image

HP bouwt anoniem browser-Darknet

donderdag 23 juli 2009, 14:59 door Redactie, 12 reacties

Al jaren is het Darknet concept bekend, een afgesloten geanonimiseerd netwerk voor het anoniem en veilig uitwisselen van bestanden en berichten, zoals Tor, FreeNet en WASTE, en mogelijk komt daar binnenkort ook HP's Veiled bij. In tegenstelling tot de andere oplossingen is Veiled geheel gebaseerd op de browser en vereist geen verdere extensies of installaties. "Ongeacht hoe mensen darknets gebruiken, het concept van een privaat beveiligd netwerk waar mensen vrijelijk kunnen communiceren alsmede content uitwisselen is zowel vanuit een technisch als filosofisch standpunt zeer aantrekkelijk", aldus Billy Hoffman en Matt Wood van HP Security Labs. De beide onderzoekers zullen deze week tijdens de Black Hat hackerconferentie hun Darknet oplossing demonstreren.

Het voordeel van een op browsers gebaseerd Darknet is dat iedereen, ongeachte het gebruikte besturingssysteem of platform, kan meedoen. "Veiled belichaamt veel van de traditionele eigenschappen van een Darknet", zeggen de onderzoekers. Gebruikers kunnen met elkaar via versleutelde kanalen communiceren, gedeelde bestanden zijn versleuteld en redundant bij de gebruikers van Veiled opgeslagen. Ook is het mogelijk om anoniem artikelen en websites te publiceren die hyperlinks naar andere documenten binnen Veiled kunnen bevatten.

Anoniem
Een ander pluspunt van Veiled en andere browser-Darknets, is dat het geen sporen achterlaat. Groepen kunnen net zo snel een Darknet opzetten als laten verdwijnen. Het sluiten van de browser is voldoende om het Darknet te verlaten. "Als alle gebruikers hun browser sluiten, stopt het Darknet met bestaan en zijn de enige sporen een aantal versleutelde fragmenten in geschiedenis van de browser."

In tegenstelling tot Tor is er geen technische kennis vereist om Veiled te gebruiken. "Het mooie is dat het de lat verlaagt om aan een Darknet deel te nemen. Het zou een manier kunnen zijn om op een veilige manier zaken te onthullen. Als je iets zoals dit hebt dat zo gedecentraliseerd is, dan kan niemand het stoppen of controleren. Niemand kan het ook uit de lucht halen", laat Hoffman weten. Met name voor de vrijheid van meningsuiting biedt Veiled interessante mogelijkheden.

Volgens de onderzoeker is de tool geen vervanging van Tor, maar is die ideaal voor mensen die snel een gemeenschap of groep willen starten en weer stoppen. Het heeft daardoor meer weg van een soort 'flash mob'. Of en wanneer Veiled voor het publiek beschikbaar wordt is onduidelijk. HP laat weten dat het tijdens Black Hat alleen de resultaten van het onderzoek naar de technologie zal presenteren.

Reacties (12)
23-07-2009, 15:43 door Anoniem
TOP! (Althans, zover ik kan dat vooralsnog kan bepalen uit dit artikel)

Een zeer kapitaal krachtige internationaal bedrijf die voor meer anonimiteit en privacy gaat en probeert hun kennis in te zetten om dit alles meer toegankelijk en gebruiksvriendelijk te maken dan andere oplossingen en mogelijk grote impact gaat hebben in diverse niveaus van het recht van de mens. Zowel persoonlijk, (freedom of speech) als zakelijk (uitwisseling van bedrijfsgegevens via een kortstondig netwerk tussen mobiele werkers onderling, waardoor diverse attacks en evedropping zeer moeilijk tot onmogelijk zijn uit te voeren) ... tja, ook Osama en de 40 terroristen kunnen hiervan profiteren, maar goed.. met een broodmes kun je immers ook iemand onthoofden, maar gelukkig kan ik ze nog steeds bij de blokker kopen.

