Privacy - Wat niemand over je mag weten

Werkgever wil IP-adres thuis

15-11-2009, 17:33 door Anoniem, 51 reacties
Hallo,mijn werkgever wil dat ik mijn ip-adres opgeef want ik werk thuis met een laptop van de zaak. Ik zie het nut niet en heb thuis meer computers aangesloten, ook mijn vrouw werkt voor de zaak, zij het een andere, ook met de laptop van de zaak. Ik heb gezegd dat ik dat niet ga geven vanwege privacy en vanwege het feit dat de laptop mogelijk van de zaak is maar het abonnement van mij en door mij wordt betaald. Mag de werkgever dit vragen? Het zou zijn om een programma te kunnen gebruiken maar daar heb ik bij een andere werkgever ook vanaf verschillende locaties op ingelogd met een gebruikersnaam en wachtwoord. Had ik geen ip-adres nodig. Ik heb het gevoel dat het om een andere reden is dat dat gevraagd wordt. Ik zie het als een inbreuk op mijn privacy.
Reacties (51)
15-11-2009, 21:11 door Anoniem
Ik denk dat de werkgever dit wil om het systeem zo veilig mogelijk te maken. Ik zie niet in waarom je het ipadres niet zou willen geven. Je ipadres is niet iets wat een groot geheim is ofzo en je kan er verder weinig mee. Ik zou het gewoon geven en niet zo moeilijk doen.
15-11-2009, 21:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-11-2009, 23:00 door Anoniem
Ik zou het niet geven, heeft hij niets mee te maken..
15-11-2009, 23:55 door Anoniem
Bovendien, zou je thuis inloggen op een systeem van je baas, of dit nou een webapplicatie of via vpn is maakt niet zo veel uit. Dan kunnen ze ook zo zien wat je ipadres is.
16-11-2009, 00:09 door Anoniem
Heeft jouw werkgever dan ook geen beschikking over je woonadres en privé telefoonnummer?

Overigens als je een keer ingelogd hebt op het systeem, kan je werkgever je IP adres ook uit de logfiles halen, dus zo geheim is dit ook weer niet.
16-11-2009, 00:57 door Bitwiper
Zodra jij vanaf thuis een verbinding maakt met de zaak, kan jouw werkgever al heel eenvoudig achter jouw IP-adres komen. Ook als jij vanaf thuis een e-mail naar je baas verstuurt is de kans redelijk groot dat jouw IP-adres in de headers terug te vinden is. Op het moment dat jij belastingaangifte doet via Internet weet de belastingdienst het ook.

Ik zou doorvragen waar het IP-adres voor nodig is. Het is best mogelijk dat de IP-adressen van gebruikers van een pakket (wellicht een nieuwe versie ervan) om licentie-redenen bekend moeten zijn.

Ook is het mogelijk dat het om security gaat: nl. dat jouw werkgever alleen toegang toestaat tot dat pakket (of meer onderdelen op het bedrijfsnetwerk) op basis van IP-adressen. Misschien zit er wel een unpatched SQL injection exploit in het pakket en wil de werkgever zo verhinderen dat vanaf elk Internet-adres het pakket te kraken is.

Door Anoniem: Je ipadres is niet iets wat een groot geheim is ofzo en je kan er verder weinig mee.
Een IP-adres op zich is inderdaad niet erg boeiend, maar de combinatie van een IP-adres en de gegevens van de eigenaar wel.
16-11-2009, 08:38 door SirDice
Door Bitwiper: Ook is het mogelijk dat het om security gaat: nl. dat jouw werkgever alleen toegang toestaat tot dat pakket (of meer onderdelen op het bedrijfsnetwerk) op basis van IP-adressen. Misschien zit er wel een unpatched SQL injection exploit in het pakket en wil de werkgever zo verhinderen dat vanaf elk Internet-adres het pakket te kraken is.
Ik mag toch hopen dat er via een VPN een verbinding wordt gemaakt met het bedrijfsnetwerk.
16-11-2009, 09:08 door Anoniem
Zelfs dan kan ik me voorstellen dat de netwerkbeheerder heeft voorgesteld toegang tot de VPN-server te beperken tot de IP-adressen van de werknemers die vanaf thuis een VPN opzetten.
16-11-2009, 09:31 door Anoniem
Door SirDice:
Ik mag toch hopen dat er via een VPN een verbinding wordt gemaakt met het bedrijfsnetwerk.

