image

Gezondheidsdienst geeft pc's met patiëntgegevens weg

maandag 15 juli 2013, 15:31 door Redactie, 2 reacties

Een Britse gezondheidsdienst moet een boete van 230.000 euro betalen omdat het computers heeft weggegeven waar de gegevens van duizenden patiënten op stonden. De gezondheidsdienst had een datavernietigingsbedrijf ingeschakeld om oude computers te wissen en vernietigen. Het bedrijf zou de harde schijven gratis vernietigen, als het de overgebleven apparatuur mocht verkopen.

Een consument kocht vorig jaar via een veiling een tweedehands computer waarop hij allerlei gegevens van de gezondheidsdienst vond. Naast data van werknemers werden ook de dossiers van 900 volwassenen en 2.000 kinderen op de machine aangetroffen. De gezondheidsdienst wist uiteindelijk 39 computers die het datavernietigingsbedrijf had verkocht terug te krijgen.

Boete
Tien computers bleken eigendom van de gezondheidsdienst te zijn geweest, en in drie gevallen werd er op de machines nog persoonlijke data gevonden. Uit onderzoek van de Britse Information Commissioner’s Office (ICO) bleek dat de gezondheidsdienst geen contract met het bedrijf had waarin de juridische vereisten voor het vernietigen van de gegevens stonden.

Ook was de gezondheidsdienst in overtreding omdat het het datavernietigingsproces niet had gemonitord. Verder kwam naar voren dat er 1570 computers waren verwerkt, maar onbekend is waar de computers terecht zijn gekomen en hoeveel er nog persoonlijke gegevens bevatten. Vanwege de ernst van de situatie heeft de ICO een boete van 230.000 euro opgelegd.

Reacties (2)
15-07-2013, 18:12 door Anoniem
Je kan best je computers gratis weggeven, maar als je de taak de boel op te schonen er bij weggeeft, zorg dan dat je ook eventuele boetes voor wanprestatie kan doorschuiven.
16-07-2013, 13:34 door Internet-junkie
De Britse gezondheidsdienst kan blijkbaar echt niet iemand bij ICT aannemen om de harde schijven te wipen?
Er zijn werkzoekenden genoeg. Voor een eerlijk salaris had ik het wel willen doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.