image

Nederland gaat illegale downloaders niet afsluiten

woensdag 3 maart 2010, 10:14 door Redactie, 11 reacties

Het kabinet zal ervoor zorgen dat illegale Nederlandse downloaders niet van het internet worden afgesloten, zoals in het ACTA-verdrag wordt besproken. Overleg over het zeer omstreden Anti Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) vindt achter gesloten deuren plaats, tot ongenoegen van Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken). Ze erkent dat de manier waarop de ACTA-onderhandelingen plaatsvinden te mistig zijn. Het ACTA-verdrag is een initiatief van Japan en de Verenigde Staten en gaat over het neerzetten van een standaard om intellectueel eigendom te beschermen. Daarbij worden maatregelen als het afsluiten van internetgebruikers niet geschuwd.

"Onbekendheid bij het publiek met wat daadwerkelijk wordt besproken, roept onrust op en geeft voeding aan speculaties. Ik hoor bijvoorbeeld geluiden als zouden we zo via de achterdeur Three Strikes Out wetgeving krijgen in Nederland waarmee consumenten na 3x illegaal downloaden worden afgesloten van internet. Onzin. Het Nederlandse standpunt is helder. Invoering van Three Strikes Out wetgeving voor Nederland is niet acceptabel," aldus de Minister gisteren in Brussel.

Zorgen
Vanwege de vele zorgen die er in de samenleving leven, riep ze de Commissie op om het onderhandelingsproces transparanter te maken en documenten zoveel mogelijk geheel of gedeeltelijk openbaar te maken. De Europese Commissie liet in een reactie weten dat het naar zoveel mogelijk transparantie wil streven.

Reacties (11)
03-03-2010, 10:28 door Jachra
Ik hoor bijvoorbeeld geluiden als zouden we zo via de achterdeur Three Strikes Out wetgeving krijgen in Nederland waarmee consumenten na 3x illegaal downloaden worden afgesloten van internet. Onzin. Het Nederlandse standpunt is helder. Invoering van Three Strikes Out wetgeving voor Nederland is niet acceptabel," aldus de Minister gisteren in Brussel.

Leuk verhaaltje, maar de EU bepaald dat nu en niet Nederland meer. Als straks in ACTA toch Three Strikes Out wordt opgenomen en de EU keurt dat goed, dan geldt dat automatisch in Nederland. Tsja, dan hadden zelf de regie in handen moeten houden in plaats van over te dragen aan de EU.
03-03-2010, 10:49 door bernd
Nederland heeft geen idee... Op http://www.bigwobber.nl/2010/02/25/acta-verslagen-van-het-ministerie-van-economische-zaken/ staan uitgelekte notulen van de nederlandse delegatie

In de laatste alinea staat
NL vroeg Cie en Juridische dienst van de Raad ook naar mogelijke rechtsbasis van ACTA onder Lissabonverdrag en de mogelijke betrokkenheid van nationale parlementen bij ratificatie.
Uit het stuk kan ik niet opmaken wat hierop het antwoord was. Het is nog niet duidelijk of er strafrechtelijke sancties worden opgenomen in de ACTA en blijkbaar bepaalt dat of de nationale parlementen nog iets te zeggen hebben hierover. Ik vermoed dat ze er alles aan gaan doen om dat te voorkomen, omdat het onmogelijk is om zo veel parlementen het eens te laten worden over een verdrag met een dergelijke inhoud... zie ook deze tweet :
Sophie in 't Veld tweets:
http://twitter.com/SophieintVeld/statuses/9447426050
http://twitter.com/SophieintVeld/statuses/9447476066
http://twitter.com/SophieintVeld/statuses/9447525693
@steeph dat is tactiek: als na jaren onderhandelingen er een verdrag ligt, hebben parlementen alleen nog nucleaire optie van Ja of Nee (...) wijzigingen kunnen dan niet meer. Dit is policy laundering: via interntle verdragen wetgeving doorzetten, en parlement omzeilen (...) Tweede Kamer heeft dit de laatste jaren laten gebeuren. Hopelijk heeft het Europees Parlement straks meer tegenwoordigheid van geest