Maar ook dan kan het bedrijf besloten hebben dat gebruik van de VPN alleen mogelijk is vanaf bepaalde IP adressen. Als niemand regelmatig op reis is en gebruik hoeft te maken van VPN is dat goed mogelijk.

Wat ook mogelijk is, is dat er wel gebruik gemaakt kan worden van meerdere IP adressen, maar dat men een dagelijkse controle van de logbestanden doet. Dan wordt niet extra gekeken naar bekende IP adressen en alleen aandacht besteed aan adressen waarvan men de herkomst niet kent.

Beide zijn normale beveiligingsmethoden. Ook ik heb mijn IP adres(sen) opgegeven waar vandaan ik een bepaalde applicatie wil benaderen. En als ik ergens in een hotel zit, zet ik een beveiligde VPN op naar mijn huisadres om vanaf daar te werken.

Peter
16-11-2009, 09:48 door Anoniem
Het heeft weinig toegevoegde waarde voor een werkgever om het IP adres van zijn werknemers te hebben. Zodra jij je router reset krijg je al een ander IP-adres (tenzij de DHCP-lease nog niet verstreken is, maar dat is een ander verhaal). Dit is ook het geval als je hem een maandje uitzet wegens vakantie. Bij het aanzetten krijg je een nieuw IP-adres uit de pool van de provider. Moet je dat dan ook telkens doorgeven aan je werkgever?

Ik heb het idee dat er iets anders aan de hand is, misschien dat er een onderzoek naar jou of een van je collega's loopt. Het kan zijn dat hiervoor een overzicht nodig is van IP-adressen die van afstand op de zaak inloggen.

Advies: eerst doorvragen naar het doel en dan zelf afwegen of je het afgeeft of niet.
16-11-2009, 11:14 door Anoniem
"Zodra jij je router reset krijg je al een ander IP-adres (tenzij de DHCP-lease nog niet verstreken is, maar dat is een ander verhaal). "

Dat hangt volledig af van je provider.

"Dit is ook het geval als je hem een maandje uitzet wegens vakantie. Bij het aanzetten krijg je een nieuw IP-adres uit de pool van de provider. Moet je dat dan ook telkens doorgeven aan je werkgever?"

Dat hangt ervanaf of je toegang tot het bedrijfsnetwerk wordt verleend op basis van dit IP adres.

"Ik heb het idee dat er iets anders aan de hand is, misschien dat er een onderzoek naar jou of een van je collega's loopt. Het kan zijn dat hiervoor een overzicht nodig is van IP-adressen die van afstand op de zaak inloggen. "

Indien de gebruiker al ingelogd heeft, dan beschikt de werkgever al over deze informatie. Immers kan de werkgever in dat geval gewoon in de logbestanden terugzoeken welk IP adres bij welk account hoort.
16-11-2009, 11:15 door Anoniem
Wat een para gedrag zeg. Je IP is voor je werkgever zeer makkelijk te achterhalen.

Waarom vraag je niet gewoon wat de bedoeling is? En ook je werkgever is gebonden aan privacy regelementen.

