Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Wat mag een politieagent precies doen met gegevens?

03-03-2010, 00:51 door Anoniem, 22 reacties
Hoi,

Misschien is dit een vraag voor Arnold Engelfriet.

We weten allemaal dat agenten steeds meer bevoegdheden krijgen c.q. hebben met opvragen van gegevens van burgers en dergelijke.

Nu vraag ik me af, mag, (en kan) een agent zomaar gegevens van mij opvragen m.b.t. gegevens van mijn Internet sporen
en dergelijke? of moet hij daarvoor een gegronde reden hebben, en dit kenbaar maken bij zijn/haar korpschef?

Bedankt
Reacties (22)
03-03-2010, 10:24 door Anoniem
Ik mag toch ook op Internet kijken naar jouw gegevens ? Een agent dus ook. Jij zet het op Internet.
03-03-2010, 11:06 door Anoniem
Ik neem aan dat je bedoeld of elke agent zo maar een tap-verzoek in mag dienen bij een provider. Het antwoord daarop is nee, dat moet via een gerechtelijk bevel bij de provider worden ingediend.
03-03-2010, 11:28 door Anoniem
Mag niet, maar ze doen het toch.

Een vriend van me heeft een vriendin, waarvan haar vader gegevens over die vriend van mij heeft opgevraagd. En zo wist, dat hij aan Graffiti doet, en dit open en bloot op tafel gooide.

Nederland is sowieso verrot, dusja.
03-03-2010, 12:44 door Anoniem
Hij "doet aan graffiti" en hij is met naam en toenaam op internet te vinden hiermee???
03-03-2010, 13:50 door peet1
Alhoewel ik vind dat dit onderwerp niet thuishoort hier bij Security.nl wil ik toch ff reageren.
Politie-agenten zijn mensen, hun taak/werk is om de wet te handhaven, en net zoals niet politie-agenten zijn ze dus onderhevig aan menselijke tekortkomingen. Ik heb in eigen kring heel veel gehoord over hoe het een en ander te werk gaat bij justitiele instanties. Zolang een ieder zich aangenaam kan verpozen in Nederland, kan zeggen wat hij/zij wil, en een ander met respect behandelt, zal je niet met de wet-handhavers op een negatieve manier in contact komen. Maar ja het zijn mensen he....dus....
03-03-2010, 14:50 door 44RT
Door Anoniem: Hij "doet aan graffiti" en hij is met naam en toenaam op internet te vinden hiermee???
It's all about fame in this game! Een heleboel van die zogeheten artiesten scheppen maar wat graag op over hun werk. Zonder publiek is het niet leuk; je moet wel credit krijgen.

Daarbij beseffen deze jongens (en meisjes) niet hoe makkelijk het is om ze te achterhalen via hun hyve of welke site ze dan ook gebruiken om op te scheppen. Het misplaatste idee dat ze anoniem zijn.
03-03-2010, 19:32 door Anoniem
Mag hij dan ook zomaar zonder reden contact opnemen met mijn ISP, en dan gegevens over mij opvragen?
03-03-2010, 21:25 door Anoniem
Een ieder mag met behulp van openbronnen gegevens van iemand bekijken zolang het vrij op het internet staat.

Wanneer een agent specifieke informatie over iemand wilt opvragen of een tap plaatsen moeten ze hiervoor een wettelijk bevel krijgen, ze kunnen hier ook alleen toestemming voor krijgen als ze het om de juiste redenen doen.
03-03-2010, 22:04 door PeterBD
Een agent moet een vordering doen bij een provider om gegevens te verkrijgen.
Om je personalia te vragen heeft hij te maken met artikel 126na van het Wetboek van Strafvordering.
Om meer gegevens te krijgen heeft hij te maken met bv artikel 126n van het Wetboek van Strafvordering.
Die laatste vordering moet hij richten aan de officier van justitie. Die toetst dan of hij/zij het noodzakelijk acht dat die gegevens bevraagd worden en als dat zo is wordt er een vordering gedaan aan de provider.
Een agent kan dus niet zomaar op eigen houtje jan en alleman zijn gegevens opvragen.
Mocht een agent dat toch proberen en hij wordt gesnapt, dan heeft hij een enorj probleem met zijn (voormalig) werkgever....
04-03-2010, 16:02 door spatieman
Door Anoniem: Hij "doet aan graffiti" en hij is met naam en toenaam op internet te vinden hiermee???

