image

1250 euro boete tegen hackende Revu-journalisten geëist

dinsdag 10 november 2009, 12:14 door Redactie, 14 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een boete van in totaal 1250 euro tegen Revu journalist Nick Kivits en Hoofdredacteur Altan Erdogan geëist wegens het hacken van de mailbox van Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries. De twee moesten zich vandaag voor de Haagse politierechter verantwoorden. Kivits hoorde 500 euro tegen zich eisen, het OM wil dat Erdogan 750 euro betaalt. Naar eigen zeggen infecteerde men in het landsbelang de computers van 14.000 Hyvers, om met dit botnet vervolgens het wachtwoord van De Vries zijn e-mailbox te brute-forcen. Uiteindelijk wist men toegang tot het privé e-mailadres te krijgen, waarop De Vries aangifte van computervredebreuk deed.

Revu wordt onder meer bijgestaan door de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Secretaris Thomas Bruning: "Wij begrijpen niet waarom justitie hier een zaak van maakt. De journalisten hebben een maatschappelijk probleem aan de orde gesteld, geen misbruik gemaakt van het wachtwoord en De Vries is gewaarschuwd. Dat is het werk van journalisten. Daarvoor zouden ze niet voor de rechter moeten verschijnen." Mocht het tot een veroordeling komen, dan gaat Revu in hoger beroep, zo heeft Erdogan al laten weten. De uitspraak volgt over twee weken.

Reacties (14)
10-11-2009, 12:23 door Syzygy
Ik zie handel:

Je zet een advertentie in de kranten van Amerika:

Wegens lage celstraffen verzorgen wij al uw Spam, Botnets en Malware van uit onze Nederlandse locaties door ervaren professionele Nederlandse aspirant criminelen. Voor nog geen 10% van uw Amerikaanse boete verlenen wij deze diensten.
Download onze aantrekkelijke SLA's en doe uw voordeel NU. Geen Lawsuites, geen Prison Gangbangs, geen Overhead.

Nu even op Monsterboard.nl kijken voor wat personeel en Business is Born !!
10-11-2009, 12:54 door H.King
Wij begrijpen niet waarom justitie hier een zaak van maakt. De journalisten hebben een maatschappelijk probleem aan de orde gesteld

Er is geen maatschappelijk probleem maar het email adres is gewoon weg gehackt. Heeft niks met veiligheid te maken als je een botnet laat bruteforcen. Dan ben je gewoon bezig geweest gericht iemand te hacken en snap ook niet waarom hier zo'n lage straf op wordt gegeven. What's next ??? een hacker die alle kabinet websites / email adressen hackt en vervolgens gaat zeggen dat hij een maatschappelijk probleem aan de orde stelt ?? alles is te hacken en als nou via een simpel 1,2,3 truukje kon worden gehackt dan was het een maatschappelijk probleem......nu is het een proffesionele hack op touw zetten en waar is dus de maximale 2 jaar ????
10-11-2009, 13:50 door eMilt
Wat een schijntje.... Computervredebreuk op 14.001 computers en dan een gezamelijke boete eisen van 1250 euro. Het OM snapt (net als de Revu) blijkbaar zelf ook niet hoe serieus fout dit eigenlijk is...
10-11-2009, 14:30 door sjonniev
Ik sluit me helemaal aan bij eMilt. Een lullig boetetje voor het hacken van iemand zijn mailbox, maar geen straf voor de zombificatie van 14.000 machines? Hier klopt echt geen moer van.
10-11-2009, 14:38 door Anoniem
Eigenlijk vind ik het hele verhaal schandalig.

"Dat is het werk van journalisten."

Dus die mogen tegenwoordig de dag alles laten en doen omdat ze "journalist" zijn?
Ik snap sowieso niet wat hacken en journalistiek met elkaar gemeen hebben.

Ook de geld boete mocht inderdaad wel wat hoger uitvallen. Ik sluit me dus dan ook aan bij eMilt.
10-11-2009, 14:59 door Anoniem
Biedt wel veel perspectieven. Journalist vrijgesproken van autodiefstal en binnenrijden pand met gestolen auto "want dat is het werk van journalisten, aantonen dat dat mogelijk is". "Journalist vrijgesproken van het ontvoeren van kinderen voor het maken en verkopen van kinderporno, want het ging om het maatschappelijk belang van het maken van een reportage hierover."

Zou die Belg die er met 1,3 miljoen vandoor is, ook niet kunnen zeggen dat-ie eigenlijk journalist is en een misstand aan de kaak stelt door te laten zien dat het mogelijk is?

Ik vind het heel belangrijk dat journalisten de waarheid aan het licht brengen, maar ik ben er niet zo voor dat ze daarvoor eerst allerlei criminele activiteiten gaan ontplooien.
10-11-2009, 16:31 door spatieman
dit is dus een lachertje.
hackers gaan dus voor nederland omdat de straffen belachelijk zijn..
10-11-2009, 16:44 door Anoniem
Heeft die journalist eigenlijk zelf gehacked of niet? Meende ergens gelezen te hebben dat ie juist alleen die hacker geinterviewd heeft nadat het hele hackgebeuren plaats had gevonden en dat in in reportagevorm heeft opgeschreven omdat dat spannender leest ofzo.
10-11-2009, 19:22 door Anoniem
Nederland ooooh Nederland.......wat een land, in de usa ging ie voor een hele tijd Bubba verwennen.
You have got to love this country.
10-11-2009, 20:00 door H.King
sterk punt maakt de reactie hierboven....maaaaar, als je het artikel hebt gelezen maakt revu dat de opdrachtgever. En werden die niet zwaarder gestraft ?
10-11-2009, 21:45 door Anoniem
Kijk, ik wist wel dat ik het ergens gelezen had: http://www.brabantsdagblad.nl/regios/brabant/5787329/Boete-geeist-tegen-Schijndelse-journalist.ece (sorry als dit als spam gezien word). Zoals ik het lees is revu de opdrachtgever voor de hack en is die schrijver er pas later bijgehaald. Nou had ie misschien wel beter kunnen zeggen dat ie dat artikel niet zou willen schrijven, maar technisch gezien heeft hij toch niks strafbaars gedaan? Revu wel. Die moeten klappen vangen vind ik ook.
11-11-2009, 11:07 door sjonniev
Dit gaat over de schrijver: "Hij bedacht met de redactie van Revu het plan om de mailboxen van Nederlandse kabinetsleden te hacken."

Als de redactie op basis hiervan een "hacker" inhuurt is de schrijver hieraan medeplichtig, net als aan de acties van die "hacker".
11-11-2009, 12:54 door Anoniem
Mmm. Ik was bij die rechtszaak (ben student rechten) en er werd toch volgens mij door de advocaat (en Kivits en Erdogan) verklaard dat de redactie van Revu het idee bedacht en dat Kivits ingeschakeld werd omdat hij de vertaalslag tussen technische kennis en de niet-technische lezers kon maken. Maar dat lees je dan nergens terug.
11-11-2009, 17:10 door Anoniem
@sjonniev: dat wat je citeert staat er niet hoor.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.