image

Microsoft browserscherm doet IE geen pijn

zondag 4 april 2010, 11:09 door Redactie, 36 reacties

Het browerskeuzescherm dat Microsoft op bevel van de EU onder tientallen miljoenen Windows gebruikers verspreidde, heeft geen enkel effect op het marktaandeel van Internet Explorer. Na lange onderhandelingen kondigde de Europese Commissie met trots aan dat gebruikers een keuze zouden krijgen in het kiezen van een browser, wat een open internet zou bevorderen.

Ondanks dat inmiddels miljoenen Europese consumenten de keuze hebben moeten maken, blijft men voornamelijk Internet Explorer trouw. Het marktaandeel in maart nam ten opzichte van februari met 0,93% af, waardoor Microsoft's browser op een historisch dieptepunt van 60,7% uitkwam. De daling is echter al sinds vorig jaar gaande. De afgelopen tien maanden verloor Internet Explorer elk maand ongeveer een procent. Groei was er wel voor Internet Explorer 8, dat op 23,7% uitkwam. Meer dan een procent winst ten opzichte van februari. De winst ging voornamelijk ten koste van oldtimer IE6, dat meer dan een procent verloor en het aandeel op 18,4% zag uitkomen.

Ook Firefox zag sinds november het marktaandeel afnemen, maar wist het tij in maart te keren, met een 0,29% groei. Inmiddels surft 24,5% van de internetgebruikers met Mozilla's opensource browser. Het afgelopen half jaar bleef Firefox tussen de 24% en 24,5% steken. Het heeft daarbij vooral last van Google Chrome.

Google Chrome
De opmars van Google's browser gaat namelijk onverminderd door. In maart wist Chrome, dankzij een 0,5% stijging, de 6% barrière te doorbreken. In nog geen jaar tijd is het aandeel van Google Chrome bijna verdriedubbeld. De browser weet al 17 maanden op rij marktaandeel te veroveren, een ongekend succes. De cijfers van NetApplications verschillen qua percentage met die van StatCounter, maar laten wel dezelfde trend zien. Volgens StatCounter heeft IE 53,3% van de markt in handen, gevolgd door Firefox met 31,8% en Google Chrome met 8%.

Reacties (36)
04-04-2010, 11:22 door Anoniem
Ach ik heb lak aan al die marktaandelen,ik blijf firefox gebruiken welke ik de gebruikersvriendelijkste browser vind.
Er zijn veel makkelijker addons voor te krijgen dan voor zijn concurenten.
Trouwens ik heb geen last van het brouwswerkeuze scherm gehad,maar hij staat wel geinstalleerd.
Ik heb zalf al meteen mijn faforite brouwser geinstalleerd,dus Firefox.
Misschien dat hij daarom niet in beeld kwam.
Maar goed dat is de bedoeling ook denk ik,want mensen die al een keus hebben gemaakt hoeven niet lastig te worden gevallen met een keuzescherm.
04-04-2010, 11:29 door Anoniem
Iedereen zijn keuze, het is leuk meegenomen dat je nu op Windows ook makkelijker kan kiezen.
Wellicht zal dit nog wel omslaan als meer mensen windows 7 gaan gebruiken en dan ook de browser keuze krijgen.
04-04-2010, 11:40 door Anoniem
Een groot deel van alle onervaren gebruikers klikt zowiezo alle mededelingen weg, dus ook deze..
Ik heb de update wel geblokked(gebruik overigens geen IE) om dat ie phone homed welke browser je als default hebt..
04-04-2010, 11:44 door Anoniem
Ik snap niet helemaal waarom er in het stukje staat dat "het Europese plan voor een open internet lijkt te falen"
Volgens mij is het gelukt aangezien de klant nu een keuze krijgt wat voor browser hij wil gebruiken en volgens mij is dat het doel van het geheel. Dat mensen toch nog kiezen voor IE ja dat kan, maar het was de bedoeling ook niet van de EU om
mensen van IE af te krijgen. Er moest een keuzemogelijkheid zijn en die is er.. dus vanwaar dat falen ?

Dat de mensen nog steeds massaal (50% plus) gebruik maken van IE is gewoon te wijten aan onwetendheid en bovendien blijven computers voor een hoop mensen toch nog steeds een magische black box waar ze zo min mogelijk verandering op willen .Deze mensen zullen niet zo snel naar Firefox of de Google browser gaan want dat is eng en allemaal weer anders (?).
04-04-2010, 11:51 door Anoniem
Ik heb het browserkeuzescherm niet geinstalleerd, want Firefox is al héél lang mijn standaard browser.