Nogmaals: zodra jij aanmeld is je IP bekend.
16-11-2009, 11:21 door Anoniem
Zodra jij je router reset krijg je al een ander IP-adres (tenzij de DHCP-lease nog niet verstreken is,[/quote]
Dat geldt misschien voor kabel internet. Met adsl heb je gewoon een eigen persoonlijk ip adres dat niet verandert. Kortom, neem een internet over de kabel abo, dan heeft je werkgever niets aan je ip adres.
16-11-2009, 11:26 door Anoniem
Ik zou het vertikken zonder dat zeer expliciet duidelijk gemaakt is waarom (en jij dat ook begrijpt; niet ingaan op een management-blaat-verhaal).
Als hij het zelf uit de log van z'n VPN server haalt (ik mag toch hopen dat ze die hebben...) is het tot daar aan toe (kun je weinig aan doen), maar zomaar gegevens verstrekken, van welke aard dan ook, zonder het doel te kennen, een redelijke mate van zekerheid te hebben dat ze ook alleen daarvoor gebruikt worden en het daarmee eens te zijn is gewoon dom (damn... 90% van de mensen doet het ook nog). Ook als het om iets wat makkelijk traceerbaar is (een IP address) gaat.
16-11-2009, 12:17 door Anoniem
waarom doe je zo moeilijk, geef dat IP gewoon... wat boeit het? Anders komt hij er vast zelf wel binnen een paar minuten achter
16-11-2009, 12:29 door Anoniem
Ik mag best boos wezen op mijn baas en hem op zijn plaats wijzen! Thuis gebruiken we drie of vier computers, mijn moeder , zusje, broetje en pappa zitten allemaal op een ip adres. Het ip adres kent vier verschillende karastieke, vier persoon maak dus gebruik van het zelfe ip adres, vraag mij af is dat normaal? Denk jij dat Bill Gates zijn dochter een pc's geeft en met zelfde ip adress die meneer gates gebruikt laat internet. Die gaat echt niet het zelfde ip adres gebruik die zijn vrouw of dochter ook gebruikt. We hebben allemaal eigelijk recht op een eigen ip adres en een special ip adres voor als iets geheimzing willen bekijken op internet!
16-11-2009, 13:31 door Anoniem

Dat geldt misschien voor kabel internet. Met adsl heb je gewoon een eigen persoonlijk ip adres dat niet verandert. Kortom, neem een internet over de kabel abo, dan heeft je werkgever niets aan je ip adres.

Ook bij ADSL hangt dat heleamaal van je provider af. De ene provider garandeerd vaste IP's de andere niet. Of en hoe vaak de IP adressen daadwerkelijk wisselen bij providers die geen vast-IP garanderen is niet eenduidig aan te geven.
16-11-2009, 13:32 door Anoniem
"Dat geldt misschien voor kabel internet. Met adsl heb je gewoon een eigen persoonlijk ip adres dat niet verandert. "

Dat heeft niets van doen met de vraag of je verbinding kabel of adsl betreft. Het gaat simpelweg om de wijze waarop je provider omgaat met het uitdelen van netwerkadressen.
16-11-2009, 14:05 door [Account Verwijderd]
Je IP-adres is niets meer dan je "huisadres op internet". Je werkgever had allang achter jouw rug om dit nummer uit zijn logs kunnen vissen wanneer hij/zij er kwaad mee had willen doen. Je IP-adres wordt namelijk gebruikt bij ALLE communicatie over het internet (wanneer je mail verstuurd / een webpagina bezoekt / etc etc) en is onbeperkt zichtbaar voor iedereen waarmee je communiceert over het internet. (Zie het het beste als telefoneren met elkaar zonder dat je nummer-herkenning kan uitzetten.)

Wanneer je twijfels hebt over je veiligheid en/of privacy wanneer je gezin op internet zit is het raadzamer goede beveiligingssoftware op alle pc's in jouw huis te installeren: http://nl.wikipedia.org/wiki/Firewall & http://nl.wikipedia.org/wiki/Anti_virus en alle software op al je pc's te voorzien van de laatste patches (updates), Secunia PSI (Personal Software Inspector) is een ideaal tooltje daarvoor. Stel de beveiliging van je router goed in, zeker wanneer je draadloze verbindingen (Wifi) toestaat. Als laatste zou ik Mozilla Firefox ( http://www.mozilla-europe.org/nl/firefox/ ) als browser ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Webbrowser ) gebruiken aangezien je deze kunt aanpassen d.m.v. toevoegingen (addons) toe te voegen. http://www.security.nl/artikel/30798/1/Firefox_in_combinatie_met_add-ons.html

Zoals je jouw situatie beschrijft sla je een plee-figuur wanneer je je IP-adres niet aan je werkgever verstrekt op zijn verzoek. Het enige wat je kan doen is vragen waarvoor hij het nodig heeft op deze manier, maar zoals ik al beschreven heb in het begin kan hij er met "1 druk op de knop" toch achter komen. Dus ongetwijfeld heeft hij geen kwaad in de zin want dan zou het "een beetje dommig" van hem zijn het zo openlijk te vragen. Zodra je iets meer verstand hebt van hoe het internet werkt zal je dat ook gaan inzien...

Succes.
16-11-2009, 14:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-11-2009, 15:27 door [Account Verwijderd]
Door Doekidoek: Het is helemaal niet een geheim ofzo, en je kunt er inderdaad niets mee

Zo simpel werkt het ook weer niet.

