image

Minister wil alle kentekens vastleggen

dinsdag 12 februari 2013, 11:37 door Redactie, 30 reacties

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat de politie alle kentekens die het vastlegt vier weken mag bewaren en gebruiken. De politie is op dit moment niet bevoegd alle kentekens te bewaren en achteraf te raadplegen. "Toch kan dat belangrijk zijn voor de opsporing van misdrijven waarbij pas later blijkt dat informatie over een voertuig een rol speelt", aldus het ministerie.

De minister stelt een periode van vier weken voor die ook geldt voor de opslag van beelden van gemeentelijke toezichtcamera's. Verder is in het wetsvoorstel opgenomen voor welke doelen de politie kentekengegevens mag bewaren. Nu mag dat alleen in het kader van uitvoerende politietaken, bijvoorbeeld als iemand wordt gezocht om zijn straf uit te zitten of nog een geldboete moet voldoen.

De op camerabeelden zichtbare kentekens worden dan direct vergeleken met een bestand van kentekens op naam van bekenden van de politie. Levert dit een 'hit' op dan komt de politie in actie. De overgebleven gegevens - 'no hits' - worden vernietigd. Straks mag de politie de 'no hits' tijdelijk opslaan en gebruiken voor haar opsporingswerk.

Privacy
Na aangifte of ontdekking van een strafbaar feit onderzoekt de politie dan bijvoorbeeld of de auto van een verdachte op een bepaalde plaats is gesignaleerd. De opgeslagen gegevens mogen alleen worden gebruikt voor de opsporing van misdrijven waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan en de aanhouding van voortvluchtige verdachten of veroordeelden.

Naast het kenteken en de foto van het voertuig, worden gegevens bewaard over de locatie, de datum en het tijdstip. De naam van de kentekenhouder wordt niet opgeslagen. Die wordt pas bekend wanneer relevante kentekengegevens zijn gevonden en navraag wordt gedaan bij het kentekenregister.

"Met het oog op bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers krijgen alleen bevoegde politieagenten toegang tot de opgeslagen kentekengegevens", aldus het ministerie. Het wetsvoorstel van Opstelten is bij de Tweede Kamer ingediend.

Reacties (30)
12-02-2013, 11:43 door Anoniem
Waarom heb ik tegenwoordig toch het gevoel dat ik in de DDR woon ?
12-02-2013, 11:51 door Anoniem
Ik vraag me af hoeveel kentekens gestolen gaan worden als dit ooit van kracht wordt
12-02-2013, 11:55 door Anoniem
Strenger straffen helpt meer als er naar kijken alleen !
12-02-2013, 11:56 door Anoniem
Any society that would give up freedom to gain security deserves neither and will lose both - Benjamin Franklin
12-02-2013, 12:13 door Anoniem
Gaan we weer. Ik wordt toch zo moeilijk van die principe- en fantasielose hersenspinsels van... eigenlijk iedereen in den haag, maar ivo&fred voorop.

Want waar leg je de grens? Vier weken? "Want dat geldt ook voor cameras". Sinds kort, en dat met dank aan... ome ivo. Leuk he, naar jezelf verwijzen als precedent. Daar is'ie dan weer niet zo eerlijk over, dus net jammer dat het maar een jaar ofzo gelee ingevoerd is. Kijken wie zich dat verder nog zo herinnert. Mooie maatstaf hoeveel geheugencapaciteit de gemiddelde haagsche plucheklever heeft.

Ook een precedent is dat de politie nu al die regels op grote schaal overtreden, met maaanden. En ze hebben er nog steeds niets aan. Deels omdat deze data gewoon lang zo interessant is voor de nu beoogde doeleinden als aangenomen blijkt te worden (wel heel interessant voor pre-crime profileren). Maar ook omdat ze gewoon te langzaam zijn. Dus dan kan je wel blijven verruimen, maar het schiet niet op. Dus wat zegt ivo straks? We leggen gewoon alles permanent vast. Geen gezeik. En we verkopen de data, want er moet meer poet in de schatkist. Aan facebook.

Want principieele keuzes, daar doet ome ivo niet aan.
12-02-2013, 12:13 door Anoniem
Die camera's waren er oor snelheids controle op een traject. Dat kon niemand wat schelen.
Toen dacht iemand... He... Laten we meteen even kijken of we nog wat leuks kunnen met die kentekens. Dat kon ook niemand wat schelen en de slapende 1e en 2de kamer stonden het toe.
Nu gaan we weer een stapje verder... Want het is veel handiger als die kentekens een maand kunnen bewaren. En nou maar hopen de er nog een paar mensen in de kamers wakker zijn en Opa Ivo z'n zin niet krijgt.

Er kunnen alleen maar bevoegde politie agenten bij? Hoezo? Is het net zo veilig als het EPS (LSP?). En die backup-operator dan? Om maar eens een dwarsstraat te noemen.