Ik vind het gebruiksgemak belangrijker dan snelheid, dus voor mij geen Chrome.
04-04-2010, 12:38 door Anoniem
Er moet eigenlijk wel bijgezegd worden dat deze gegevens voor europa of de wereld zijn, want in nederland zijn de percentages heel anders. IE6 zit hier rond de 4.6%, gelukkig...
04-04-2010, 12:55 door Eerde
Veel te korte periode. En vaak installeert men beide en dus Firefox later.
Over twee jaar weer eens kijken naar de user-base.
04-04-2010, 14:06 door Anoniem
firefox met advertentie blocker en je wilt niks anders meer.
04-04-2010, 14:52 door KwukDuck
In mijn omgeving merk ik dat iedereen massaal op Chrome overstapt, wat ik absoluut niet snap...
Ze zijn zich zelfs bewust dat het feitelijk gewoon een keylogger is en een nieuw stukje google-spyware, maar dat lijkt ze niet te interesseren. Het is nieuw dus ze moeten het ook hebben...
04-04-2010, 15:37 door Anoniem
Waar maakt iedereen zich toch druk om. De meeste mensen om mij heen gebruiken gewoon IE. Het werkt op de meeste websites, door het grote marktaandeel en bovendien zitten zij niet te wachten op plug-ins. Zij willen gewoon browsen.
04-04-2010, 15:41 door Anoniem
@KwukDuck. Ik snap het wel.. het is namelijk erg snel. Wel jammer voor FF, want ik vermoed dat Google, als grootste financier (vandaar Google as default browser), daar binnenkort ook de stekker ui trekt. Maar ik blijf gewoon IE gebruiken. Ik heb alle browser weleens bekeken. Uiteraard zijn er af en toe snelheidsverschillen. Maar dat zit allemaal in de marge. Ik gebruik de browser voornamelijk voor blogs of zakelijke website en daar voldoet elke browser en IE8 nog het beste.
04-04-2010, 15:43 door Anoniem
Het wordt tijd voor een OPEN iStore!! Gewoon alle applicaties toestaan. Of maak het gewoon open zodat ik naar elke winkel ga. Onvoorstelbaar dat de EU hier niets aan doet. Microsoft is helemaal niets in vergelijking met de praktijken van Apple!
04-04-2010, 15:53 door Anoniem
Het heeft pas zin als europa ook website bouwers verplicht compatible te zijn met alle browsers. Het overkomt mij nog te vaak (ie7/8) dat ik toch nog mijn trouwe firefox moet verlaten en een virtual machine moet starten om een website fatsoenlijk te kunnen bekijken. Al komt dat meestal - toegegeven - door de plugins Noscript, adblock en better privacy.
04-04-2010, 16:10 door Anoniem
Zo'n browserscherm klinkt leuk. Maar iedereen heeft toch sowieso de keus. Wat wordt de volgende stap. Moet je het merk banden / airco / airbags / stoelen / accu kiezen bij een nieuwe auto? Wat een onzin.
04-04-2010, 16:57 door Eerde
KwukDuck hoe kom je toch bij die onzin ?
04-04-2010, 18:42 door prikkebeen
Ik snap niet helemaal waarom er in het stukje staat dat "het Europese plan voor een open internet lijkt te falen"

Ik snap dat ook niet helemaal. Mede doordat er keuze afgedwongen is is MS nu ook min of meer gedwongen om zich aan de standaarden te houden, wat andere browsers al jaren deden. Hun interpretatie van hoe websites op het internet zich dienen te gedragen, d.w.z. naar hun standaarden, is zo goed als teniet gedaan. MS moet nu op kwaliteit, veiligheid en mogelijkheden concurreren met hun browser met vaste standaarden als basis.
Het internet wordt er alleen maar beter en veiliger van. In geval van een ernstig lek zijn meer mensen zich bewust dat de wereld niet alleen uit Microsoft producten bestaat. Diversiteit is vele malen beter dan een monocultuur.
Ik zie het internet als de infrastructuur voor de digitale wereld en daarin is geen plaats voor het alleenrecht van een bedrijf.
Even de auto analogie; we rijden toch ook niet allemaal in de zelfde auto?

