image

Juridische vraag: Mag je van failliet bedrijf licenties kopen?

woensdag 26 augustus 2009, 10:05 door Arnoud Engelfriet, 20 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".

Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.

Vraag: Ik heb een vraag over auteursrechten na faillissement. Wanneer een bedrijf failliet gaat, kan een ander bedrijf zaken uit de boedel kopen, waaronder ook de licenties en eventuele broncodes van de software. Maar is dat wel rechtsgeldig?

Antwoord: Voor contractsovername is de toestemming van de andere partij, in dit geval dus de licentiegever, nodig. Een contract (en ja, een licentieovereenkomst is een contract) is een afspraak tussen twee partijen, en één van die partijen kan niet eenzijdig zijn verplichtingen aan een derde overdragen. De eerste vraag is dus of er in het licentiecontract iets staat over overdracht. Waarschijnlijk niet, en als er iets staat, dan is het ongetwijfeld "mag niet zonder toestemming van de licentiegever". En in dat laatste geval houdt het meteen op: er is afgesproken dat de licentie niet overdraagbaar is, dus is die dat ook niet.

Als er niets is afgesproken, dan wordt het lastig. De geleerden vliegen elkaar hier nog regelmatig over in de haren. Het zal afhangen van het soort licentie: een EULA die in diezelfde vorm aan grote hoeveelheden klanten wordt verstrekt, of een uitonderhandeld specifiek contract voor één klant. Hoe groter het publiek en hoe generieker de licentie, hoe groter de kans dat de rechter de overdracht rechtsgeldig zal achten. Die kijkt namelijk naar het belang dat de licentiegever zou hebben bij stopzetting. Bij een exclusief contract met één partij is het niet wenselijk dat dit zomaar wordt overgedragen of opgekocht, maar bij een algemene EULA ligt dat anders. Zou Adobe het bijvoorbeeld erg vinden dat ik een Acrobat-licentie overneem van mijn failliete buurman?

Verder hebben veel licenties een betalingsverplichting (royalties) of andere verplichtingen die door een faillissement niet meer kunnen worden nagekomen. Zulke tekortkomingen kunnen grond zijn om de licentie op te zeggen, en als dat tijdig is gebeurd dan kan de curator de licentie niet meer doorverkopen. De licentie is immers opgezegd en dus is er geen contract meer om over te dragen. Hierbij gelden de normale spelregels: aanmanen, in gebreke stellen en dan ontbinden wegens wanprestatie. Wel is het natuurlijk de vraag of de licentiegever hier veel mee opschiet: vaak is het aantrekkelijker om de afwikkeling van het faillissement af te wachten en dan met de nieuwe partij zaken te gaan doen. Als die bereid is de royalties te betalen, is dat toch verder prima?

Overigens, een faillissement is altijd een juridisch complexe situatie, dus mocht je ooit met zo'n situatie te maken krijgen, raadpleeg dan altijd een ter zake deskundig jurist voordat je dingen gaat opzeggen of opeisen.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".

Reacties (20)
26-08-2009, 11:13 door DaBok
Hoe zit dat met OEM-licenties? Die zijn toch verbonden met de hardware waarop ze geïnstalleerd staan?
26-08-2009, 11:23 door Anoniem
Dit is echt lachen, ik was laatste bij goed collega van mijn oom, ik moest even zijn pc's repareren, dus die Windows XP Professional opnieuw installeren! Hij had van een ICT- een product key gehad de ilegaal is. Weet je die heb ik thuis ook even uit geprobeerd en nu blijkt dat deze 100% WGA is. We gebruiken nu iemand anders zijn licencie code die werkzaam is bij een grootte bedrijf als een beheerder, lachen die man deeldt gratis Windows licencie codes uit!
26-08-2009, 13:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-08-2009, 13:22 door Anoniem
Andere vraag aan Arnoud, waar je stelt dat een contract tussen twee partijen niet eenzijdig door een partij aan een derde kan worden overgedragen zonder de wederpartij toestemming te vragen: Bij veel outsourcing worden arbeidscontracten (sic) zonder pardon, en beslist zonder te vragen of, als er al wordt gevraagd, zonder redelijke mogelijkheid Nee te zeggen, overgedragen aan de derde. En dat kan dan wel? Dus een mens is minder beschermd dan een licentie die in miljoenvoud uit de copier komt?
26-08-2009, 13:24 door colani
Door DaBok: Hoe zit dat met OEM-licenties? Die zijn toch verbonden met de hardware waarop ze geïnstalleerd staan?
Klopt, maar ook niet overdraagbaar volgens mij.

Zelfde als je een gewone licentie koopt en je later meer dan 5 apparaten of onderdelen van je pc hebt verandert, mag je ook een nieuwe sleutel aanvragen.
26-08-2009, 14:05 door Patio
@Duckman

Het besturingssysteem kun je er moeilijk afhalen als je de PC verkoopt. Dan raak je hem alleen maar aan de straatstenen of schroothoop kwijt. Je kunt deze dus gewoon gebruiken lijkt me. Een licentie is in principe gewoon het recht om de software te gebruiken. Hoe of wat is geheel aan jou. Als je helemaal brandschoon wil zijn zet je er een heel nieuw besturingssysteem op.
Dat kan (vrijwel) gratis. Zoek maar op 'Open Source'...
26-08-2009, 15:15 door DaBok
Door colani:
Klopt, maar ook niet overdraagbaar volgens mij.

