image

Privacyclub wil overheidsverzoeken Skype weten

donderdag 24 januari 2013, 16:43 door Redactie, 2 reacties

Een Amerikaanse digitale burgerrechtenbeweging heeft een open brief aan Microsoft gestuurd, waarin het de softwaregigant vraagt om te laten weten hoe vaak overheden om gegevens van Skype-gebruikers vragen. Net als Twitter en Google een transparantierapport uitbrengen, zouden Skype en Microsoft dat ook moeten doen, aldus de Electronic Frontier Foundation (EFF).

Skype is met 600 miljoen gebruikers één van de grootste communicatienetwerken ter wereld. "Veel van de gebruikers zijn van Skype afhankelijk om veilig te communiceren, of het nu om activisten gaat die in totalitaire regimes leven, journalisten die met vertrouwelijke bronnen communiceren of gebruikers die in privé met zakenrelaties, vrienden of familie willen praten", aldus de EFF.

Volgens de burgerrechtenbeweging is het voor al die gebruikers onduidelijk hoe het met de vertrouwelijkheid van Skype-gesprekken zit. "En dan met name de toegang die overheden en andere derde partijen tot gegevens en communicatie van Skype-gebruikers hebben."

De EFF erkent dat het door de overname van Skype door Microsoft het lastig is om alle vragen te beantwoorden. "Maar sinds de aankondiging van de overname in 2011 en met Microsofts integratie van Skype in veel belangrijke software en diensten in het vooruitzicht, is de tijd gekomen dat Microsoft Skype's beveiliging- en privacyzaken openbaar maakt."

Vertrouwen
Het gaat dan om informatie die Skype over gebruikers afstaat, het aantal verzoeken die het heeft ontvangen en het aantal waar het aan heeft voldaan. Ook wil de EFF weten op welke gronden bepaalde overheidsverzoeken werden geweigerd en hoe kwaadwillenden Skype-verkeer kunnen onderscheppen.

"We vinden dat deze informatie vitaal is om Skype's meest kwetsbare gebruikers te helpen, die op jullie software voor de privacy van hun communicatie, en in sommige gevallen hun leven, vertrouwen", aldus de brief.

Skype reageerde vorig jaar op aantijgingen dat aanpassingen aan de infrastructuur het eenvoudiger zouden maken om gesprekken af te luisteren. Volgens Skype waren de gemaakte aanpassingen niet bedoeld om autoriteiten toegang tot de gesprekken van gebruikers te geven.

Reacties (2)
24-01-2013, 20:50 door WesleySmalls
"Skype reageerde vorig jaar op aantijgingen dat aanpassingen aan de infrastructuur het eenvoudiger zouden maken om gesprekken af te luisteren. Volgens Skype waren de gemaakte aanpassingen niet bedoeld om autoriteiten toegang tot de gesprekken van gebruikers te geven."

Voor wie is dit dan wel bedoelt? Ben normaal niet zo'n angsthaas qua privacy, maar dit spreekt me toch wel erg aan.

Verder wel eens met het artikel, ook Microsoft zou rapporten als deze moeten uitbrengen
05-04-2013, 03:27 door freediver
gebruik dankbaar nog altijd mijn Skype 3.8.0.188 die ik elke keer weer kan installeren. Echter wat me opvalt is dat je na installatie, als de wiedeweerga die autoupdate uit moet zetten en blokkeren. Desnoods met UTP stekker eruit om te voorkomen dat je met een beeldvullende nieuwe versie op je pc zit. Deze oude versie is de beste die ooit gemaakt is. Klein,fijn,krachtig en to the point.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.