image

Google stopt met Chinese zoekmachine

maandag 22 maart 2010, 22:55 door Redactie, 5 reacties

Google heeft de stekker uit de Chinese zoekmachine getrokken en stuurt gebruikers voortaan door naar de ongecensureerde versie in Hong Kong. Begin januari maakte Google bekend dat vermoedelijk Chinese hackers het bedrijfsnetwerk hadden geïnfiltreerd en dat regelmatig de Gmail-accounts van Chinese dissidenten door derden werden gelezen. Deze incidenten, plus de toenemende censuur, zorgde ervoor dat de zoekgigant met vertrek uit China dreigde. Toch probeerde het naar eigen zeggen de afgelopen tijd een oplossing voor de ontstane situatie te vinden.

Vandaag presenteert het "een nieuwe aanpak voor China." Die bestaat voornamelijk uit het niet meer censureren van Google Search, News en Images op Google.cn, de Chinese versie van de zoekmachine. Gebruikers die de website bezoeken worden automatisch doorgestuurd naar Google.com.hk, die ongecensureerde resultaten in het Chinees aanbiedt.

Verstandig
Volgens Google-topman David Drummond was het lastig de belofte om de censuur te stoppen na te komen. "We wilden dat zoveel mogelijk mensen toegang tot onze diensten hebben, waaronder de gebruikers van het Chinese vasteland. De Chinese overheid was echter glashelder tijdens onze discussies dat zelfcensuur een niet onderhandelbare wettelijke eis is."

Drummond noemt de nieuwe aanpak een "verstandige oplossing", die ook nog eens helemaal legaal is. Het is echter de vraag hoe lang de constructie blijft werken. "We zijn ons ervan bewust dat de Chinese overheid de toegang tot onze diensten op elk moment kan blokkeren", aldus de topman. Daarom heeft Google een website gelanceerd die laat zien welke Google diensten in China toegankelijk zijn.

Reacties (5)
22-03-2010, 23:10 door Anoniem
Goed zo, Chinees tuig gaat maar beter zelf een zoekmachine maken.

Made in China SUCKS!
23-03-2010, 08:00 door Anoniem
Daar zullen ze niet blij van worden bij die dictators in China. Heb een vermoeden dat de uptime daar niet bepaald gegarandeerd kan worden, ze binnen 0,00% 'uptime' hebben. Ook erg apart om te zien dat Youtube daar geblokkeerd is, maar volgens mij is dat al een half jaartje daar.
23-03-2010, 10:01 door Anoniem
Goed zo, Chinees tuig gaat maar beter zelf een zoekmachine maken.
http://www.baidu.com/
23-03-2010, 12:26 door Anoniem
Baidu is al jaren lang verreweg de populairste en beste zoekmachine.
24-03-2010, 10:45 door Spiff has left the building
Inmiddels, woensdag:

http://www.volkskrant.nl/multimedia/article1362251.ece/China_beperkt_toegang_Google_Hongkong

" China is er waarschijnlijk in geslaagd om de toegang tot de zoekmachine van Google in Hongkong te beperken."
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.