A: Je IP gekoppeld aan je NAW gegevens kan wel degelijk je privacy schenden. In het geval van de OP kan deze koppeling met 1 druk op de knop gemaakt worden aangezien hij inlogt op het bedrijfsnetwerk van zijn werkgever met mag ik aannemen een unique inlognaam en paswoord. Je IP is altijd gewoon zichtbaar en zijn indentiteit is gekoppeld aan zijn inloggegevens, dus de koppeling tussen zijn IP en zijn NAW is voor zijn werkgever zo gemaakt.

B: Via een IP sta je "voor de deuren" van je pc. Wanneer deze onvoldoende is beveiligd kan je "inbreken". Des te beter de "sloten" op deze "deuren" zijn des te moeilijker wordt het inbreken, waarbij je een balans moet zien te vinden tussen functionaliteit / gelegenheid / waarde van de gegevens.
16-11-2009, 15:30 door Anoniem
Nergens voor nodig om zoiets te verstrekken. Als hij het wil hebben, zoekt hij zelf maar uit hoe hij er aan komt.
Je geeft hem het nummer van je GSM toch ook niet?!
16-11-2009, 15:31 door Anoniem
jou ip adres is : 127.0.0.1
als je het niet aan je baas wil geven zeg je dat je een dynamisch adres hebt omdat je inbelt met een mobile connect card :)
16-11-2009, 15:55 door SirDice
Door Rotsmoel: A: Je IP gekoppeld aan je NAW gegevens kan wel degelijk je privacy schenden. In het geval van de OP kan deze koppeling met 1 druk op de knop gemaakt worden aangezien hij inlogt op het bedrijfsnetwerk van zijn werkgever met mag ik aannemen een unique inlognaam en paswoord. Je IP is altijd gewoon zichtbaar en zijn indentiteit is gekoppeld aan zijn inloggegevens, dus de koppeling tussen zijn IP en zijn NAW is voor zijn werkgever zo gemaakt.
Denk je niet dat die werkgever al genoeg informatie heeft? Ik denk aan BSN, bankrekeningnummer(s), telefoonnummer(s), salaris etc. Als je bang bent dat je werkgever niet zorgvuldig met die gegevens omgaat waarom werk je er dan nog?
16-11-2009, 16:15 door [Account Verwijderd]
Door SirDice:
15:27 door Rotsmoel: A: Je IP gekoppeld aan je NAW gegevens kan wel degelijk je privacy schenden. In het geval van de OP kan deze koppeling met 1 druk op de knop gemaakt worden aangezien hij inlogt op het bedrijfsnetwerk van zijn werkgever met mag ik aannemen een unique inlognaam en paswoord. Je IP is altijd gewoon zichtbaar en zijn indentiteit is gekoppeld aan zijn inloggegevens, dus de koppeling tussen zijn IP en zijn NAW is voor zijn werkgever zo gemaakt.
Denk je niet dat die werkgever al genoeg informatie heeft? Ik denk aan BSN, bankrekeningnummer(s), telefoonnummer(s), salaris etc. Als je bang bent dat je werkgever niet zorgvuldig met die gegevens omgaat waarom werk je er dan nog?

14:05 door Rotsmoel: Zoals je jouw situatie beschrijft sla je een plee-figuur wanneer je je IP-adres niet aan je werkgever verstrekt op zijn verzoek. Het enige wat je kan doen is vragen waarvoor hij het nodig heeft op deze manier, maar zoals ik al beschreven heb in het begin kan hij er met "1 druk op de knop" toch achter komen. Dus ongetwijfeld heeft hij geen kwaad in de zin want dan zou het "een beetje dommig" van hem zijn het zo openlijk te vragen. Zodra je iets meer verstand hebt van hoe het internet werkt zal je dat ook gaan inzien...