Big Brother komt weer een stapje dichterbij...
12-02-2013, 12:49 door Anoniem
Hoeveel gaat dit kosten? Hoeveel boeven ga je er mee vangen? Hoeveel kost dat per boef? Zijn er andere manieren om dit geld uit te geven waarmee je meer boeven kan vangen? Het lijkt me dat daar eerst eens naar gekeken moet worden voordat het voorstel gedaan wordt.
12-02-2013, 13:14 door Anoniem
Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat de sanctie is wanneer de beelden na bijvoorbeeld 5 weken worden gebruikt. Wie gaat dat controleren?
12-02-2013, 13:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-02-2013, 13:19 door Jan Slot
"alleen bevoegde politieagenten (gebruikers/ambtenaren/medisch personeel/take your pick)...". is een van de meest misbruikte en betekenisloze geruststellingen ooit. Uiteraard mogen alleen bevoegde of geauthoriseerde gebruikers erbij, anders zou de data zonder enige vorm van beveiliging beschikbaar worden gemaakt. Het is net zo betekenisloos als zeggen dat "alleen personen die kunnen lezen kunnen het lezen".

De vraag is / vragen zijn: Hoe wordt dit gecontroleerd, wat zijn de sancties op misbruik, hoeveel personen precies zullen geathoriseerd worden, hoe worden deze geselecteerd, wordt er bijgehouden welke gegevens opgevraagd worden, wordt er gecontroleerd of dit terecht was, en last but not least: gaat het daadwerkelijk helpen.
12-02-2013, 13:32 door Anoniem
Waarom is het belangrijk dat iedereen verdacht is voor er bekend is dat zich een misdrijf heeft voorgedaan?
12-02-2013, 13:44 door Anoniem
Wanneer gaat men het ministerie van veiligheid hernoemen naar 'Ministry of love'?
12-02-2013, 14:00 door johanw
Door Anoniem: Ik vraag me af hoeveel kentekens gestolen gaan worden als dit ooit van kracht wordt

Dat zal wel meevallen, want gestolen kentekens leveren natuurlijk een hit op. Ik denk dat er nu gewoon meer katvangers gaan komen.
12-02-2013, 14:02 door Anoniem
Koppel die database meteen aan mijn semi-verplichte EDP dan weet de Politie ook meteen of ik medicijnen slik tegen depressiviteit en of ik ooit een zelfmoord poging ondernomen heb. Kunnen ze met hun blaffer in de aanslag mij aanhouden.

Ik hoor het hem al zeggen:
"Nou kijk uhmmm uhmmmm, die uhmmm camera's hangen er toch dus uhmmm uhmmmm waarom zouden waarom zouden we er niet iets nuttigs mee uhhhm gaan doen."
12-02-2013, 14:08 door vimes
Een beetje zichzelf respecterende boef rijdt niet in een auto die op zijn naam staat. Dus WAAROM wil Opstelten dit zo graag????????
Duidelijk gevalletje van een dubbele agenda.
12-02-2013, 14:24 door Anoniem
Zie het maar als een kadootje voor de fiscus, die kunnen mooi makkelijk controleren of je rittenboekje wel klopt. zo niet dan maak je je schuldig aan een economisch delict en die tellen in Nederland nu eenmaal zwaarder dan levensdelicten.
(behalve als je de directeur van een groot semioverheid instituut bent of bankdirecteur)
12-02-2013, 14:24 door Anoniem
Door vimes: Een beetje zichzelf respecterende boef rijdt niet in een auto die op zijn naam staat. Dus WAAROM wil Opstelten dit zo graag????????
Duidelijk gevalletje van een dubbele agenda.

"Hanlon's razor" zegt "Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity."

Nu is het zo dat fred&ivo al vaker boetes opgehoogd hebben wegens zogenaamd afschrikwekkende werking (en he-le-maal-niet-hoor vanwege lege schatkist) terwijl sinds 2004 de pakkans alleen maar gedaald is. En het herhaaldelijk oprekken van opslagtermijnen en dergelijke zonder dat er ook maar duidelijk is dat dit enigszins ooit geholpen heeft.

Maar gezien de rest daar in den haag zou de aloude vraag "zijn ze nou echt zo dom?" best wel eens met "ja" beantwoord moeten worden. Je weet het niet, maar zo modieus zijn aluhoedjes nou ook weer niet, weet je.

Blijft de vraag waarom we het niet voorelkaar krijgen om wel gequalificeerde mensen op ministersposten te stemmen.
12-02-2013, 14:49 door Anoniem
Even een idee (voor meneer Opstelten)
Als je nu eens iedereen een cameratje geeft met GPS natuurlijk. De beelden 5 jaar bewaard dan weet je altijd achteraf wie wat waar gedaan heeft.
Ik zeg iedereen chippen bij geboorte. Alle informatie on-line beschikbaar stellen en de chip gebruiken als betaal pas ID etc. Eens kijken wat onze Minister in het weekend uit spookt.
Als iedreen alles over iedreeen weet kan niemand meer zomaar iets doen wat niet mag.