ik denk dat die gegevens bij justitie opgevraagd zijn.
en dan zou die in overtreding zijn.

als die gegevens op internet te vinden zijn, is het algemeen publiekelijk toegankelijk.
05-03-2010, 08:57 door root
Vragen mag altijd, of je ook echt antwoord moet geven is een tweede.
08-09-2010, 00:39 door Anoniem
Er worden meer telefoons getapt dan er gerechterlijke tap toestemmingen zijn. En die gerechtelijke toestemmingen worden ook nog eens heel erg gemakkelijk afgegeven. Justitie kan zelfs niet aangeven of er wel eens verzoeken geweigerd zijn.

Met opvragen van ISP gegevens en "email taps" gaat dat nog makkelijker. Als een agent weet hoe je heet, geboorte datum, adres, etc. en je email adres (= je provider) dan zijn er ook niet formele wegen.

Je valt een collega niet af, je staat klaar voor een collega, het zijn politie slogans. Een collega is dan niet alleen bereid weg te kijken maar ook om te helpen.

Kan het legaal: Ja, welkom in 2010
Of het ook gebeurt zonder de regels te volgen: jazeker, het is niet voor niets dat men niet wil dat dit onderzocht wordt of dat hier controle op is.
08-09-2010, 20:26 door spatieman
justitie: politie = LAF (Leugen + Ambtsmisbruik = fijt)
08-09-2010, 20:35 door Anoniem
http://www.humanistischverbond.nl/nieuws/archief/2010/ciot2009
08-09-2010, 23:38 door Anoniem
Als BigBrother geen inzage wou hebben op de mensen hun PC's en andere dan bestonden er geen trojans, malware, hack toestanden.
Er was toch eens een artikel over Duitsland waar de politie in bepaalde gevallen een 'trojan' mocht installeren op een pc.
Wil je dit echt niet, gooi uw PC buiten.
10-09-2010, 11:39 door Anoniem
Door spatieman: justitie: politie = LAF (Leugen + Ambtsmisbruik = fijt)

Wat een loze, niet ter zake doende opmerking zeg. Zeker heel wat op je kerfstok.
10-09-2010, 13:35 door Anoniem
Door Anoniem: Mag hij dan ook zomaar zonder reden contact opnemen met mijn ISP, en dan gegevens over mij opvragen?

Iedereen mag zonder reden contact opnemen met een ISP en gegevens opvragen. Of je het krijgt is een tweede ;-)
10-09-2010, 13:58 door Preddie
Door spatieman: justitie: politie = LAF (Leugen + Ambtsmisbruik = fijt)

Mee eens spatieman, ik ben al te veel agent tegengekomen die regels aan hun laars lappen. Het gaat om veel kleine dingen maar soms ook hele grote.

Laatst nog even, we moesten even een aanhangwagen verplaatsen van loods 1 naar loods 2. Hemelsbreed iets meer als 500 meter, dus ik gooi dat ding achter de auto en rij dus naar loods 2. Echter verzuimde ik voor die 500 meter over het industrie terrein de extra nummerplaat achter op de aanhanger te plaatsen. Vervolgens rijd er net een politie wagen over het terrein en wordt ik na ongeveer 150 meter aangehouden. Inderdaad de nummerplaat ontbrak, dus ik die agent verteld en hem de loods gewezen waar de wegens heen moest. De agent bleef een beetje moeilijk doen maar ik maakte geen problemen, vervolgens zag hij zelf schijnbaar in dat de 500 meter wel door de vinger kon zien, fijn dacht ik: een agent met begrip ( die kende ik nog niet). Er gaat 4 weken over heen, krijg ik een brief van justitie op de mat of ik even een boete wilde betalen voor het niet hebben van een nummerplaat op de aanhanger. Dan zit je broek toch op je enkels ???

