en keyloggen/meekijken lijkt me dan gewoon in strijd met de privacywet. En misschien is het ook wel strafbaar als computercriminaliteit - afluisteren van vertrouwelijke datacommunicatie of gesprekken is immers verboden.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (8)
18-01-2013, 10:43 door N4ppy
Ik zou wel meenemen dat het niet per se vaders hoeft te zijn die het gedaan heeft.

Kan ook zijn dat papa gehacked is en van daaruit de rest van het "netwerk" besmet is geraakt
18-01-2013, 10:57 door Anoniem
En hoe zit het als die laptop het eigendom is van haar vader, en zij die laptop alleen gebruikt? Ik ga er tenminste van uit dat je op je eigen laptop een keylogger mag installeren.
18-01-2013, 11:18 door S.lenders
Door Anoniem: En hoe zit het als die laptop het eigendom is van haar vader, en zij die laptop alleen gebruikt? Ik ga er tenminste van uit dat je op je eigen laptop een keylogger mag installeren.

Ik ga er vanuit dat je dan nog steeds expliciet toestemming moet hebben. Kijk als voorbeeld het loggen van het internet verkeer op een school of bij een bedrijf. Dit moet gemeld worden en daarvoor moet je toestemming geven. Hoewel de eigenaar je dan wel kan verbieden tot gebruik als je negeert
18-01-2013, 12:52 door Anoniem
Vraag het gewoon aan haar vader. Misschien is hij zich er helemaal niet van bewust.
18-01-2013, 13:15 door Anoniem
Gun elkaar het vertrouwen.
Mijn dochter van 9 (valt dat onder zorgplicht?) heeft haar eigen PC op de kamer en gewoon volledig toegang tot internet. Af en toe kijk ik even naar haar internet geschidenis. Er heeft een keer wat geks tussen gestaan, toen een vriendje langs was geweest. Dit heb ik met haar bespoken. Zins dien is Bruna Mars het meest spannden filmpje die ze heeft bekeken.
We gebruiken dit ook alleen om te kijken of ze niet "per ongeluk" op iets is gekomen en daar mee blijft rond lopen. Dingen besprekbaar heiden.
De vraag steller had je dit laatst ook op het forum gezet of zijn er meer vaders die het nodig vinden hun dochter te loggen.

Arnold. Waar gaat beschermen (tegen oa gevaren op internet) over in schending van privacy, ook kinderen hebben hun privacy.
18-01-2013, 15:21 door Wim ten Brink
Maakt het nog verschil of de computer van de dochter is, of van de vader? Want als deze van de vader is, dan mag hij toch wel een keylogger op zijn eigen computer installeren?

Oh, was al gevraagd. Moet toch eerder op "Opslaan" klikken. :-)
19-01-2013, 13:00 door schele
Even onder het voorbehoud dat je niet weet of die pa dat echt gedaan heeft, het feit dat de discussie hier een soort juridische kant op gaat van "ja maar wat nou als de laptop nog van pa is.. wat nou als er een vermoeden is etc.".
Totaal naast de kwestie, je zit gewoon grondig fout als je je kinderen op zo'n invasieve manier gaat monitoren. Dan zit er bij jezelf iets fout en als je kids erachter komen is die relatie voor een hele lang tijd verpest. Of die laptop nou van hem is of niet.
20-01-2013, 04:14 door Anoniem
"Totaal naast de kwestie, je zit gewoon grondig fout als je je kinderen op zo'n invasieve manier gaat monitoren. "

De vraag was vooral of je juridisch fout zit. Dan zijn juridische argumenten niet naast de kwestie, maar juist essentieel. Of je moreel fout zit is een andere vraag, als ook de invloed op de relatie tussen ouder en kind.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.