Verder wordt hier nog een andere speler vergeten: Opera. M.n. in Oost Europa is het marktaandeel, tenminste in sommige regio's, aanzienlijk gestegen.
04-04-2010, 19:46 door Anoniem
In mijn omgeving merk ik dat iedereen massaal op Chrome overstapt, wat ik absoluut niet snap...
Ze zijn zich zelfs bewust dat het feitelijk gewoon een keylogger is en een nieuw stukje google-spyware, maar dat lijkt ze niet te interesseren. Het is nieuw dus ze moeten het ook hebben...
Man, man, wat een FUD. Alle 'phone home' zaken kun je in Chrome uitzetten. Somige zaken niet (denk aan originele downloadlocatie, browser id etc.), maar deze zaken zitten ook in Firefox (hoor ik nooit iemand over btw), verstuur maar eens een crash report (en check de details die verstuurd worden). De auto-complete functie waar iedereen zo furieus over tettert (terecht, dat wel) is gewoon uit te zetten, anders dan in Safari, waar je dit niet uit kunt zetten. Ook hier hoor ik weer niemand over.
Chrome is snel, Opera is snel, Firefox is traag, log, gaat gebukt onder slecht gebouwde extensies en heeft een engine (Gecko) die steeds verder achterop begint te raken (check dit bijvoorbeeld http://samples.msdn.microsoft.com/ietestcenter/, en niet zeuren over WC-eend, de tests staan erbij en je kunt ze dus testen).
Conclusie: napraters voeren hier de boventoon, maar zelf eens een keer onderzoek doen, ho maar.
04-04-2010, 20:17 door Anoniem
Door Anoniem: Het heeft pas zin als europa ook website bouwers verplicht compatible te zijn met alle browsers. Het overkomt mij nog te vaak (ie7/8) dat ik toch nog mijn trouwe firefox moet verlaten en een virtual machine moet starten om een website fatsoenlijk te kunnen bekijken. Al komt dat meestal - toegegeven - door de plugins Noscript, adblock en better privacy.
Noscript gebruiken en dan klagen.... Tsjaaa..
04-04-2010, 21:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Noscript gebruiken en dan klagen.... Tsjaaa..
Noscript een paar daagjes gebruikt, 'k werd er gek van. Nu [url=https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/4922]YesScript[/url] in gebruik en dat bevalt me prima.
04-04-2010, 21:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-04-2010, 22:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-04-2010, 22:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-04-2010, 22:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-04-2010, 22:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-04-2010, 22:23 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-04-2010, 22:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-04-2010, 23:48 door Anoniem
We zijn niet allemaal 'doorgewinterde' informatici ;-)
Niemand houd je tegen om gewoon niks te posten ipv Chrome FUD... (@KwukDuck)
05-04-2010, 00:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-04-2010, 08:46 door Anoniem
Door Anoniem: Man, man, wat een FUD. Alle 'phone home' zaken kun je in Chrome uitzetten.[/quote]Maar dat uitzetten doet 99% niet, omdat die niet sites als Security.nl lezen en dus ook niets weten over deze opties. Maar eigenlijk maakt het toch voor velen niet uit, want die hebben hun internet-ziel allang verkocht aan Google. :)
05-04-2010, 09:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-04-2010, 09:18 door Anoniem
Wij staan alleen voor IE8. MS zal stijgen in de komende maanden en jaren. Wij weten de cijffers al veel eerder.

Setji.ams.osd/Crew

Chung Hui en Jorrit C
05-04-2010, 10:07 door Anoniem
@unaniem
Ben ik de enige die jouw reacties onbegrijpbaar vind? Ik snap bijvoorbeeld echt niet wat je probeert te zeggen in je reactie van 9:00u...
05-04-2010, 10:11 door Anoniem
Maar dat uitzetten doet 99% niet, omdat die niet sites als Security.nl lezen en dus ook niets weten over deze opties. Maar eigenlijk maakt het toch voor velen niet uit, want die hebben hun internet-ziel allang verkocht aan Google. :)
Eigenlijk denk ik dat het deze mensen gewoonweg niet boeit wat Google allemaal van ze weet. Sterker nog, dit heb ik een aantal bekenden wel eens letterlijk zo horen zeggen.
Het interesseert ze dus geen reet, de enige voor wie dit nadelig is, dat zijn wij (privacy bewuste mensen). Want hoe meer mensen het niet boeit, des te meer last gaan wij krijgen met nationale wetgeving die daar maar gemakshalve vanuit gaat (vingerafdruk in het paspoort, retentiewet enz).
Dilemma: moeten wij onze ongeïnteresseerde medemens gaan educeren, of worden we in hun ogen dan precies wat zij in onze ogen zijn: bemoeiallen?
05-04-2010, 10:28 door quikfit
Bij mijn nieuwe PC stond IE8 erop,ik heb zoals ik altijd doe Mozilla geïnstalleerd en gebruik die als standaard browser.
Telt mijn IE8 dan ook mee om het marktaandeel van IE8 aan te geven?
Heb trouwens nooit het keuze scherm gezien/gedownload.
05-04-2010, 16:49 door Anoniem
Door KwukDuck: In mijn omgeving merk ik dat iedereen massaal op Chrome overstapt, wat ik absoluut niet snap...
Ze zijn zich zelfs bewust dat het feitelijk gewoon een keylogger is en een nieuw stukje google-spyware, maar dat lijkt ze niet te interesseren. Het is nieuw dus ze moeten het ook hebben...


Let maar eens op, die komen keihard terug op hun beslissing want nieuw of niet juist daarom moeten ze zich bewijzen en zijn ze verre van ideaal. Geld ook foor FF.
05-04-2010, 19:48 door quikfit
Door KwukDuck: In mijn omgeving merk ik dat iedereen massaal op Chrome overstapt, wat ik absoluut niet snap...
Ze zijn zich zelfs bewust dat het feitelijk gewoon een keylogger is en een nieuw stukje google-spyware, maar dat lijkt ze niet te interesseren. Het is nieuw dus ze moeten het ook hebben.

WAARSCHUWING!

Het word pas lachen als ze het gaan verwijderen en outlook gebruiken,die is dan meteen gesloopt!

http://blogs.microsoft.nl/blogs/tonykrijnen/archive/2009/06/19/outlook-deze-bewerking-is-geannuleerd-vanwege-systeembeperkingen-dankzij-google-chrome.aspx
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.