image

"Computerbeveiliging te moeilijk voor consument"

zondag 16 mei 2010, 14:49 door Redactie, 15 reacties

Volgens Claus Villumsen, CTO van beveiligingsbedrijf BullGuard, draait goede beveiliging om eenvoud. Als een virusscanner of firewall te veel vragen stellen, haken de meeste mensen af of gebruiken ze niet alle mogelijkheden van de software. Daarom is gebruiksvriendelijkheid ook een beveiligingsfeature, zo laat hij in een interview met Security.nl weten. Wij vroegen welke software te complex is, hoe je eenvoudige software herkent en waar de balans ligt tussen gebruikers iets bijbrengen en alles automatiseren.

Je stelt dat eenvoud beveiliging is en als producten teveel vragen stellen, gebruikers afhaken. Komt dit omdat beveiligingssoftware te lastig voor mensen te begrijpen is of dat ze de moeite niet willen nemen omdat security ze niets kan schelen?
Villumsen: Technologie is gecompliceerd, maar hoeft niet lastig te zijn. Neem bijvoorbeeld een televisie. Daar binnen gebeurt van alles, met complexe circuits die signalen van over de hele wereld ontvangen. Het enige wat je nodig hebt om het te bedienen is de aan en uit knop en een afstandbediening.

Dat moet je ook van software verwachten, maar het is helaas zelden wat je krijgt. De meeste mensen weten niet hoe alle software op hun computer met elkaar verbonden is en hoe het werkt, waardoor ze opgeven. Niet omdat het ze niets kan schelen, ze lui of dom zijn, maar omdat de focus in hun leven ergens anders ligt, misschien hersenchirurgie of misschien het maken van muziek.

De software-industrie moet dan ook leren van de hardware-industrie en zichzelf overstijgen. Wat de software-industrie doet is typisch voor een nieuwe markt, het wil alles laten zien en niets verbergen. Softwareontwikkelaars hebben de neiging om hun eindgebruikers teveel te betrekken en daarom worden programma's lastig. De werking van een product kan zo complex als nodig zijn, zolang het maar eenvoudig te gebruiken is voor de meeste mensen die geen informatica als opleiding hebben gekozen. We moeten accepteren dat niemand buiten de ontwikkelafdeling door complexe code gefascineerd is die gebruikers geeft wat ze willen; in ons geval security.

Security gaat niet over het stellen van vragen aan gebruikers. Mensen vragen stellen die ze niet kunnen beantwoorden geeft mensen een onveilig gevoel. Security gaat over het geven van oplossingen die gebruikers vertrouwen geven.

Leveranciers laten mensen geloven dat alles eenvoudig is, maar zijn sommige dingen gewoon niet lastig, zoals security?
Villumsen: Er is geen reden om dingen te bemoeilijken als er een eenvoudige oplossing is. In het algemeen zijn eindgebruikers intelligente mensen die prima in staat zijn om hun eigen digitale leven te leiden. Ze hebben alleen de juiste tools nodig om zich tegen online dreigingen te beschermen. Er is een hele industrie bezig om gebruikers te beschermen en die industrie moet de moeite nemen om die tools zo gebruiksvriendelijk als mogelijk te maken. Als softwareontwikkelaars dingen onnodig compliceren komt dit omdat ze niet willen of niet in staat zijn om in de schoenen van eindgebruikers te stappen, met als gevolg dat ze de eindgebruiker niet begrijpen.

Nogmaals, mensen hebben andere dingen dan software waar ze hun tijd aan willen besteden, dus moeten we niet verwachten dat ze dit wel gaan doen.

Welke onderdelen van beveiligingssoftware zijn in het algemeen te lastig?
Villumsen: De firewall setup is extreem lastig, het instellen van de regels van wie en wat wel toegang tot de computer heeft en met het web verbinding mag maken. Je kunt het vergelijken met het organiseren van het verkeer in een stad als Londen. Stel je zelf voor dat je helemaal vanaf nul begint met de positie van de verkeerslichten en de interval waarop ze veranderen, een gigantische onderneming.

Niet ervaren gebruikers kunnen het beste de standaard instellingen van hun firewall kiezen en in het geval ze dingen willen wijzigen, contact met de helpdesk van hun leverancier opnemen.

Wat doen jullie om beveiliging te vereenvoudigen?
Villumsen: We doen veel moeite bij het ontwikkelen van een gebruikersinterface die logisch en intuïtief is. We nemen de tijd om naar onze gebruikers te luisteren en aan hun behoeften tegemoet te komen. De beveiligingsindustrie is over het geheel genomen meer op grote ondernemingen gericht dan op eindgebruikers. Dit is terug te zien in de gebruikersinterfaces, die voor technische IT professionals zijn ontwikkeld en niet voor normale mensen. We proberen ook onnodige communicatie te voorkomen, zoals de eindeloze stroom van pop-up meldingen etc.