<--- (mocht je het niet aan mij gericht hebben quote me dan niet op deze manier svp, was het wel aan mij gericht lees alle posts dan in chronologische volgorde)
16-11-2009, 16:58 door SirDice
Door Rotsmoel: <--- (mocht je het niet aan mij gericht hebben quote me dan niet op deze manier svp, was het wel aan mij gericht lees alle posts dan in chronologische volgorde)
Het was niet direct aan jou gericht ;)

Wel als aanvulling omdat het een compleet zinloze discussie is m.b.t. privacy t.o.v. je werkgever.
16-11-2009, 17:32 door [Account Verwijderd]
Door SirDice:
Door Rotsmoel: <--- (mocht je het niet aan mij gericht hebben quote me dan niet op deze manier svp, was het wel aan mij gericht lees alle posts dan in chronologische volgorde)
Het was niet direct aan jou gericht ;)

Wel als aanvulling omdat het een compleet zinloze discussie is m.b.t. privacy t.o.v. je werkgever.

kk ;)

Idd je hebt gelijk, contra principia negantem disputari non potest.
16-11-2009, 19:22 door Anoniem
Wij hebben een SSH server aan het Internet hangen. Authenticatie is op basis van public keys, maar om het nog veiliger te maken reageert de server alleen als er vanaf specifieke IP adressen geconnect wordt.
IMO is het niet meer dan het opwerpen van een extra stukje veiligheid. En zelfs als je een DHCP adres krijg (die ook daadwerkelijk regelmatig wijzigt) is het altijd nog beter om een subnet van een provider toe te staan dan heel de wereld.

Je opmerking over je huisgenoten e.d. slaat nergens op. Als je echt zo wantrouwend bent over wat er allemaal op je IP adres 'gemapt' kan worden zou ik zeggen dat je services als TOR moet gaan gebruiken en als de sodemieter ontslag nemen bij je werkgever.
16-11-2009, 20:21 door Apacheman
Wat een onzin, een goeie systeembeheerder kan via de logs zo achter je ip-adres komen! Conclusie je kunt het net zo goed gewoon geven.

Apacheman
16-11-2009, 21:02 door MrBil
Door Apacheman: Wat een onzin, een goeie systeembeheerder kan via de logs zo achter je ip-adres komen! Conclusie je kunt het net zo goed gewoon geven.

Apacheman
Vind ik ook!
16-11-2009, 22:46 door Anoniem
"Ik mag best boos wezen op mijn baas en hem op zijn plaats wijzen! Thuis gebruiken we drie of vier computers, mijn moeder , zusje, broetje en pappa zitten allemaal op een ip adres. Het ip adres kent vier verschillende karastieke, vier persoon maak dus gebruik van het zelfe ip adres, vraag mij af is dat normaal?"

Denk je dat je werkgever het iets interesseert wat je doet via die verbinding, of wie er binnen huis gebruik van maakt ? Het enige waar hij het waarschijnlijk voor nodig heeft is dat hij je IP adres moet toevoegen aan een access control list om je toegang te geven tot het bedrijfsnetwerk. Vraag je eens af of je daadwerkelijk reden hebt om boos te zijn, of dat je je druk maakt om niets.

"We hebben allemaal eigelijk recht op een eigen ip adres en een special ip adres voor als iets geheimzing willen bekijken op internet!"

Met andere woorden, je wilt minder privacy doordat je IP adres dan inderdaad 1:1 aan je te koppelen is. Welk voordeel heb je hier dan zelf bij ?
16-11-2009, 23:53 door Anoniem
Door Anoniem: Hallo,mijn werkgever wil dat ik mijn ip-adres opgeef....

Tjonge, je kunt ook een beetje TE paranoide reageren.
17-11-2009, 01:20 door Anoniem
Wat boeit het dat er meerdere mensen gebruik van dat ip maken?
Hij heeft het niet nodig om je te bespioneren, maar om je toe te laten in de firewall.
Wat verwacht je nou zelf dat hij er verder mee doet?

Als je mijn werknemer zou zijn had je nu een minpunt.
17-11-2009, 03:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-11-2009, 09:43 door Anoniem
Door Jos Visser: Ik zou het niet doen. Je geeft toch ook je telefoonnummer niet?

Ehh, jouw werkgever weet je telefoonnummer niet, ook niet van je familieleden... Handig als je een ongeluk o.i.d. op je werk krijgt... Ik weet niet wat voor relatie jullie met je werkgever hebben maar ik zou ergens anders gaan werken als ik zo'n vertrouwensband met mijn werkgever had.

je werkgever wil je BSN, dat is voor de afdracht van premies, belastingdienst e.d.
je werkgever wil je adres, daar kan hij je post naar toe sturen
je werkgever wil weten wie je partner is en het telefoonnummer thuis, dat is handig als er iets met je gebeurt
je werkgever wil dat je thuis ip adres opgeeeft, dat is nodig om je toegang te geven tot een VPN server of rules op de firewall toe te voegen.

