image

Luisterdata Last.fm leden doorgespeeld aan RIAA

dinsdag 26 mei 2009, 10:51 door Redactie, 10 reacties

Beschuldigingen doen de ronde dat de RIAA, de Amerikaanse auteursrechtorganisatie, klantgegevens heeft ontvangen van CBS, eigenaar van muzieksite Last.fm.
De Recording Industry Association of America zegt dat ze luisterdata wilde gebruiken om zo na te gaan of gebruikers op Last.fm zich schuldig maken aan het beluisteren van illegaal gedownloade muziek. Last.fm ontkent echter de beschuldigingen.

Gegevens
Op de site hebben leden de mogelijkheid om te laten bijhouden naar welke muziek ze luisteren op hun computer en iPod. Volgens TechCrunch zeggen twee onafhankelijke bronnen dat Last.fm gegevens in handen van de RIAA zijn gevallen, de gegevens bestaan uit gebruikersnaam en IP-adres. CBS zegt dat de informatie voor interne doeleinden bestemd is, maar in werkelijkheid schoven ze de gegevens door naar de RIAA. Volgens interne correspondentie heeft CBS de data aan de RIAA overhandigd omdat de "auteursrechtenpolitie" de tarieven voor het spelen van online muziek kan verhogen.

Reacties (10)
26-05-2009, 11:03 door Anoniem
"Op de site hebben leden de mogelijkheid om te laten bijhouden naar welke muziek ze luisteren op hun computer en iPod. Volgens TechCrunch zeggen twee onafhankelijke bronnen dat Last.fm gegevens in handen van de RIAA zijn gevallen, de gegevens bestaan uit gebruikersnaam en IP-adres. "

Hoe wil de RIAA aan de hand van enkel een gebruikersnaam en een IP adres bepalen of gebruikers op de website zich al dan niet schuldig maken aan het beluisteren van illegaal gedownloade muziek ? Aan de hand van deze twee gegevens weet je niet eens of iemand uberhaupt muziek luistert, legaal danwel illegaal....
26-05-2009, 11:05 door spatieman
nog even....
nog even en je mag een mega boete gaan betalen voor alleen het neurien van je favorieten liedje.
nog even en je mag een mega boete gaan betalen voor het bij toeval horen van muziek als je in de auto zit, die door iemand anders wordt afgespeelt..
26-05-2009, 11:20 door Anoniem
http://blog.last.fm/2009/02/23/techcrunch-are-full-of-shit
26-05-2009, 11:54 door Anoniem
Het bemachtigen en verwerken van persoonsgegevens zonder toestemming van de eigenaar (lees persoon om wie het gaat) is in Nederland bij wet verboden. Niet dat de bedrijven zich hier echt allemaal iets van aantrekken. Het zet me alleen wel aan het denken wat betreft de situatie in de vs.
26-05-2009, 13:24 door SirDice
Volgens interne correspondentie heeft CBS de data aan de RIAA overhandigd omdat de "auteursrechtenpolitie" de tarieven voor het spelen van online muziek kan verhogen.
Dat noemt men ook wel chantage.
26-05-2009, 13:28 door Anoniem
Het 1 na het andere voorbeeld dat elektronische sporen die je achter laat uiteindelijk tegen je gebruikt kunnen worden...

...wachten tot je wordt opgepakt omdat je "verkeerde que'ries" uitvoerd via google.

Internet wordt steeds leuker :-\
26-05-2009, 13:41 door Anoniem
Laten we niet vergeten dat CBS ook één van de grote entertainment/media bedrijven is. Ze hebben er dus alle belang bij om mee te werken met RIAA.

Ik weet niet precies welke authoriteit RIAA is, wat ik begrijp is dat ze de auteursrechten beheren voor de Verenigde Staten.
Dus stel, CBS werkt niet mee, dan zou RIAA kunnen zeggen "prima, dan trekken we jullie licenties in."
26-05-2009, 13:44 door Necrowizard
volgens torrentfreak hebben ze dr toch niks aan:
http://torrentfreak.com/lastfms-data-is-useless-to-the-riaa-090523/
26-05-2009, 19:00 door slasher
Ik wist niet eens dat zoiets mocht, normaal gezien mogen er toch geen gegevens worden doorgegeven zonder toestemming van de desbetreffende persoon.

Btw, dit doet mij weer denken aan dit : http://www.privacymatters.nl/
26-05-2009, 20:51 door Anoniem
Alsof ze er iets aan hebben. Last.fm identificeert de nummers aan de hand van de ID3 tags van mp3's. Iedereen kan die ID3 tags aanpassen zodat Last.fm denkt dat je naar Metallica - One luistert, terwijl er toch echt Jantje Smit - Lieve Oma door de boxen schalt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.