image

Microsoft test privacy-bewustzijn met Angry Birds

maandag 8 juli 2013, 14:14 door Redactie, 2 reacties

Smartphone-apps geven gebruikers onvoldoende informatie over welke privacygevoelige gegevens ze willen verzamelen en delen, waardoor gebruikers de potentiële gevolgen voor hun privacy niet kunnen inschatten. Dat stellen onderzoekers van Microsoft in een nieuw onderzoek over de misvattingen die smartphone-gebruikers over het delen van informatie hebben.

Om het verschil tussen het besef van de gebruiker en het echte lekken van privacygevoelige gegevens te meten, werden twee interfaces ontwikkeld. Een 'just-in-time' waarschuwing, die verscheen op het moment de data werd gedeeld en een visualisatie die alle gedeelde gegevens samenvat.

Vervolgens werd er gekeken hoe de smartphone-gebruikers op de waarschuwingen en samenvatting reageerden. Voor het onderzoek werden twee games gebruikt: Angry Birds en Toss. Beide games sturen locatiegegevens naar de ontwikkelaars, hoewel dat niet nodig voor de werking van de spelletjes is.

Advies
De 19 deelnemers aan het onderzoek moesten de spelletjes spelen en met elkaar vergelijken. Ook werd er gevraagd welk spel ze aan anderen zouden aanraden en wat voor gegevens er tijdens het spelen door de ontwikkelaars verzameld waren. De reactie op de datalekken waren in drie groepen te delen. De eerste groep had er nog nooit bij stilgestaan dat informatie de telefoon verliet.

Groep twee dacht dat de verzamelde data alleen voor het verbeteren van het spel werd gebruikt en als laatste was er de derde groep, die wist dat de gegevens voor marketingdoeleinden werd gebruikt. Deze groep was echter verrast over de omvang van de verzamelde gegevens.

Als de proefpersonen een aangepaste versie van de games speelden, waarbij ze werden gewaarschuwd als de data het toestel verliet, bleek dat ze nog steeds het spel aan bekenden adviseerden, alleen met de opmerking dat de speler gevolgd werd.

Bewustzijn
De onderzoekers van Microsoft concluderen dat 13 van de 19 deelnemers niet wisten dat hun gegevens voor advertentiedoeleinden werden verzameld en gedeeld. Verder bleek dat de meeste deelnemers niet wisten en het ook niet fijn vonden dat hun gegevens op zo'n grote schaal met derden werden uitgewisseld.

"Dit is met name zorgwekkend, aangezien de advertentie- en appindustrie mogelijk de veronderstelling hebben dat gebruikers de afweging begrijpen tussen het gebruik van gratis apps en het delen van gegevens", zo stellen de onderzoekers in het rapport "Little Brothers Watching You:" Raising Awareness of Data Leaks on Smartphones.

Die merken verder op dat betere interfaces en tools ervoor kunnen zorgen dat het privacybewustzijn van gebruikers over het lekken van data verbetert en dat gebruikers via betere controlemechanismen het ongewenst delen van data met smartphone-apps kunnen tegengaan.

Reacties (2)
08-07-2013, 14:27 door Anoniem
Tja dit moet zeker ook beter gereld worden op de WP8.
Op de iOS kun je kiezen of de geïnstalleerde apps je locatie kunnen traceren - en overige gegevens. Dit kan in en uitgeschakeld worden.

Bij WP8 is dit bij geen van alle van toepassen wat erg frustrerend is voor iemand die op zijn privacy is gesteld !!
09-07-2013, 16:39 door Anoniem
Ook op WP7, WP8 (en Windows 8 zelf) kan een gebruiker kiezen of locatie gegevens beschikbaar zijn voor apps.
En daarnaast kan een gebruiker in de store zien welke gegevens een bepaalde app wil kunnen benaderen.
En als bijvoorbeeld een app die locatiegegevens wil benaderen wordt geïnstalleerd, dan krijgt de gebruiker een vraag of hij dat goed vindt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.