image

MBO'ers vullen gat forensisch onderzoek

dinsdag 4 november 2008, 09:45 door Redactie, 22 reacties

Er is momenteel een gat in de arbeidsmarkt op het gebied van forensisch onderzoek en security, waardoor HBO en hoger geschoold personeel soms taken uitvoeren die ook gedaan kunnen worden door MBO-ers, zegt Boris Sondagh, docent en medebedenker van de opleiding “Digitaal Particulier Onderzoeker." Tijdens de opleiding leren studenten te werken met forensische software, datarecovery, crypografie, het beveiligen van systemen en krijgen zij een stuk strafrecht voor hun kiezen. Het is de bedoeling dat deze studenten de toekomstige beveiligingsexperts van Nederland worden.

Gat in arbeidsmarkt
Een voorbeeld van de taken die MBO’ers kunnen uitvoeren is het veiligstellen van harde schijven of het zoeken naar beveiligingslekken zoals SQL injecties en XSS. “De vervolgstappen kunnen nog steeds door een hoger geschoolde uitgevoerd worden, maar de techniek is inmiddels zo gevorderd dat dit meer zaken zijn die bij een instroompositie horen dan bij een doorgewinterde ICT’er.” De opleiding is volgens Sondagh behulpzaam voor de branche door enerzijds het genoemde gat op te vullen en anderzijds de kerntaken breder in de markt te zetten. “Forensisch onderzoek is echt nog een aparte tak van sport, maar door hier mensen specifiek voor op te leiden wordt het ook voor de branche een steeds toegankelijkere dienst”, aldus Sondagh.

Ethiek
Naast technische zaken krijgen studenten ook vakken zoals “ethiek” en “strafrecht”. “Het weten wat wel en niet mag is essentieel in deze beroepsgroep. Maar elke student heeft natuurlijk ook een eigen set normen en waarden. Daarbij is het belangrijk daarover te praten en te kijken hoe je om kunt gaan met bepaalde situaties”, zo laat de docent weten. Volgens hem is de kennis over het (straf)recht al voldoende aanwezig, maar om in bezit te komen van het diploma “Digitaal Particulier Onderzoeker” moet de student ook slagen voor het onderdeel “Particulier Onderzoeker”, dat zou je kunnen zien als het privé detective diploma, welke je in staat stelt onderzoek naar persoonsgegevens te kunnen uitvoeren. In dit diploma zit een grote dosis wetskennis.

Zijn studenten hoeven niet over een baan in te zitten. “Het aantal forensische IT-bedrijven blijft nog groeien, de markt lijkt dus zeker niet vol.” Je ziet ook steeds meer dat ICT-afdelingen hun mensen intern een hoop willen bijbrengen over beveiliging.

Boek
Eerder dit jaar schreef de security docent zijn eigen boek, genaamd “ICT Security". In het boek staat letterlijk dat het boek is bedoeld voor MBO ICT-opleiding niveau 3 en 4. “Maar ook voor ICT’ers die weinig ervaring met beveiliging hebben en hun kennis willen ophalen, is dit boek een uitkomst”, zegt Sondagh. Door de grote hoeveelheid praktijkopdrachten is het een echt doe-boek. Daarnaast zit er bij elke opdracht veel uitleg. De docent geeft aan het boek geschreven te hebben omdat er geen alternatief is.

Alle bestaande boeken op het gebied van ICT-beveiliging zijn of HBO+ niveau, of niet praktisch of gericht op één facet van de branche. “Ik wilde een boek waarmee iedereen met basiskennis van ICT kan leren hoe digitale beveiliging werkt en hoe je dit moet toepassen.” Hij hoopt er mee te bereiken dat iedere ICT MBO’er die uitstroomt naar de arbeidsmarkt praktische en theoretische kennis van beveiliging heeft.