Als je dit vreemd vindt moet je eigen baas worden. Ik zou me meer druk maken om rfid en vingerafdruk in je passpoort in combinatie met de landelijke database, logging door telecomprovider en internetprovider, EPD, Kilometerheffing enz.

MSC
17-11-2009, 10:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-11-2009, 13:27 door Anoniem
Je hebt gelijk mijn ip adress is ook 127.0.0.1 en staat overal in de hosts file

- - - - - A N O N Y M O U S E - - - - -
Stuur je baas een Email en hij zal krijgen mijn ip adres!
http://anonymouse.org/anonemail.html

Door Anoniem: jou ip adres is : 127.0.0.1
als je het niet aan je baas wil geven zeg je dat je een dynamisch adres hebt omdat je inbelt met een mobile connect card :)
17-11-2009, 13:41 door Anoniem
Door Anoniem: "Ik mag best boos wezen op mijn baas en hem op zijn plaats wijzen! Thuis gebruiken we drie of vier computers, mijn moeder , zusje, broetje en pappa zitten allemaal op een ip adres. Het ip adres kent vier verschillende karastieke, vier persoon maak dus gebruik van het zelfe ip adres, vraag mij af is dat normaal?"

Denk je dat je werkgever het iets interesseert wat je doet via die verbinding, of wie er binnen huis gebruik van maakt ? Het enige waar hij het waarschijnlijk voor nodig heeft is dat hij je IP adres moet toevoegen aan een access control list om je toegang te geven tot het bedrijfsnetwerk. Vraag je eens af of je daadwerkelijk reden hebt om boos te zijn, of dat je je druk maakt om niets.

"We hebben allemaal eigelijk recht op een eigen ip adres en een special ip adres voor als iets geheimzing willen bekijken op internet!"

Met andere woorden, je wilt minder privacy doordat je IP adres dan inderdaad 1:1 aan je te koppelen is. Welk voordeel heb je hier dan zelf bij ?

Wat vind jij van helen gedoe met ip adres. Ik vind het knap misselijk en misbruik maken van macht positie door meteen tekijk wat voor ip adres je heb! De meest website bekijken eerst naar je ip adres en daarna stuur je door naar Nederland website of censor blockeren ze je toegang, Even bezoekje aan Google en ze droppen je meteen op nederlandse google.nl terwijl ik google.com in typte en over spam gesproken, google.com ik krijg nog steeds nederlands AD advertesie aan rechter kant van het scherm in nederlands.. terwijl google.com.au dit niet vertoond

Stel je voor je moeder zend een email maar de kerk en ze krijgen meteen je ip adres, en maken ze ernstig zorgen als weten wie er achter het ip adres zit. Ze krijgen een verkeerd beeld van mijn moeder omdat het ip adres met vier personen woord gedeeld.
17-11-2009, 14:13 door Anoniem
Stel je voor je moeder zend een email maar de kerk en ze krijgen meteen je ip adres, en maken ze ernstig zorgen als weten wie er achter het ip adres zit. Ze krijgen een verkeerd beeld van mijn moeder omdat het ip adres met vier personen woord gedeeld.
Ja en dan?
Wat is er nu zo belangrijk aan dat ip-adres, m.u.v. het feit dat je soms wat netwerk instellingen moet wijzigen - mocht je geen gebruik maken van een dynamisch_ip_updates_service.
Snap niet zo goed wat voor punt er van die nummer reeks gemaakt wordt.

Verder wel met je eens dat het geo-localisatie wel vervelende vormen begint aan te nemen.
17-11-2009, 14:37 door Anoniem
"Even bezoekje aan Google en ze droppen je meteen op nederlandse google.nl terwijl ik google.com in typte en over spam gesproken, google.com ik krijg nog steeds nederlands AD advertesie aan rechter kant van het scherm in nederlands.. terwijl google.com.au dit niet vertoond"

Da's vrij logisch, immers biedt Google jou een gratis dienst aan, en in ruil daarvoor bieden ze je advertenties die onder meer worden afgestemd op de regio waar je woont. Indien je dat niet wilt, dan kan je bijvoorbeeld via TOR (tor.eff.org) of via proxies ervoor zorgen dat je je IP adres wijzigt, en je kunt zaken als cookies e.d. uitschakelen. Of je maakt simpelweg geen gebruik van een gratis dienst, da's natuurlijk ook een optie.

