image

Microsoft: Zwart Windows scherm niet onze schuld

woensdag 2 december 2009, 10:47 door Redactie, 13 reacties

De berichten dat de laatste Microsoft updates voor Windows een zwart scherm veroorzaken zijn onjuist, het beveiligingsbedrijf dat hiervoor waarschuwde heeft excuses aangeboden. Prevx beweerde maandag dat mogelijk miljoenen systemen door de laatste patches niet meer naar behoren zouden werken. Als oplossing had de beveiliger een eigen "fix" ontwikkeld. Na verder onderzoek blijkt dat de verdachtmaking van Microsoft onterecht is, aangezien de laatste updates hiervoor niet verantwoordelijk zijn. "We verontschuldigen ons aan Microsoft voor het ongemak dat ons blog mogelijk heeft veroorzaakt." Wat de oorzaak dan wel is kan Prevx niet zeggen, hoewel het denkt dat het iets met de opslag van strings in het Windows Register te maken heeft.

Microsoft zelf heeft inmiddels ook op het voorval gereageerd. In tegenstelling tot wat Prevx deed vermoeden, zijn er helemaal geen extra incidenten met betrekking tot zwarte schermen bij de helpdesk van de softwaregigant bekend. Daarnaast kan Microsoft met zekerheid zeggen dat de beveiligingsupdates van de laatste patchdinsdag niet de boosdoeners zijn. Dat neemt niet weg dat het zwarte scherm geheel onschuldig is. "We weten dat dit gedrag met sommige malware families als Daonol verband houdt", zegt Christopher Budd van het Microsoft Security Response Center.

Storend
De actie van Prevx is bij Microsoft niet in goede aarde gevallen, omdat dit zeer schadelijk voor gebruikers kan zijn. Beveiligingschef Roger Halbheer stoort zich onder andere aan de titel van de blogposting en bewering dat de beveiligingsupdates de oorzaak zouden zijn. Ook het potentieel aantal getroffen gebruikers dat het beveiligingsbedrijf noemt ligt de Zwitser niet lekker. "De grootste zorg voor mij, is dat klanten nu het uitrollen van deze patches hierdoor uitstellen."

Bedrijven die hun risk assessment opstellen moeten goed weten wie ze als bron gebruiken, merkt Halbheer op. "Voor mij is de ultieme bron van informatie niet Twitter of de broer van mijn schoonzus haar vader, tenzij hij voor Microsoft's security werkt, maar onze website."

Reacties (13)
02-12-2009, 11:00 door spatieman
die laatste zin..
priceless..
02-12-2009, 11:03 door Syzygy
De Muis schopt de Olifant

Even de situatie achter de schermen schetsen.

Het bedrijf dacht waarschijnlijk: als wij dit als eerste aan het licht kunnen brengen dan kunnen we daar goed mee scoren en wordt onze naam in een keer bekend. Even snel een patch in elkaar draaien en we zijn helemaal de bom, onze website staat dan meteen bovenaan in Google.

Het gevolg is waarschijnlijk dat er een telefoongesprek tussen een van Amerika's vooraanstaande advocaten en de directie van Prev heeft plaats gevonden met de mededeling dan er een claim aankomt van 1000000000000 dollar als ze niet binnen 5 minuten de boel rectificeren.
02-12-2009, 11:43 door Anoniem
Het zwart scherm is nou in verband tebrengen met malware.
Er is altijd wel wat rommele met computers, malware makers zorgen gewoon dat na Windows Update
de pc niet meer werkt, en dat is precies wat ze willen, Black Screen of Death BSoD
02-12-2009, 12:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-12-2009, 13:30 door Anoniem
Door Anoniem: Black Screen of Death BSoD

Uhm.. Blue Screen of Death..? :)
02-12-2009, 16:26 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Black Screen of Death BSoD

Uhm.. Blue Screen of Death..? :)
Black or blue, dood is dood ;-)

Maar als het nou gebeurt vlak nadat een update heeft plaatsgevonden, dan zou er toch een verband moeten zijn zou je denken. Waar rook is...
02-12-2009, 16:44 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Black Screen of Death BSoD

Uhm.. Blue Screen of Death..? :)
Dit scherm schijnt anders echt zwart te zijn... :)
05-12-2009, 11:52 door Anoniem
Microsoft blijft ontkennen dat er een probleem is. Toch heeft een vriendin mij mij het probleem zelf ervaren. Na het installeren van updates en een reboot, afgelopen dinsdag, is het enige wat ze krijgt te zien, een zwart scherm. Alleen de cursor is nog wel zichtbaar en kan ook worden verplaatst. De fix van Prefx heeft niet gewerkt (er werd ook niet gegarandeerd dat het voor iedereen zou werken) en uiteindelijk Windows opnieuw geinstalleerd.
15-12-2009, 21:21 door Anoniem
Ik kan windows niet eens meer opnieuw installeren!
Als ik de pc wil herstarten dan stopt ie bij de bios screen en staat het lichtje op rood,vastloper en ubuntu of mint kan ik ook nieer bij komen,en in de bios zelf kan ik ook niet meer komen,en windows her installen wil ook niet werken,en een nieuwe windows cd aanschaffen lijkt mij ook niks,want die van mij is eigenlijk nog maar 2 keer gebruikt bij mezelf!
en om nou een nieuwe hardeschijf aan te schaffen lijkt mij ook niks!
Laat staan de fix van prevx installeren :-(
16-12-2009, 16:29 door Anoniem
Ik @ Gisteren 21:21 door anoniem

Ik krijg er nu elke keer de melding ervoor dat er wat aan de hand is met de scsi,ik kan nu wel formatten maar niet installen iemand een idee?
Of is het echt voor mij einde oefening en een nieuwe HDD halen?
lang leve reserve pc's ;-)
Aan de bios ken ik verder ook niks veranderen..jammer genoeg,want daar ben ik ook al trekkend mijn haren uit mijn hoofd doorheen geweest.


Een nerd in nood
23-12-2009, 14:42 door Anoniem
toch maar over gestapt op vista home basic...
11-06-2010, 18:13 door Anoniem
nieuwe computer, nieuwe Windows 7 en zwart scherm. Volgens windows ligt het niet aan Windows dus moet het aan de computer liggen. Maar hoe los ik dit op.
ton
08-06-2012, 20:22 door Anoniem
Oude pc met winxp SP3. Firefox 12.0 (Nederlands) draaide vlekkeloos. De volgende beta versie (Engels) : zwart scherm. Terug naar FF 12.0 (Ned), weer prima.
Automatisch update naar FF 13.0 (Ned) : weer zwart scherm.
Terug naar IE 8 en geen problemen meer (wel wat trager, maar goed)
Wellicht helpt mijn ervaring anderen.

Groet van Broos.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.