Reacties (22)
04-11-2008, 09:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-11-2008, 09:57 door Anoniem
Ik zou wel graag in die richting willen werken maar heb vooralsnog maar 1 vacature gevonden. Zal dan nog wel BOA moeten worden maar dat is wel goed te doen. Op dit moment Security+ behaald en bezig met CHFI en een HBO opleiding. Verder 6 jaar werkervaring als sysadmin/sec officer. Misschien toch eens een open sollicitatie doen ;-)
04-11-2008, 10:13 door Anoniem
Het staat er leuk beschreven, maar is dit in de realitieit zo?
Begrijp me niet verkeerd, de opleiding zelf is leuk. Alleen er missen zoveel dingen en zitten vakken om heen die in mijn ogen overbodig zijn.

Gezien het tweede jaar, propt men te veel "zinloze" lessen in de weinige tijd die er beschikbaar is gezien het feit dat je drie dagen in de week stage loopt bij een willekeurig bedrijf die iets te maken heeft met digitale beveiligingen en dergelijk.

Nu weet ik dat de vakken waar het omgaat gepushed zijn door de regering en dat hun ook maar als hondjes moeten luisteren en volgen.
04-11-2008, 10:42 door Anoniem
Doe nu een opleiding Security Technology. Het is wel een HBO opleiding inderdaad, alle mensen die van MBO af komen hebben bijna nooit een security background. Je merkt wel dat alle boeken allemaal erg lastig zijn, maar dat komt dan denk ik weer omdat het immers een HBO is. Misschien is er een rede dat er geen ST op MBO niveau is lijkt me...
04-11-2008, 13:07 door Anoniem
De MBO-er moet in ieder geval de volgende competentie ontwikkelen: "[url=http://www.albeda.nl/deelnemer/opleidingengids_studiedetail.cfm?richting=16&studie=1052]->Je kunt goed en tactisch comuniceren.[/url]"
Dat is zeker belangrijk, goed en tactisch communiceren!
04-11-2008, 14:41 door Anoniem
"Een voorbeeld van de taken die MBO’ers kunnen uitvoeren is het veiligstellen van harde schijven of het zoeken naar beveiligingslekken zoals SQL injecties en XSS. “De vervolgstappen kunnen nog steeds door een hoger geschoolde uitgevoerd worden, maar de techniek is inmiddels zo gevorderd dat dit meer zaken zijn die bij een instroompositie horen dan bij een doorgewinterde ICT’er.”

Ik ben wel benieuwd hoe Sondagh dit dan ziet. Scriptkiddie gedrag, het aflopen van een procedure, je houden aan de gebaande paden? Met technologie en specifieke software is dit inderdaad mogelijk. Wat tooltjes laten draaien en hatsiekiedee.

Het is volgens mij toch wel bekend dat criminelen er geld voor over hebben om experts in te huren (helaas). Dat zal ook betekenen dat de lat vaak hoger ligt. Immers: hackers (eigenlijk gebruik ik liever de term crackers) denken "out of the box" en zetten middelen in die niet standaard zijn. Standaard oplossingen zijn daar niet altijd toepasbaar. Het is ook cruciaal in de eerste fase van een onderzoek dat bewijs op de juiste wijze veilig is gesteld. Een foutje is fataal in zowel juridisch als technisch opzicht. Niet dat een MBO'er dit niet kan maar er zit niet voor niets een verschil in de zwaarte van opleidingen en aangeboden stof en de taak uitvoering.
04-11-2008, 15:00 door JorSio
Mijn zoon volgt toevallig deze opleiding aan het ROC. Hij is nu 2e jaars. Wij als ouders krijgen echter nog niet de indruk dat deze opleiding al helemaal in kader staat. Misschien is het op HBO nivo wel duidelijk maar op MBO is dit niet het geval. In het 2e jaar moeten de studenten al stages lopen maar ze hebben nog te weinig leerstof gehad om iets in de praktijk te kunnen. Er worden Aries modules gedaan die de leerlingen zelf moeten bestuderen. Het eerste jaar is er nog wel wat begeleiding maar het 2e jaar nauwelijks meer en dat terwijl het een 4 jarige opleiding is.
04-11-2008, 16:10 door KwukDuck
Volg zelf het Forensisch Onderzoek op HBO, ik kan even niet helemaal pijlen hoe ze hier MBO mensen willen inzetten, het is een van de zwaardere HBO opleidingen door de variatie, hoeveelheid en diepgang van de stof.