Overigens lijk je eraan voorbij te gaan dat een bedrijf als Google ook heel veel geld uitgeeft aan de ontwikkeling van deze diensten, en dat jijzelf akkoord gaat met hun voorwaarden op het moment dat je van hun diensten gebruik maakt. Mogen zij ook geld verdienen, of verwacht je voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten, en denk je dat Google zonder deze advertenties zou blijven bestaan ?

"Wat vind jij van helen gedoe met ip adres. Ik vind het knap misselijk en misbruik maken van macht positie door meteen tekijk wat voor ip adres je heb!"

Ik vind dat vrij normaal. Overigens zou het hele internet niet eens meer werken indien men niet zou kijken wat je adres is. Immers moet de server ook weer een antwoord terug sturen naar je computer indien je een website bezoekt, want anders zou je helemaal niets zien ;)

"Stel je voor je moeder zend een email maar de kerk en ze krijgen meteen je ip adres, en maken ze ernstig zorgen als weten wie er achter het ip adres zit. Ze krijgen een verkeerd beeld van mijn moeder omdat het ip adres met vier personen woord gedeeld. "

Denk je dat de kerk ook maar op een moment bezig is met de vraag welk IP adres je moeder gebruikt, of met de vragen wat er nog meer gedaan wordt met dit adres of door wie dit adres verder wordt gebruikt ? Waar ben je nou helemaal bang voor ?
17-11-2009, 15:10 door RobertoG
Door Anoniem: Even bezoekje aan Google en ze droppen je meteen op nederlandse google.nl terwijl ik google.com in typte en over spam gesproken, google.com ik krijg nog steeds nederlands AD advertesie aan rechter kant van het scherm in nederlands.. terwijl google.com.au dit niet vertoond

Dat wordt via DNS geregeld. Als je nslookup www.google.com uitvoert krijg je het volgende antwoord:

Non-authoritative answer:
Name: www.l.google.com
Addresses: 74.125.79.103, 74.125.79.104, 74.125.79.105, 74.125.79.106
74.125.79.147, 74.125.79.99
Aliases: www.google.com
Dus www.google.com staat als alias genoteerd en gaat iedereen in Nederland naar servers hier in de buurt.
Ja, en uiteraard bewaart Google je ip-adres om dat te koppelen aan je surf gedrag dat ze weer uit Google Analytics halen. Dat heeft helemaal niets te maken met de vraag van een werkgever om je ip-adres. Waarschijnlijk gewoon voor de firewall.
18-11-2009, 12:51 door Anoniem
Ik heb thuis Google.com geblockeerd. Zo doe je dat als je niet wil luisteren.

127.0.0.1 www.google.com
127.0.0.1 google.com
18-11-2009, 14:04 door SirDice
Door Anoniem: Ik heb thuis Google.com geblockeerd. Zo doe je dat als je niet wil luisteren.

127.0.0.1 www.google.com
127.0.0.1 google.com
Jammer is alleen dat google een stuk of honderd aliasen heeft.
18-11-2009, 14:44 door sjonniev
Beetje zinloze actie van deze baas. Ik log in via de dongle, vanaf huis, vanaf het gastnetwerk van klanten, via hotspots etc.. De veiligheid zou niet afhankelijk mogen zijn van het ipadres van de medewerker.
18-11-2009, 17:52 door Anoniem
Registreren van IP-adressen valt onder de WBP.
Je werkgever moet de registratie daarvan dus aanmelden, met daarbij het doel waarvoor die administratie is.
Weet hij/zij zeker dat dat alle fuss waard is?
18-11-2009, 20:13 door Anoniem
"Registreren van IP-adressen valt onder de WBP. "

Het registreren van de naam, adres, telefoonnummer, bankgegevens, burger service nummer en de kopie van de legitimatie, om maar wat zaken te noemen, vallen ook onder deze wetgeving.