Ander voorbeeld van ambtsmisbruik:

mijn GF komt uit haar werk, op weg terug naar huis wordt ze gepasseerd door een politie wagen en gaat het stopbord omhoog. mijn GF stopt keurig en er stapt een agent uit, dus mijn GF pakt haar rijbewijs en papieren enz. enz. Bleek meneer de weg kwijt te zijn en vroeg haar of dat ze hem ff de weg kon vertellen ........
Om dit te vragen gebruikte de agent dus zijn stopbordje in de auto. Een normaal mens moet de eerste beste kaart of voorbijganger zien te vinden terwijl een agent zo even een andere automobilist langs de kant zet.....schandalig!!!! Mijn GF heeft onze ambtsmisbruikende vriend maar geholpen omdat ze anders het zo zag gebeuren dat ze een boete zou krijgen voor een te kort profiel op de banden of een andere pietluttigheid....

Wat een loze, niet ter zake doende opmerking zeg. Zeker heel wat op je kerfstok.

Vind ik niet, ik vind dat spatieman gelijk heeft. Maar lever eens wat argumenten waarom jij vind dat dit niet ter zake doet en dat het loos is. En waaruit impliceer jij dat spatieman meer op zijn kerfstok heeft staan ? We weten immers allemaal dat de politie hier in nederland ook gewoon corrupt is..... En de politie maakt zich zelf echt niet geloofwaardiger door verkeersboetes uit te gaan delen terwijl de Antilianen in Rotterdam elke dag overhoop schieten ...

Je kunt ook niet meer verwachten, iemand met een opleiding hoger als MBO wordt geen politie man. Iemand die met zijn medemens mee leeft en ziet wat de politie huidig uitvoert wil daar toch niet mee geassocieerd worden? En voor het geld zou je het al helemaal niet hoeven doen.....
10-09-2010, 14:49 door Anoniem
Als politie medewerker wil ik toch even reageren op het onderbuik gevoel dat hier wordt geuit.
@Prejuh: was het wel een politie auto? Was de agent gekleed in uniform? Zou zomaar kunnen dat een "grappenmaker" dit heeft gedaan. Als het echt politie was, dan ben ik met je eens dat dit riekt naar ambsmisbruik en misbruik van politie middelen.
Ook, je was fout: dus toch een boete. 100m of 500m maakt niet uit. Jammer alleen dat de agent in deze je de indruk gaf dit toch te slikken. Wellicht dat hij toch rapporteerde en later de opdracht kreeg om alsnog een boete uit te schrijven. Immers, het kabinet - ondersteund door het parlement - schrijft de bonnenquota voor. Politie medewerkers willen liever niet, maar ja, ze moeten wel.

Frans.
10-09-2010, 15:03 door Anoniem
Door Anoniem: Mag niet, maar ze doen het toch.

Een vriend van me heeft een vriendin, waarvan haar vader gegevens over die vriend van mij heeft opgevraagd. En zo wist, dat hij aan Graffiti doet, en dit open en bloot op tafel gooide.

Nederland is sowieso verrot, dusja.


en daar hebben we de rijksrecherche voor die dit soort dingen actief aanpakt.
10-09-2010, 15:07 door Anoniem
Door Predjuh:
Door spatieman: justitie: politie = LAF (Leugen + Ambtsmisbruik = fijt)

Mee eens spatieman, ik ben al te veel agent tegengekomen die regels aan hun laars lappen. Het gaat om veel kleine dingen maar soms ook hele grote.