Processen die je tegenkomt moeten van begin tot eind zeer nauwkeurig verlopen.

Het is echter wel zo dat bij een inbraakje er weinig budget is en eigenlijk de TR van HBO niveau te duur wordt, inbraken vandaag de dag worden door één persoon van de TR binnen 45 minuten afgewerkt omdat er simpelweg niet meer tijd/geld beschikbaar is. Gevolg, het grootste deel van deze 'simpele' misdrijven wordt nooit opgelost.

Wellicht dat hier MBO niveau handig uit kan komen, maar bij zwaardere misdrijven zie ik dit helemaal niet zitten.
04-11-2008, 16:17 door Stephan078
Door KwukDuckVolg zelf het Forensisch Onderzoek op HBO, ik kan even niet helemaal pijlen hoe ze hier MBO mensen willen inzetten, het is een van de zwaardere HBO opleidingen door de variatie, hoeveelheid en diepgang van de stof.

Processen die je tegenkomt moeten van begin tot eind zeer nauwkeurig verlopen.

Het is echter wel zo dat bij een inbraakje er weinig budget is en eigenlijk de TR van HBO niveau te duur wordt, inbraken vandaag de dag worden door één persoon van de TR binnen 45 minuten afgewerkt omdat er simpelweg niet meer tijd/geld beschikbaar is. Gevolg, het grootste deel van deze 'simpele' misdrijven wordt nooit opgelost.

Wellicht dat hier MBO niveau handig uit kan komen, maar bij zwaardere misdrijven zie ik dit helemaal niet zitten.
Heb je wel begrepen dat het hier om digitaal forensisch onderzoeker gaat?
04-11-2008, 16:30 door Anoniem
Ik zelf doe de opleiding, zit in het 2e jaar. Loop nu stage bij het LUMC (half jaar). Wat hier beschreven word klopt een groot gedeelte. Wat ik in het eerste jaar heb geleerd kan ik totaal niet op me stage nu toepassen omdat het een algemene ICT stage is. In het 1ste jaar leer je meer een back up te maken van de gegevens die je moet onderzoeken, en hoe je die eventueel moet recoveren.

-P
04-11-2008, 16:35 door Anoniem
In de praktijk blijkt het allemaal toch wat anders te liggen en is er zeker geen sprake van een gat in de arbeidsmarkt, probeer maar eens een vacature te vinden op dit gebied. Verder schijnt het heel moeilijk te zijn om voor deze studenten "passende" stageplaatsen te vinden. Dit artikel maakt op mij de indruk van een reclamespotje van de docent en zijn boek
04-11-2008, 18:19 door Anoniem
Door AnoniemIn de praktijk blijkt het allemaal toch wat anders te liggen en is er zeker geen sprake van een gat in de arbeidsmarkt, probeer maar eens een vacature te vinden op dit gebied. Verder schijnt het heel moeilijk te zijn om voor deze studenten "passende" stageplaatsen te vinden. Dit artikel maakt op mij de indruk van een reclamespotje van de docent en zijn boek
Net als onderwijsinstellingen hun opleidingen proberen te verkopen.
04-11-2008, 19:08 door Anoniem
Hee wat leuk, mijn opleiding!

Ben momenteel 3e jaars en behoor straks tot de eerste lichting afgestudeerden.

Kort samengevat ben ik van mening dat je het met alleen deze opleiding niet gaat redden, zeker niet met de gemiddelde MBO-mentaliteit . Naast het schoolwerk moet je jezelf toch flink gaan verdiepen in de theorie want op school ligt de nadruk toch teveel op het gebruiken van kant-en-klare tools. Wat je in de toekomst toch meer en meer gaat zien denk ik. Kijk bijvoorbeeld eens naar Triage-ID...