Zelfde als je een gewone licentie koopt en je later meer dan 5 apparaten of onderdelen van je pc hebt verandert, mag je ook een nieuwe sleutel aanvragen.

Alleen hier is de hardware niet veranderd en behoort de software bij de PC. Gevoelsmatig zou je zeggen dat er dan geen probleem is bij overdracht. Waarom zou het de licentiegever bij OEM licenties uitmaken wie het gebruikt? Dat weten ze sowieso niet, aangezien er altijd minimaal 1 partij tussen zit die geen rapportageplicht heeft.
26-08-2009, 16:08 door Anoniem
Volgens mij mag dat gewoon wel als particulier,maar of het zo betrouwbaar is is nog de vraag.
Want bij een falliet bedrijf als de licenties verlopen zijn,dan kan je zelf voor de kosten opdraaien als je een nieuwe licentie wil.
Dat kan dan best wel veel geld hgaan kosten.
Ja afhankelijk van om welke licentie het gaat.
26-08-2009, 17:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-08-2009, 18:00 door colani
Volgens de algemene voorwaarden (die lap text die niemand leest tijdens de installatie of eerste ingebruikname) is het persoonsgebonden, vraag me af of dat ook voor de rechter standhoudt, er is immers voor betaald.
27-08-2009, 07:28 door TD-er
Door colani: Volgens de algemene voorwaarden (die lap text die niemand leest tijdens de installatie of eerste ingebruikname) is het persoonsgebonden, vraag me af of dat ook voor de rechter standhoudt, er is immers voor betaald.
Juist OEM licenties zijn apparatuur gebonden en dus praktisch onmogelijk om persoonsgebonden te zijn.
Als mijn vriendin op mijn PC zit te werken, kun je niet ineens verwachten dat er een andere licentie actief is en andersom, als ik op een andere PC ga werken, zal ik toch een nieuwe licentie moeten nemen.

Retail licenties zijn niet PC gebonden, omdat je ze kunt kopen zonder hardware, maar volgens mij kun je die licentie ook niet installeren op elke PC die je bezit.

De derde licentievorm, waarbij je een dongle moet gebruiken om de software te kunnen gebruiken, is IMHO de meest simpele om te begrijpen.
Software kan op elke PC draaien, mits die dongle aanwezig is. Dat is dus echt een persoonsgebonden licentie.
Helaas heeft een dongle wel veel nadelen, zoals voor elke licentie een USB-stick. Maar ook verplichte drivers en helaas maar al te vaak een brakke implementatie van de softwaremaker. (berekening afgebroken als sentinel niet snel genoeg gevonden kan worden, erg vervelend bij urenlange berekeningen)
27-08-2009, 11:27 door Anoniem
"Andere vraag aan Arnoud, waar je stelt dat een contract tussen twee partijen niet eenzijdig door een partij aan een derde kan worden overgedragen zonder de wederpartij toestemming te vragen: Bij veel outsourcing worden arbeidscontracten (sic) zonder pardon, en beslist zonder te vragen of, als er al wordt gevraagd, zonder redelijke mogelijkheid Nee te zeggen, overgedragen aan de derde. En dat kan dan wel? Dus een mens is minder beschermd dan een licentie die in miljoenvoud uit de copier komt?"

Misschien een interessante vraag voor een volgende column ? Want ik ben wel benieuwd naar het juridische antwoord hierop ;)
27-08-2009, 11:40 door Anoniem
Door Duckman: Aan vullende vraag. Als ik een twedehands PC koop. van een (failliet) bedrijf. Hoe zit het dan met de software licentie van oa Windows. Er zit een licentie sticker op maar is deze nog rechtsgeldig?
Had begrepen dat Windows licenties persoon (bedrijf) en PC gebonden zijn.
Nou dat gaadt nu dus niet meer, want Microsoft heb een andere Genuine in update gezed die did niet meer moggelek maak.
27-08-2009, 12:30 door Arnoud Engelfriet
Excuses voor de vertraging in reacties. Over het arbeidscontract: ook dat kan niet zomaar worden overgedragen. Maar bij outsourcing kan het soms wel, afhankelijk van hoe de onderliggende deal wordt vormgegeven. Wordt het bedrijfsonderdeel verkocht, dan gaan de arbeidscontracten mee. Zie
http://books.google.nl/books?id=3UsSopJsbwYC&pg=PA12&lpg=PA12&dq=outsourcing+overdracht+arbeidscontract

@colani: dat er betaald is, wil nog niet zeggen dat je iets in eigendom krijgt. Bij een autoverhuurder betaal je ook maar ben je toch echt gebonden aan het huurcontract. En ingehuurde freelancers worden ook geen bedrijfseigendom of zelfs maar werknemer ondanks dat je ze betaalt.

