image

Beveiliger begluurt collega met bodyscanner

woensdag 24 maart 2010, 11:10 door Redactie, 13 reacties

Een Britse luchthavenbeveiliger heeft een bodyscanner gebruikt om een vrouwelijke collega te begluren. Volgens de 29-jarige Jo Margetson zou de 25-jarige John Laker een foto van haar hebben gemaakt toen ze per ongeluk door de bodyscanner liep. Laker maakte daarnaast een seksueel getinte opmerking. Het is voor het eerst dat een luchthavenbeveiliger op misbruik wordt betrapt. Sommige privacygroeperingen noemen de omstreden apparaten ook wel naaktscanners.

Misbruik
Margetson deed aangifte bij zowel haar werkgever als de politie. "Ik ben helemaal getraumatiseerd. Ik heb met de politie gesproken en ben er te slecht aan toe om te gaan werken", zo liet ze aan The Sun weten. Laker heeft een "formele waarschuwing" gekregen. Critici van de bodyscanners waarschuwen al lange tijd voor misbruik. "Als privacyschendende machines op luchthavens worden geïnstalleerd, dan is misbruik zoals dit onvermijdelijk", zegt Alex Dean van Big Brother Watch.

De Minister van Verkeer Lord Adonis, verdedigt het gebruik van de machines. "Een visitatie is ook opdringerig, maar mensen accepteren dat. Een bodyscanner zit in dezelfde categorie. Afbeeldingen worden verwijderd en het personeel is goed getraind en staat onder toezicht."

Reacties (13)
24-03-2010, 11:25 door SirDice
"Ik ben helemaal getraumatiseerd. Ik heb met de politie gesproken en ben er te slecht aan toe om te gaan werken", zo liet ze aan The Sun weten.
Dan weet ze nu ook gelijk hoe alle passagiers zich voelen die hier doorheen geloodst worden.

"Een visitatie is ook opdringerig, maar mensen accepteren dat. Een bodyscanner zit in dezelfde categorie. Afbeeldingen worden verwijderd en het personeel is goed getraind en staat onder toezicht."
Visitatie gebeurd alleen wanneer de metaaldetector daar aanleiding toe geeft. Of wanneer er iemand zich verdacht gedraagt. Het gebeurd niet altijd en bij iedereen. En het personeel is zo goed getraind en wordt zo goed in de gaten gehouden dat er toch iemand is geweest die even lekker een collega heeft zitten begluren. Stelletje beroepsgluurders zijn het.
24-03-2010, 11:33 door Anoniem
Welke beveiliger wil een scannerkiekje maken van deze meneer? Weet ie zelf eindelijk wat er mis mee is!

@SirDice: En ik denk inderdaad dat die mevrouw er nu wel genoeg van heeft..
24-03-2010, 12:20 door El Pedro
Hier is het begin van het misbruik wat aan het licht komt.
Vele gevallen zullen de komende jaren nog voorbij komen.

Wat de meesten vreesde, qua misbruik van die machines, is dus waar.
24-03-2010, 13:10 door Anoniem
Een Engelse die getraumatiseerd is dat iemand haar 'naakt' gezien heeft? Gooi er een borrel in en ze gaat vrijwillig uit de kleren en met de benen wijd.. hahaha.
Maar even zonder dollen, dit is natuurlijk een integriteit schending die aangepakt moet worden. Hopelijk komt er een rechtszaak van die een goede input kan zijn voor tegenstanders van deze bodyscan terreur.
24-03-2010, 15:29 door Preddie
Grappig bericht en goed terug te vlakken naar een stuk psychologie. Een tijdje geleden heeft de franse televisie een experiment uit de jaren 60 in een TV show gestopt om te laten zien wat voor egocentrische wezens wij mensen wel niet zijn.

(Voor de mensen die het experiment niet kennen een klein stukje uitleg)
1 persoon neemt plaats in een stoel en wordt aangesloten stroomstoot apparaat, een ander persoon neemt plaats in andere stoel. Vervolgens moet de laatst genoemde persoon vragen beantwoorden, wanneer hij/zij en vraag fout beantwoord moet hij de persoon in stroomstoel onder stroom zetten. Bij elke vraag wordt het voltage verhoogt tot aan een dodelijke stroomstoot.

Wanneer men de vragen moest beantwoorden had men er weinig tot geen problemen mee een ander persoon de dood in de jagen, echter wanneer men in de stoel had gezeten zou men nooit maar dan ook nooit meer de vragen willen beantwoorden om iemand anders een stroomstoot te geven.