Maar vooralsnog is het erg interessant hoor!
05-11-2008, 02:11 door Anoniem
Ik zie al jaren dat veel docenten de link met de praktijk kwijt zijn. Ze kunnen vaak heel goed iets vertellen, maar of dat aansluit op de praktijk... Ik nodig Boris Sondagh dan ook uit met bewijs te komen. Waar is dat gat op de arbeidsmarkt en waarom sluit die opleiding op MBO niveau daar dan op aan? Hopen dat er een gat komt omdat je ziet dat er meer aandacht voor beveiliging is en er plannen voor forensische bedrijven zijn maakt nog geen werkelijke arbeidsmarkt voor de MBO scholieren.
05-11-2008, 10:04 door Anoniem
Ik doe nu zelf het 3de jaar van deze opleiding, zelf denk ik dat je met alleen dit diploma niet ver komt en dat je hiernaast tog enige intresse in t vak moet hebben om meer kennis te hebben als de andere. De basiskennis van de opleiding ligt erg laag, maar dan is het natuurlijk ook de bedoeling dat je uit jezelf dieper in de stof duikt, wat de meeste mbo's toch niet doen omdat het toch een zesjes-generatie is.

feb 2009 mag ik op mn 2de stage en daar is waar je veel meer leert als op school :p
05-11-2008, 17:52 door Anoniem
Blij dat ik er een van ben :)
06-11-2008, 18:50 door H.King
dubbel
06-11-2008, 18:51 door H.King
ik heb op 1 van deze opleidingen gezeten waar ze me in de eerste instantie wouden weigeren omdat ik al teveel wist ????????Maar ik ben er na 3 maanden weer heeeeel snel afgegaan.Deze opleiding is zinloos, je leert er dingen die in praktijk gewoon weg niet werken.Omdat deze opleidingen stukken van de informatie gewoon verzinnen om lessen op te vullen.Mijn mening is....deze studenten zijn na de opleiding instaat het op te nemen tegen een scriptkiddy, maar hun kennis ligt zelfs lager dan die van een scriptkid, dus hoe moeten leerlingen die slecht worden opgeleid ooit daadwerkelijk een gat kunnen opvullen ?
07-11-2008, 09:30 door Anoniem
De opleidingen die gegeven worden staan nog allemaal in de steigers. Ik zelf volg de opleiding nu op het id college, ben 4 jaar geledenbegonen met de opleiding op ROC ASA utrecht. Die de opleiding als eerst gaven in nederland. Er is in het begin veel belangstelling naar de opleiding geweest we waren regelmatig op tv of op de radio. Maar degene die nu binnen stromen voor de opleiding PDO (particulier digitaal onderzoeker) hebben het beter voor elkaar als mijn oud klasgenoten die dit jaar hun diploma hopen te behalen. ik zelf ben nu op het ID college de opleiding aan het doen en hoop over 2 jaar mijn diploma te behalen en ja als het niks is kan je nog genoeg andere dingen doen. ICT is en blijft zelf altijd bij leren. een diploma in de ict stelt wijnig voor iedere dag zijn er weer veranderingen.
19-11-2008, 00:32 door Anoniem
weet iem waar je stage kan lopen voor dit studie?
10-12-2008, 16:38 door Stephan078
Door Anoniemweet iem waar je stage kan lopen voor dit studie?
http://web.ecabo.nl/bedrijvenregister/ en zoeken op "particulier digitaal onderzoeker" ;)
03-04-2009, 18:56 door Anoniem
Als docent PDO vind ik het gat in de markt ook wel overdreven. Bedrijven zijn zich nog maar nauwelijks bewust dat de functie binnen de ICT bestaat. Naar mijn idee zal de tijd echter aantonen dat de kennis van digitaal forensisch onderzoek, zowel de techniek als de juridische kant onmisbaar zijn voor ieder (groter) bedrijf. Hoe het ook zij, op www.digon.nl kan je als student het nodige aan info vinden en plaatsen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.