Wat zijn de drie belangrijkste aspecten van eenvoudige software?
Villumsen:
1. Logisch gestructureerde interface.
2. Ondubbelzinnige aanbevelingen
3. Relevante en begrijpbare communicatie

Je kunt alle security-zaken automatiseren, maar ondermijnt dat niet het 'awareness' gedeelte? Door een programma te gebruiken en waarschuwingen te krijgen weet je dat er dreigingen zijn. Als je niets te zien krijgt, kun je denken dat er geen problemen zijn.
Villumsen: Ja, eindgebruikers moeten weten dat het product werkt. Aangezien geen enkele eindgebruiker hetzelfde is, vereisen ze verschillende niveaus van betrokkenheid. Daarom vragen wij hoeveel informatie ze willen en of ze alles zelf willen doen.

Betekent eenvoud niet minder features? Sommige mensen vinden het heerlijk om met allerlei opties te experimenteren?
Villmusen: Nee, eenvoud is een kwestie van een goed ontwerp en goede architectuur. Het is een kwestie van het respecteren van mensen. Dat je vertrouwt dat ze hun eigen niveau van betrokkenheid kunnen kiezen en ze de mogelijkheid geeft om te reageren zoals ze dat zelf willen.

Je waarschuwt dat identiteitsdiefstal zal groeien. ID-diefstal lijkt vooral een probleem voor de VS en Groot-Brittannië. In Nederland horen we er zelden over. Denk je dat ID-diefstal regio georiënteerd is, of hebben wij gewoon geluk?
Villumsen: Dit is waarschijnlijk en helaas een kwestie van bewustzijn en tijd. Ik denk dat, zoals met alles, dingen eerst in de Engelstalige wereld gebeuren, omdat Engels de taal van de digitale wereld is. In de meeste gevallen volgen andere regio's daarna. Wat bewustzijn betreft, als de media erover bericht, zullen meer en meer zaken bovenkomen, zoals nu in Denemarken het geval is.

Je zegt dat de beveiligingsindustrie de vleugels moet uitslaan en bescherming naar een nieuw niveau moet tillen. Wat bedoel je daarmee?
Villumsen: Het is belangrijk dat de industrie kan voorspellen hoe de digitale wereld zich ontwikkelt. Nieuwe ontwikkelingen verschijnen zo maar en worden massaal door gebruikers overgenomen. De industrie moet boven op de security implicaties zitten. Op dit moment hebben we met het feit te maken dat mensen een groot gedeelte van hun leven online doorbrengen. Als je mensen onder de 25 vraagt begrijpen ze het verschil tussen online en offline niet. Voor hen is er geen offline.

Een goed voorbeeld van een ontwikkeling die security implicaties had is dat communicatie is geëvolueerd van het klassieke één op één model naar een één op veel model. De één op veel communicatie, die voorheen alleen voor professionele organisaties en uitgevers was voorbehouden, is nu voor iedereen toegankelijk. En als je je leven naar de hele wereld uitzendt, maak je je kwetsbaar voor allerlei dreigingen. Het is aan de beveiligingsindustrie om mensen te helpen om hun online identiteit te beheren en beschermen.

Wat kunnen consumenten doen om hun identiteit te beschermen als de websites die ze bezoeken gehackt worden?
Villumsen: Als je beveiligingssoftware een goed URL-filter heeft, word je voor kwaadaardige en onveilige websites gewaarschuwd en moet je naar die waarschuwingen luisteren. Het komt erop neer dat als wij vertellen dat je moet wegblijven, je wegblijft.

Denk je dat de meeste gevallen van identiteitsdiefstal zich voordoen door besmette computers of vanwege gehackte websites / gestolen databases?
Villumsen: Geïnfecteerde computers.