De vraag blijft echter, hoe gaat HP de mogelijke kosten van die project verklaren aan haar aandeelhouders, die een broertje dood hebben aan zulke "tree-hugger" projecten en liever gaan voor een positief resultaat onderaan de lijst van inkomsten en uitgave?
23-07-2009, 16:09 door Anoniem
Voor wat betreft kosten, je moet bedenken dat dit soort dingen vaak in de vorm van stages onderzocht worden. Verder is het hooguit een proof of concept, die ze niet publiekelijk vrij gaan geven.
23-07-2009, 16:10 door Anoniem
Je kunt je beter afvragen hoe de regeringen (van bv Iran, USA, Nederland, GB) hier op zullen reageren.
Als dit beschikbaar komt, hebben ze opeen veel minder meer aan hun registratie-systemen.
Ze raken dan het toezicht/controle over hun volk kwijt. ;->
23-07-2009, 18:14 door SirDice
Door Anoniem: Voor wat betreft kosten, je moet bedenken dat dit soort dingen vaak in de vorm van stages onderzocht worden. Verder is het hooguit een proof of concept, die ze niet publiekelijk vrij gaan geven.
Klopt maar ze geven wel alle details vrij. Iemand met genoeg kennis kan het hiermee zelf bouwen. Het wachten is dus op iemand die er een mooi, bij voorkeur open source, projectje voor begint :)
23-07-2009, 20:10 door Kukel
Hmm... niemand die er enigszins inhoudelijk op ingaat?

Snel een gemeenschap of groep starten zonder dat je echt weet met wie je communiceert lijkt me nogal vaag. Bij een flash mob boeit het me niet met wie ik op het station gek sta te doen. Als ik veilig met iemand wil communiceren wel. Het is gedecentraliseerd dus een verbinding met iemand opzetten doe je 1 op 1. Koel, iedereen moet dus zijn router openzetten? Maar er is geen technische kennis vereist.... En het is volledig browser gebaseerd zonder verdere extensies of installaties. Mijn browser wordt dan spontaan een webserver? Of iets dat iig ip verkeer kan ontvangen? En zich identificeren bij de ander?

Het roept bij mij veel meer vragen op dan het beantwoord.... eerst maar eens de blackhat afwachten dan. Ik ben het er echter wel mee eens dat het verrassend is dat een bedrijf als HP hier mee komt.
23-07-2009, 20:14 door Kukel
Oh... en ik heb het achterliggende artikel niet gelezen moet ik eerlijk zeggen. Als dat verschil maakt, dan sorry. Had dit overzicht maar meer verhelderend of heel kort moeten zijn...
23-07-2009, 23:09 door Anoniem
Dit is misschien ideaal tegen de bewaarplicht,die de Nederlandse overheid wil invoeren en wil opslaan voor 6 maanden.
Hopen maar dat het niet of nauwelijks ten koste gaat van de internet surf of downloadsnelheid.
Ik ga het zeker in de peiling houden hoe darknet te gebruiken ,want ben een fel tegenstander van de bewaarplicht,want deze slaat werkelijk nergens op.
Ik heb niks te verbergen,maar de overheid moet zich niet mengen in teveel privacy van de burger wat nu wel stiekem gaat gebeuren.
We leven hier in een democratisch land,dus dat mag niet aangetast worden.
24-07-2009, 11:29 door Anoniem
Het systeem dat te vinden is op de link http://www.wuala.com/freemovequantumexchange biedt naast optionele anonimiteit ook unconditional secure information sharing voor gesloten groepen. Voor deze unconditional security is true randomness noodzakelijk dat op de meeste computers niet beschikbaar is. Daarom mist er in mijn optiek een belangrijk element in deze oplossing van HP. Maar het is nog steeds een belangrijk signaal dat zo'n grote speler als HP dit soort initiatieven ook ondersteund.
24-07-2009, 12:58 door HyperVisor
Wat ik te verbergen heb is mijn privacy.
Ik hoop dat dit project snel te gebruiken is.
Het gebruik van TOR kost me 70%-90% van mijn snelheid.

Alle initiatieven die mijn privacy bewaren zijn zeer welkom.
24-07-2009, 13:00 door spatieman
sponsored by the overheid?
24-07-2009, 18:35 door jefdom
ik ben een beetje parranoid,ik kan moeilijk geloven dat een multinational opeens voor privatie goeroe gaat spelen,
en dit nog gratis ook naja afwachten maar mischien bestaat ernog een god van het internet,niet waar gates
24-07-2009, 18:52 door KwukDuck
Het is een goed initiatief maar ik heb zo het idee dat dit van alle kanten tegen gewerkt gaat worden onder het mom van terrorisme bestreiding etc.
Mooi om te zien dat er toch nog mensen mee bezig zijn, beetje afwachten hoe dit zich gaat ontwikkelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.