Laatst nog even, we moesten even een aanhangwagen verplaatsen van loods 1 naar loods 2. Hemelsbreed iets meer als 500 meter, dus ik gooi dat ding achter de auto en rij dus naar loods 2. Echter verzuimde ik voor die 500 meter over het industrie terrein de extra nummerplaat achter op de aanhanger te plaatsen. Vervolgens rijd er net een politie wagen over het terrein en wordt ik na ongeveer 150 meter aangehouden. Inderdaad de nummerplaat ontbrak, dus ik die agent verteld en hem de loods gewezen waar de wegens heen moest. De agent bleef een beetje moeilijk doen maar ik maakte geen problemen, vervolgens zag hij zelf schijnbaar in dat de 500 meter wel door de vinger kon zien, fijn dacht ik: een agent met begrip ( die kende ik nog niet). Er gaat 4 weken over heen, krijg ik een brief van justitie op de mat of ik even een boete wilde betalen voor het niet hebben van een nummerplaat op de aanhanger. Dan zit je broek toch op je enkels ???

Ander voorbeeld van ambtsmisbruik:

mijn GF komt uit haar werk, op weg terug naar huis wordt ze gepasseerd door een politie wagen en gaat het stopbord omhoog. mijn GF stopt keurig en er stapt een agent uit, dus mijn GF pakt haar rijbewijs en papieren enz. enz. Bleek meneer de weg kwijt te zijn en vroeg haar of dat ze hem ff de weg kon vertellen ........
Om dit te vragen gebruikte de agent dus zijn stopbordje in de auto. Een normaal mens moet de eerste beste kaart of voorbijganger zien te vinden terwijl een agent zo even een andere automobilist langs de kant zet.....schandalig!!!! Mijn GF heeft onze ambtsmisbruikende vriend maar geholpen omdat ze anders het zo zag gebeuren dat ze een boete zou krijgen voor een te kort profiel op de banden of een andere pietluttigheid....

Wat een loze, niet ter zake doende opmerking zeg. Zeker heel wat op je kerfstok.

Vind ik niet, ik vind dat spatieman gelijk heeft. Maar lever eens wat argumenten waarom jij vind dat dit niet ter zake doet en dat het loos is. En waaruit impliceer jij dat spatieman meer op zijn kerfstok heeft staan ? We weten immers allemaal dat de politie hier in nederland ook gewoon corrupt is..... En de politie maakt zich zelf echt niet geloofwaardiger door verkeersboetes uit te gaan delen terwijl de Antilianen in Rotterdam elke dag overhoop schieten ...

Je kunt ook niet meer verwachten, iemand met een opleiding hoger als MBO wordt geen politie man. Iemand die met zijn medemens mee leeft en ziet wat de politie huidig uitvoert wil daar toch niet mee geassocieerd worden? En voor het geld zou je het al helemaal niet hoeven doen.....

Het komt er op neer dat na een slechte ervaring met een agent meteen het hele korps negatief neergezet mag worden.
Er zitten er heus bij die minder kwalitatief zijn, maar corrupt gaat te ver en ook het korps moet zich aan de regels houden.
En nee, ik ben geen agent. Maar ook geen voorstander om meteen alles maar een stempel goed of fout te geven, want zo zitten velen al in elkaar wat de oorzaak is van de huidige maatschappij. Gebruik je gezond verstand alsjeblieft!
10-09-2010, 15:22 door Anoniem
/sarcasme mode on

@predjuh : Jij hebt een verkeersovertreding gemaakt. Conclusie : heel Nederland is corrupt en maken allemaal dagelijks overtredingen.

/sarcasme mode off

Met een 126NA verbaal mag elke opsporingsambtenaar de naw gegevens opvragen van mensen (van bv IP adressen). Een IP / mail tap is een ander verhaal. Daar moet je schriftelijke toestemming voor hebben van de OvJ (met toestemming RC). Heb je die niet, zal je van de ISP's geen medewerking krijgen. En zo hoort het ook. Krijg je dit toch voor elkaar op 1 of andere manier, dan hebben we inderdaad nog de RR om corrupte mensen aan te pakken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.