Reacties (15)
17-05-2010, 01:52 door KwukDuck
Een keer van dat windows afstappen, dat vereenvoudigd en verbeterd de sercurity ook behoorlijk...
Natuurlijk blijft het grootste beveiligingsrisico tussen de stoel en het toetsenbord zitten hoe dan ook.
17-05-2010, 02:07 door Anoniem
Dit ligt ook wel aan de gebruikers en verkopers van de producten.
Ik heb voor jaren terug bij een bedrijf gewerkt dat radio en tv apparatuur verkocht.
Ik moest voor dat bedrijf een TV en video recorder plaatsen bij een oud vrouwtje in het dorp.
Na alles aangesloten en uitgelegd te hebben kwam het er op neer dat dat vrouwtje er helemaal niets van begreep.
Dat was niet zo erg de video recorder was toch alleen maar bedoeld om een tekenfilm af te spelen als de kleinkinderen op visite komen en de tv kon ik wel zo programmeren dat ze maar 5 toetsen nodig had (on/off, up, down, vol - en vol +)

Waarom dat dan de duurste modellen uit onze showroom moest zijn is mij nog steeds een raadsel.
17-05-2010, 07:22 door Anoniem
Voor de zoveelste keer heeft Windows het weer gedaan volgens u, dit is echt ziek.
Met Windows is niets mis, wel met diegenen die er niet mee kunnen werken laat staan het goed weten te configureren.
En MSoft/Windows die gaan zoals het in sommige scholen nog steeds is, met hun beste leerlingen alleen voort.
Uiteraard is het de pc gebruiker die instaat hoe veilig of hoe onveilig hij/zij de pc gaat gebruiken.
Dat er veel mensen zijn die geen tijd maken om hun pc eens te laten scannen door de nodige beveiligingssoftware dat is ook niet nieuw. Of zoals men schrijft in het topic, zijn sommige van deze programma's te ingewikkeld voor een bepaalde groep mensen of ze duren te lang.
Waterdichte beveiliginssoftware die echt alles opmerkt wat niet pluis is op een pc lijkt mij een utopie, doch de meeste van de betere beveiligissoftware programma's doen wel hun werk.
De beste beveiliging is natuurlijk als je een pc niet echt nodig hebt, gooi het ding buiten, case closed.
17-05-2010, 10:40 door Anoniem
Altijd wordt maar dat voorbeeld van de TV aangedragen om aan te geven dat het ook makkelijk kan. Maar TV's en PC's zijn twee totaal verschillende dingen. Bij een PC ga je interactief om met een communicatiemiddel en kun je zelf tientallen dingen aanpassen en/of installeren. Bij een TV druk je op een knop en ben je alleen maar naar een kastje aan het kijken. Op het moment dat er interactief met een TV wordt omgesprongen komen dezelfde problemen naar voren en worden tientallen tot honderden (beveiligings)features niet meer gebruikt. Ik merk het aan mezelf nu ik een geavanceerde hard disk recorder heb gekocht. Er komen meer knoppen en meer mogelijkheden om de hoek kijken, waardoor ik het overzicht en de interesse in al die opties ook verlies, zeker als ik er niet iedere dag mee aan het opnemen of afspelen ben. Dat is funest als het kritieke beveiligingsopties zijn.

Zolang mensen niet de moeite nemen om zich bij interactieve devices te verdiepen in de werking, zal het gebruik altijd problemen met zich meebrengen. Het is dat er door de opzet van de infrastructuur van het televisienetwerk weinig tot geen aandacht besteed hoeft te worden aan beveiliging, anders was (interactieve) TV net als de PC een beveiligingsramp geworden. De infrastructuur en beheeropzet zoals bij TV's is er bij Internetverkeer nu eenmaal niet en zal er ook niet komen. Mensen zijn immers veel te gewend aan de opties die ze hebben op hun PC. We willen met PC's nu eenmaal gedecentraliseerd werken; zelf bepalen wat we draaien, hoe we het draaien, wie we toegang geven tot onze machine, welke sites we bezoeken, welke hardware erin gaat, welke buggy en onveilige drivers erin worden geplaatst etc. TV's werken gecentraliseerd. En dat werkt een stuk veiliger.
17-05-2010, 11:21 door Anoniem
Leuke Advertorial van een bedrijf dat gebakken lucht verkoopt. Prettig leesbaar verhaal, maar volkomen content-loos. Er wordt geen enkele oplossing geboden, anders dan de bekende doodoener: "De industrie moet zich verbeteren"
Zonde van de tijd om het te lezen. Ga je schamen Security.nl!
17-05-2010, 11:44 door Anoniem
Activering van de voorgeinstalleerde Bullguard software op een Nettop met een Atom 330 en 2 GB geheugen bracht de computerbeleving qua snelheid terug tot midden jaren tachtig.
17-05-2010, 12:21 door Anoniem
Computerbeveiliging te moeilijk voor consument , zeker hier !
heb alles goed ingevuld en zie dat het niet klopt !!!!!!!
17-05-2010, 14:23 door Anoniem
Door KwukDuck: Een keer van dat windows afstappen, dat vereenvoudigd en verbeterd de sercurity ook behoorlijk...
Natuurlijk blijft het grootste beveiligingsrisico tussen de stoel en het toetsenbord zitten hoe dan ook.