@DaBok; overdracht van OEM licenties in combinatie met de betreffende hardware zou moeten kunnen bij mijn weten. Bij "losse" OEM licenties ligt het wat lastiger omdat de licentie machinegebonden is. Dat zou ik dus neit doen.
27-08-2009, 13:34 door colani
@colani: dat er betaald is, wil nog niet zeggen dat je iets in eigendom krijgt. Bij een autoverhuurder betaal je ook maar ben je toch echt gebonden aan het huurcontract. En ingehuurde freelancers worden ook geen bedrijfseigendom of zelfs maar werknemer ondanks dat je ze betaalt.

Ben ik met je eens Arnoud, maar voor mijn gevoel koop ik toch echt een product, zo wordt het ook genoemd. (Ik huur een auto, ik huur iemand in, ik koop een licentie) (om nog maar niet te spreken over end of life, na een jaartje of 5 kun je elke licentie gewoon weggooien, terwijl veel mensen deze nog steeds met veel plezier gebruiken)
Het is een beetje een grijs gebied denk ik, maar wat zou een rechter ervan zeggen denk ik dan?
Voorbeeld: ik neem een bedrijfje over met een paar servers, een tiental werkstations en alles blijft op dezelfde locatie, hetzelfde personeel. Moet ik dan betalen voor nieuwe licenties, of alleen als ik de naam van het bedrijf verander?
Dat zou een dure grap zijn als je wat MS server, exchange, vista, office, virusscanners en ga zo maar door alle licenties opnieuw moet gaan kopen terwijl die al betaald zijn.
31-08-2009, 13:19 door Anoniem
Door Anoniem: We gebruiken nu iemand anders zijn licencie code die werkzaam is bij een grootte bedrijf als een beheerder, lachen die man deeldt gratis Windows licencie codes uit!
Nee, die man deelt illegale codes uit. Of misschien doet die man dat niet eens, maar heb jij 'm ongevraagd overgeschreven. Ik wil maar zeggen: dat een code werkt zegt helemaal niks over hoe legaal dat is.
31-08-2009, 15:04 door Anoniem
Waar ik graag een antwoord op zou willen zien: ik koop een pc over met een geldige XP licentie. Deze XP Licentie ga ik gebruiken voor een pc van mijn kinderen. Is dit goed, of ga ik problemen krijgen met de validering van deze licentie?
De 1e eigenaar heeft tenslotte netjes de PC met Licentie gekocht en bij de verkoop wordt deze overgedragen.
31-08-2009, 16:06 door colani
Door Anoniem: Waar ik graag een antwoord op zou willen zien: ik koop een pc over met een geldige XP licentie. Deze XP Licentie ga ik gebruiken voor een pc van mijn kinderen. Is dit goed, of ga ik problemen krijgen met de validering van deze licentie?
De 1e eigenaar heeft tenslotte netjes de PC met Licentie gekocht en bij de verkoop wordt deze overgedragen.

Zal geen probleem zijn, dat werkt wel, of het mag is de discussie zoals je hierboven kan lezen.
31-08-2009, 20:38 door Anoniem
Door colani:
Door DaBok: Hoe zit dat met OEM-licenties? Die zijn toch verbonden met de hardware waarop ze geïnstalleerd staan?
Klopt, maar ook niet overdraagbaar volgens mij.

Zelfde als je een gewone licentie koopt en je later meer dan 5 apparaten of onderdelen van je pc hebt verandert, mag je ook een nieuwe sleutel aanvragen.

Wanneer je meer dan 5 zaken op je PC gelijkertijd veranderd, kun je een probleem hebben. Maar de vraag is, of je nog met dat systeem door moet gaan, wanneer je zoveel verandert. Wanneer in de loop van de tijd onderdelen voor reparatie vervangen moeten worden en/of uitbreidingen worden aangebracht, zal dit geen probleem opleveren. (althans volgens de verhalen die indertijd bij XP op de TechNet Briefings werden gehouden)
06-09-2009, 09:27 door hw28
Dat in een licentieovereenkomst staat dat een licentie niet overdraagbaar is, is onredelijk, volgens een rechterlijke uitspraak in een geschil tussen Microsoft en UsedSoft in Duitsland. Als je een licentie koopt, heb je het recht om deze door te verkopen. En of een leverancier failliet is of niet, is niet relevant.

Er zijn bedrijven als UsedSoft die leven van 2e-hands software. Ze zijn nog niet aktief in Nederland, maar zodra Microsoft of Adobe een geding aanspannen die doorverkoop verbiedt, zal de rechter die bepaling in de licentie overeenkomst ongeldig verklaren, want de Duitse uitspraak baseert zich op Europese richtlijnen.

Het is natuurlijk ook idioot als je software niet zou mogen doorverkopen.
Want als je een auto koopt, zou het toch ook gek zijn dat je eerst aan Volkswagen moet vragen of je de auto mag doorverkopen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.