Ik dank U
12-02-2013, 15:27 door Anoniem
1,8% van de misdrijven wordt iemand opgepakt en het wordt steeds minder. En er zijn al diverse databanken die dit percentage omhoog zou moeten halen maar na jaren nog niet gelukt. Dit wordt weer een database waar niets uit komt.

De databanken zijn een grote vergaarbak van onschuldige mensen. Er zit geen crimineel in.....

1,8%... zie http://www.nrc.nl/nieuws/2012/12/01/strafrisico-gigantisch-gedaald-vrees-voor-stijging-criminaliteit/
12-02-2013, 16:29 door Ramon.C
Gek genoeg gebeurde dit al lang.
12-02-2013, 16:57 door Anoniem
Tja dan weten ze ook de naam van de gene op wie die auto staat geregistreerd,zo hebben weggebruikers nergens meer privacy waar ze heen rijden.
Daar is niet over nagedacht,dat de privacy van weggebruikers ook ernstig wordt aangetast.
12-02-2013, 17:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-02-2013, 18:40 door Anoniem
Er zin nog maar drie nette manieren om je ongeïdentificeerd voort te bewegen: lopen, fietsen, reizen met een anonieme ov-chipkaart. Het probleem is dat steeds meer mensen vragen gaan stellen als: waarom ben jij niet *gewoon* met de auto? Of: waarom moest jij zo nodig anoniem reizen, hè? Zo wordt het recht langzaam omgedraaid: van het recht op privacy naar privacy als iets verdachts. Orwell had wel gelijk, alleen was 1984 een beetje te vroeg ingeschat.
12-02-2013, 19:28 door Anoniem
In Eindhoven schoppen ze iemand bijna zijn hoofd van zijn romp, iedereen die beelden gezien? Wat heel stil gehouden wordt is dat die camera op dat moment gewoon bemand was en nog zijn ze niet bij machte om de daders meteen te pakken. Pas na een oproep in de media en de rest is inmiddels bekend.
12-02-2013, 19:34 door Anoniem
En dan? Dan zien ze dat ik binnen een bepaald tijdsbestek via een bepaalde route ben gereden. Net zoals de andere helft van Nederland die na een dag hard werken terug naar huis gaat. Ben ik dan automatisch verdachte als er zich daar in de buurt een misdrijf heeft plaats gevonden? Wordt ik dan 's nachts van mijn bed gelicht en geboeid afgevoerd onder het toezicht van mijn hele buurt omdat ik toevallig in de buurt was van een plaats delict?

Misschien dat het gros van Nederland geloofd in het doel dat ze je doen voorspiegelen en waarschijnlijk zal het gros er ook geen problemen mee hebben (want iedereen wil dat criminelen makkelijker gepakt kunnen worden natuurlijk). Net zo goed als het gros van de mensen er geen problemen mee zal hebben om DNA af te staan voor een landelijke database.
12-02-2013, 20:57 door Anoniem
let maar op, over een paar jaar beginnen ze met voorstellen om bij iedereen een chip te implanteren: id erop, kun je niet verliezen, altijd traceerbaar. Lekker zo'n brave new world sfeertje, iedereen en alles in de gaten houden. Maar nu die camera's: wordt het dan echt veiliger in NL? Dat gelooft toch niemand, behalve de genoemde politici. Dit leidt alleen maar tot kostenverslindende schijnveiligheid dat de angst en het gevoel van onveiligheid alleen maar aanwakkert.
13-02-2013, 06:18 door Anoniem
Las ik deze week niet een artikel over politie medewerkers en machtsmisbruik?
13-02-2013, 07:17 door Anoniem
@anoniem 11:43: Dit is veel erger dan in de DDR. Daar werd echt niet elke beweging van je vastgelegd. Hier wel.
En we slapen rustig verder - anders zou zo'n mafketel als Opstelten nooit minister hebben kunnen worden... Teeven is trouwens een goede vervanger. Al net zo opslag-geil als Opa Ivo.

Het zou goed zijn de geschiedenis van WW2 een te herhalen. Hoe de toenmalige 'GBA' erg behulpzaam was bij de jodenvervolging. Want ook toen had men niks te verbergen...
13-02-2013, 10:07 door Anoniem
Voorspellinkje: Volgende stap: bewaartermijnen op elkaar afstemmen. Alle bewaartermijnen naar boven bijgesteld en aangepast aan de dataretentie wet: 6 maanden.
15-02-2013, 19:44 door Anoniem
dit voorstel wordt na een paar jaar het opstapje naar een ander nog verdergaand voorstel, wat weer een heimelijk opstapje wordt naar weer iets anders.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.