"Weet hij/zij zeker dat dat alle fuss waard is?"

Het lijkt mij weinig extra moeite. Daarnaast heeft de werkgever neem ik aan een legitieme reden om het adres te vragen (toegangscontrole tot het bedrijfsnetwerk), en de werkgever mag deze gegevens niet zomaar voor andere zaken gaan gebruiken volgens diezelfde wetgeving.

Weet jij wel of dit alle fuss waard is ? Mij lijkt de hele discussie een hoop heisa om niks. Ben je al met je baas gaan praten om te vragen waarvoor hij de gegevens nou eigenlijk wil hebben ?

"De veiligheid zou niet afhankelijk mogen zijn van het ipadres van de medewerker."

Ik zou zelf niet kiezen voor deze constructie, maar het is aan de werkgever om te bepalen hoe hij de IT omgeving inricht, en of hij dus IP restricties toepast. Waarbij het jouw goedrecht is om te vinden dat de baas suf bezig is ;-)
19-11-2009, 12:53 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb thuis Google.com geblockeerd. Zo doe je dat als je niet wil luisteren.

127.0.0.1 www.google.com
127.0.0.1 google.com

Als ik google.com blockeer wil niet zegen dat ik geen google meer zou gebruiken.
Ik ben juist heel tevreden over google! Als ik bezoekje neem aan google kan ik dat doen via
http://google.com.au/ncr of via http://search.aol.com.au/aol/webhome

Maar ik kies bovendien voor google.com.au/ncr maar kan ook google.co.nz/ncr gebruiken als
het zou willen.
24-11-2009, 11:48 door spatieman
tjonge.,
wat een gedoe voor een IP adres.
op een rijtje gezet.

1: Je IP is geen publiek geheim.
2: Als je systeembeheerder het nu gevraagt had, inverband met het opzetten van een VPN is het handig ja.
3: je IP is echt niet gekopelt aan NAW hoor.
4: gezonde paranoia is handig
5: vraag je werkgever netjes waarom, evt in het bijzijn van de systeem beheerder.
24-11-2009, 16:55 door Anoniem
Ik zou gewoon vragen waarom de werkgever dit nodig heeft, waarschijnlijk zal het voor de beveiliging wezen van het netwerk aangezien niet altijd alles word geaccepteerd door servers. Ik vind dat je wel erg heftig reageert op dit! Je kunt net zo goed geen internet nemen als je niet wilt dat ze je IP adres weten...
24-11-2009, 17:40 door Erwtensoep
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik heb thuis Google.com geblockeerd. Zo doe je dat als je niet wil luisteren.

127.0.0.1 www.google.com
127.0.0.1 google.com

Als ik google.com blockeer wil niet zegen dat ik geen google meer zou gebruiken.
Ik ben juist heel tevreden over google! Als ik bezoekje neem aan google kan ik dat doen via
http://google.com.au/ncr of via http://search.aol.com.au/aol/webhome

Maar ik kies bovendien voor google.com.au/ncr maar kan ook google.co.nz/ncr gebruiken als
het zou willen.

Ze nog steeds aan je IP zien dat je in NL zit hoor, en als je toch al een proxy oid gebruikte was doe .au.ncr ook niet nodig.

De oplossing, gebruik scroogle :)
24-11-2009, 20:33 door SirDice
Door Anoniem: Registreren van IP-adressen valt onder de WBP.
Je werkgever moet de registratie daarvan dus aanmelden, met daarbij het doel waarvoor die administratie is.
Uitspraak goed lezen knul. In een aantal gevallen valt een IP adres onder WBP, in een aantal ook weer niet.
http://www.cbpweb.nl/documenten/uit_z2000-0340.stm

Verder is de werkgever sowieso al gebonden aan de WBP vanwege de andere informatie die men over werknemers heeft. Tevens verbiedt het WBP opslag van dergelijke gegevens niet (een aantal wel, zoals godsdienst, ras, etc.), alleen het openbaar maken. Je kunt er dan vanuit gaan dat die werkgever deze gegevens niet aan een derde partij geeft.

Een ieder die te pas en te onpas met de WBP loopt te schermen raad ik aan om de wet eens een keertje te lezen.

http://wetten.overheid.nl/BWBR0011468/geldigheidsdatum_24-11-2009
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.