image

'DDoS-aanval ING geen relatie met banken VS'

zondag 7 april 2013, 09:42 door Redactie, 1 reacties

De DDoS-aanval op de banksystemen van ING en iDeal deze week is voor zover nu bekend niet het werk van de aanvallers die al enige tijd Amerikaanse banken via DDoS-aanvallen bestoken. Dat stelt het Ministerie van Veiligheid en Justitie in een persbericht. Door de DDoS-aanval van vrijdag konden klanten van ING niet internetbankieren en was ook betalen met iDeal enige tijd onmogelijk.

In de Verenigde Staten zijn al enige tijd Amerikaans banken het doelwit van DDoS-aanvallen. Die zouden mogelijk het werk van Iran of Iraanse hackers zijn, hoewel concrete bewijzen ontbreken. Ook is onduidelijk wat precies de impact van de aanvallen is.

Onbereikbaar
Een bedrijf dat de beschikbaarheid van websites meet stelde deze week dat Amerikaanse banksites de afgelopen anderhalve maand 249 uur offline waren geweest. Het bedrijf kan echter niet zien wat de reden voor de onbeschikbaarheid is. Zo voeren banken regelmatig onderhoud aan hun websites en diensten uit en treden er storingen op.

In dezelfde periode vorig jaar hadden de nu geteste 15 banksites met een 'downtime' van 140 uur te maken. In een verklaring tegen NBC News laat een woordvoerder van het meetbedrijf weten dat hij de toename van het aantal uren dat de websites onbereikbaar waren wel op de DDoS-aanvallen durft af te schuiven. Inmiddels zouden de aanvallen in de VS sterk zijn afgenomen.

Verantwoordelijkheid
Wat betreft de Nederlandse situatie stelt het ministerie dat de banken inmiddels aanvullende en verscherpte maatregelen voor hun eigen informatiesystemen hebben getroffen. Daarbij worden zij ondersteund door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

"Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat er een directe relatie bestaat tussen deze aanvallen en de aanvallen op banken in de Verenigde Staten. De overheid blijft de komende dagen en ook daarna in nauw contact met de bancaire sector om adequaat en in gezamenlijkheid te kunnen reageren op de dreigingen in het digitale domein."

Reacties (1)
08-04-2013, 04:53 door Ilja. _V V
Hmmm,..

Door Redactie: Het bedrijf kan echter niet zien wat de reden voor de onbeschikbaarheid is. Zo voeren banken regelmatig onderhoud aan hun websites en diensten uit en treden er storingen op.
http://webwereld.nl/nieuws/66849/ministerie-van-obfuscatie-volledig-gekraakt.html
http://webwereld.nl/nieuws/66655/webwereld-zoekt-de-beste-hackers--wedstrijd-.html
http://computerworld.nl/article/14303/-succes--windows-8-blijft-lekker-schimmig.html

Even testen... Oeps!... ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.