De mensen die windows al niet snappen wil je misschien Linux laten gebruiken?
Jij snapt het ook niet helemaal geloof ik :)
Beste security voor dit soort mensen: typemachine en papierversnipperaar.
17-05-2010, 14:33 door Anoniem
Net zoals een consument geen kerncentrale gaat bouwen om electriciteit te krijgen uit een stopcontact, net zoals deze geen aluminium motorblok gaat casten en met versnellingbakken gaat stoeien als deze wil autorijden moet een CONSUMENT niet met firewalls en andere securitymiddelen gaan stoeien maar gewoon net als bij electriciteit een energieleverancier in de arm nemen, voor een auto naar een dealer gaan en daar een auto kopen en voor security gaat deze naar een beveiligingsspecialist om zijn PC/netwerk te beveiligen.

Het is zo simpel... Consumenten haken al snel af wanneer ze niet aan radioactief materiaal kunnen komen en de auto komt ook bij de garage vandaan. Om de een of andere reden denken ze echter wel: "Ik heb 1 keer windows geinstalleerd, dus ik ben master of the IT universe"...

En dan krijg je vanzelf problemen en dat gaat niet opgelost worden met de afstandbediening.
17-05-2010, 16:27 door Anoniem
"Neem bijvoorbeeld een televisie". Ik ken best een boel mensen die hun televisie niet in kunnen stellen...
18-05-2010, 15:04 door Anoniem
Een PC is een zeer veelzijdig te gebruiken apparaat, in tegenstelling tot de verwachte functionaliteit van een TV. Waarom gaat dat er nou niet in bij deze meneer?
18-05-2010, 15:34 door RuudU
Boeiend verhaal waar ik het vreselijk mee eens zou zijn, ware het niet dat ik dan natuurlijk even test wat hun product doet. Wel, ik snap niet, en ik wil niet snappen, waarom de prima firewall van Windows 7 vervangen zou moeten worden door een product dat door een beperkte gebruiker kan worden uitgeschakeld. Ben je, als je zoiets bedenk, nog wel te redden?

Dat afgezien van het feit dat ook dit product evengoed onzinnige pop-ups laat zien. Dat het ding Firefox toestemming heeft gegeven verbinding met internet te maken en meer van dit soort onzin, interesseert me echt geen bal. Op Windows 7 (en Vista) kan zonder toestemming van een beheerder niets worden geïnstalleerd.

Het zou perfect zijn als het juist gebruik van Windows 7 meer werd gepropageerd. Maar dat levert hetzelfde probleem op als de denkbeeldige auto die op water rijd of de defensie-industrie als de vrede uitbreekt.
18-05-2010, 18:28 door rob
Door Anoniem:
Dat er veel mensen zijn die geen tijd maken om hun pc eens te laten scannen door de nodige beveiligingssoftware dat is ook niet nieuw.

nodig Ja. Op Windows.

Door Anoniem:
Waterdichte beveiliginssoftware die echt alles opmerkt wat niet pluis is ...

Ik heb liever veilige software dan beveiligings software. Dan heb je namelijk het tweede niet nodig.

Door Anoniem:
De beste beveiliging is natuurlijk als je een pc niet echt nodig hebt, gooi het ding buiten, case closed.

Of Windows eraf gooien.

Hahaha

Never mind...
20-05-2010, 16:59 door Bert de Beveiliger
Door rob:
nodig Ja. Op Windows.

...Ik heb liever veilige software dan beveiligings software. Dan heb je namelijk het tweede niet nodig.
...
Of Windows eraf gooien.
...
Never mind...

Never mind indeed. Geen beheerder zo naief als de 'ik heb linux dus ik ben perfect veilig' beheerder. Misschien moeten die distro-boeren maar eens stoppen met security updates. Het is nou eenmaal toch veilig.

De beste 'het is veilig dus het is veilig' is echter nog altijd Abeltje Klink: 'Het EPD is onkraakbaar want het is onkraakbaar.'

Jaja. Never mind.
20-05-2010, 17:02 door Bert de Beveiliger
Door Anoniem: Een PC is een zeer veelzijdig te gebruiken apparaat, in tegenstelling tot de verwachte functionaliteit van een TV. Waarom gaat dat er nou niet in bij deze meneer?

Een PC is misschien complexer maar het netto effect is hetzelfde: gebruiker krijgt vrijwillig een grote berg rotzooi over zich uitgestort.

:-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.