Ook opvallend: bijna onderin de gelekte notulen van ez staat
Transparantie was ook besproken, maar veel eerder ging het om adresseren van kritiek in publieke opinie die onterecht was(zoals persoonlijke baggage controles en 3-strike rule voor illegaal downloaden, allemaal geen onderdeel van ACTA). Vrijgeven van de documenten stond nog steeds open (Korea en Singapore willen niet, Japanners willen nu wel, VS zwijgen).
. Dit (3 strikes wetgeving) komt niet overeen met eerder uitgelekte documenten zoals wordt besproken op http://computerworld.co.nz/news.nsf/news/leaked-acta-draft-treaty-reveals-plans-for-internet-clampdown
03-03-2010, 11:15 door bernd
ook leuk... deze strip http://xkcd.com/488/

.... ontopic:
in http://www.ez.nl/Actueel/Kamerbrieven/Kamerbrieven_2009/Januari_2009/Vragen_van_het_lid_Vendrik_Groen_Links_over_de_Anti_Counterfeiting worden vragen over de ACTA met betrekking tot handhaving van zowel het delen van auteursrechtelijk materiaal als van het doorzoeken van digitale media door de douane vakkundig ontweken.
03-03-2010, 11:28 door spatieman
Door bernd: ook leuk... deze strip http://xkcd.com/488/

die strip zegt eigenlijk al genoeg.
hoe je het ook bekijkt, je bent altijd het haasje.
03-03-2010, 13:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-03-2010, 14:10 door Anoniem
Deze mooie woorden van de minister mogen niet opgevat worden dat Nederland niet gaat meewerken aan afsluiten.
- Woorden zijn niets waard, het gaat om wat er op papier komt te staan en hoe politie/justitie/politiek dat in de praktijk kunnen toepassen.
- Zelfs al zou Nederland niet willen instemmen, als het vanuit de EU wordt verplicht pakt het anders uit.
- Zelfs al zou er niet expliciet in de wetgeving staan dat afsluiten verplicht is: indien vermeende rechthebbenden extra mogelijkheden krijgen om druk te zetten op providers is dat al ernstig genoeg om via dreiging afsluiting te veroorzaken door angst die providers hebben voor gevolgen van de dreiging.
03-03-2010, 16:21 door Jachra
Door Duckman: Illegaal downloaden niet strafbaar?
In Nederland ken we illegaal downloaden (nog) niet. Of iets is illegaal en dan dus strafbaar of iets is legaal en dan ook niet strafbaar. Downloaden is dus niet strafbaar.

Duckman, helaas heeft een rechter al geoordeeld dat downloaden van auteursrechtelijk materiaal uit een illegale bron strafbaar is. De Minister van Justitie heeft hierop niet gereageerd. De uitspraak van de rechter staat dan ook vast. Downloaden van auteursrechtelijk materiaal uit een illegale bron is dan ook sinds 25 juni 2008 verboden.

Bron:

Webwereld - http://webwereld.nl/nieuws/51653/rechter-verklaart-downloaden-toch-illegaal.html
Uitspraak rechtszaak (pdf) - http://www.boek9.nl/getobject.php?id=4790
03-03-2010, 17:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-03-2010, 17:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-03-2010, 22:58 door bernd
die heffing is er niet vanwege het downloaden op internet, maar vanwege het kopiëren van de "eigen" muziekcollectie (n.a.v. het cassettebandje) anders hadden ze de heffing op draagbare media er al lang doorgekregen. (detail: er is nogal wat ophef over het verdelen van de gelden van de stichting thuiskopie...)
04-03-2010, 01:47 door Jachra
Door Duckman: Het is het een of het ander.
Ik krijg nu het gevoel drie dubbel gepakt te worden.

Duckman, dat gevoel had ik dus ook in 2008 toen de uitspraak bekend werd. Het bevreemd mij dan ook ten zeerste dat tot op heden eigenlijk geen antwoord is gekomen uit het kabinet en met name van de Minister van Justitie.

Hoewel het minder goede analogie is, zie je hetzelfde bij het kopen van tabakswaren. Je betaald belasting via accijns en via de BTW. Een dubbele belasting en waar ook en passant belasting op belasting wordt geheven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.