Dit voorbeeld treed hier nu ook op. Dagelijks is de persoon in kwestie bezig met het scannen van lichamen van passagiers, zij zal haar werk verdedigen tegen alle die kritiek hebben op haar werk. Echter wanneer mevrouw zelf onder de scanner is geweest en zij weet dat een bekende haar min of meer naakt heeft gezien, geeft zij aan dit nooit meer te willen doen.

Dit effect treed op in alle lagen van de samenleving en gebeurt op elk vak gebied. Dit gebeurt bijv. ook bij mensen die Officier van Justitie zijn geweest en dus jarenlang allerlei criminelen voor levenslang heeft laten veroordelen en nu door een fout zelf in de bak in moeten door bijv. een belastingfraude. Deze mensen geven vak al naar een week spijt te hebben alle veroordelingen omdat geen duidelijk beeld hadden van de hel die sommige mensen daar mee maken.

Er zijn zo legio voorbeelden van de op te noemen, in alle beroepsgroepen.....
24-03-2010, 16:03 door SirDice
Ook een leuke.. Dames met een (te?) grote borstomvang kunnen ook maar beter niet meer gaan vliegen:
http://www.nu.nl/opmerkelijk/2211788/borstimplantaat-wordt-bom.html
24-03-2010, 17:13 door Anoniem
Wat een zeikwijf zeg, Dit is echt belachelijk.
Volgens mij komt dat mens nooit buiten of zo, dan kom je toch wel vaker iemand tegen die een opmerking over je lichaam maakt.
Echt zielig dit hoor!!
Die dingen zouden nog op veeeeel meer plaatsen moeten staan
24-03-2010, 22:14 door Anoniem
Maar de privacy is gegarandeerd hoor. Echt waar...

Zoveelste leugen van onze Big Brother regering.
24-03-2010, 22:19 door Anoniem
Door Anoniem:
Die dingen zouden nog op veeeeel meer plaatsen moeten staan
Oh zucht -- wie bereid is zoveel vrijheid in te leveren heeft geen recht op die vrijheid he.... Ja jij dus. :-)
24-03-2010, 22:20 door Anoniem
Wat nog treuriger is: dit is iets wat de ene collega de ander heeft geflikt. De drempel om dit bij een onbekende (lees: een passagier) te doen is nog lager. Dus ik vraag me af hoeveel foto's die beste man al in bezit heeft. Het enige positieve is dat er tenminste een beveiliger hetzelfde gevoel heeft als de rest van de passagiers.
25-03-2010, 05:27 door Anoniem
Of ze iets gewend is of niet doet er niet toe, mensen hebben nu eenmaal verschillende normen. Vind je dat iedereen aan jouw veiligheidsnorm moet voldoen, dan kan je ook eens iemand tegenkomen die vind dat jij maar aan zijn normen moet voldoen en als je het er niet mee eens bent heb je pech. Want vandaag sta je toevallig aan de kant van de wet en krijg je steun, maar of dat morge ook zo is. En dan komt de rekening voor al die tollerantie.

Voorbij de norm kijkend blijft over de schending, iets anders kan je er niet van maken. Hiermee inderdaad bewijzend dat schendingen op de loer liggen, het punt is gemaakt. We hebben dus eerder schenidingen dan dat het daadwerkelijk veiligheid heeft opgeleverd. Het laatste kan je namelijk niet bewjizen tot je echt iemand pakt of er op een vervangende locatie een aanslag was. Beide niet gebeurd zover ik weet.
Als je overal die apparaten wilt word kans op misbruik ook alleen groter, ik zie het genot daar niet van in en acht dat dan ook bijzonder onwenselijk.
25-03-2010, 17:34 door SirDice
Door Anoniem: Wat een zeikwijf zeg, Dit is echt belachelijk.
Volgens mij komt dat mens nooit buiten of zo, dan kom je toch wel vaker iemand tegen die een opmerking over je lichaam maakt.
Ga jij eens even in je adam's kostuum over straat. Als je daar een probleem mee hebt ben je, in je eigen woorden, een zeikwijf.

Die dingen zouden nog op veeeeel meer plaatsen moeten staan
Ja, ook voordat je de trein in gaat. Terroristen blazen zichzelf daar ook op (Madrid). En de bus (London). Zullen we die poortjes maar gewoon gelijk bij iedereen aan de voordeur plaatsen? Dan wordt iedereen gescanned die de deur uit gaat en kunnen we weer veilig over straat.
08-06-2012, 15:16 door Anoniem
Dit ging wel degelijk om een zeikwijf.

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/3223655/Jonathan-Laker-apology.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.