image

Britse politie fotografeert stiekem miljoenen weggebruikers

maandag 5 april 2010, 09:15 door Redactie, 12 reacties

De Britse politie maakt elke dag stiekem foto's van 14 miljoen weggebruikers en bewaart die in een grote Big Brother database. Net als in Nederland zijn ook de Britse autowegen van talloze camera's voorzien. Via automatische nummerplaatherkenning kan men via de opgeslagen gegevens de bewegingen van het voertuig in kaart brengen. Het gaat niet alleen om gegevens over de auto, maar ook om foto's van passagiers, zo blijkt uit politiedocumenten. Die worden voor tenminste twee jaar in een database bewaard, zonder dat bestuurders dit weten of hier toestemming voor hebben gegeven.

Volgens critici is de maatregel niet "proportioneel" en mogelijk ook in de strijd met de rechten van de mens. "Het is erg genoeg dat de beelden en bewegingen van miljoenen onschuldige weggebruikers voor jaren worden bewaard", zegt Shami Chakrabarti, directeur van burgerrechtenbeweging Liberty. "Dat de politie dit doet zonder wettelijke basis toont minachting voor het parlement, de persoonlijke levenssfeer en de wet."

De 80-jarige John Catt kent het grote gevaar van dit soort databases. In 2005 dwong de politie hem te stoppen en werd zijn auto onder de terrorismewetgeving doorzocht. Ook dreigde de politie hem te arresteren als hij geen vragen beantwoordde. Nadat Catt een klacht indiende, werd duidelijk dat zijn auto in de politiedatabase een "vlaggetje" had gekregen, omdat die in de buurt van een anti-wapenhandel demonstratie was gezien.

Camera's in huizen
Ook in Nederland schendt de politie de privacy met automatische nummerplaatherkenning, zo oordeelde het College bescherming persoonsgegevens begin dit jaar. Toch gaat de Britse politie nog een stap verder. Die installeert inmiddels ook camera's in de huizen van voornamelijk ouderen, om naar eigen zeggen misdadigers aan te pakken. Het gaat dan om inbrekers, maar ook huiselijk geweld en moorden. Volgens de politie zijn de camera's geen schending van de privacy, aangezien die met toestemming van de huiseigenaren worden opgehangen. Daarnaast zouden veel van de systemen zichzelf uitschakelen als de inwoners weer in de woning terugkomen.

Reacties (12)
05-04-2010, 09:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-04-2010, 09:41 door [Account Verwijderd]
Ook in Nederland schendt de politie de privacy met automatische nummerplaatherkenning, zo oordeelde het College bescherming persoonsgegevens begin dit jaar.
En dat "probleem" wordt opgelost door simpelweg de wet aan te passen. http://nos.nl/artikel/132622-wetswijziging-scannen-kentekens.html "Komt Mozes niet naar de berg, dan brengen we de berg gewoon naar Mozes." Want de Politie is tenslotte de baas op straat.

Die installeert inmiddels ook camera's in de huizen van voornamelijk ouderen, om naar eigen zeggen misdadigers aan te pakken. Het gaat dan om inbrekers, maar ook huiselijk geweld en moorden. Daarnaast zouden veel van de systemen zichzelf uitschakelen als de inwoners weer in de woning terugkomen.

De logica ontgaat me even.
05-04-2010, 10:12 door Erwtensoep
"werd duidelijk dat zijn auto in de politiedatabase een "vlaggetje" had gekregen, omdat die in de buurt van een anti-wapenhandel demonstratie was gezien. "

Ja, want terroristen zijn pacifistisch...
Wat een onzin, maar was wel te verwachten, ze zullen mensen van demonstraties tegen proefdieren en milieuvervuiling ook wel monitoren..
05-04-2010, 10:13 door cjkos
Door Rotsmoel:
Ook in Nederland schendt de politie de privacy met automatische nummerplaatherkenning, zo oordeelde het College bescherming persoonsgegevens begin dit jaar.
En dat "probleem" wordt opgelost door simpelweg de wet aan te passen. http://nos.nl/artikel/132622-wetswijziging-scannen-kentekens.html "Komt Mozes niet naar de berg, dan brengen we de berg gewoon naar Mozes." Want de Politie is tenslotte de baas op straat.
.

Het probleem van deze minister is dat ze a) inmiddels demissionair is en deze wet of een AMvB nog niet heeft kunnen indienen en b) dat deze wet niet in strijd mag zijn met de grondwet, waar de privacy wetgeving haar basis vindt.

Het is dus helemaal niet vreemd als deze wet er helemaal niet doorheen komt. De tweede optie, die meer voor de hand lag om de zienswijze van de wet een nadere duiding te geven, een Algemene Maatregel van Bestuur, moet ook voldoen aan de privacy wetgeving. De kans dat die wens doorgaat hangt af van het volgend kabinet.
05-04-2010, 13:24 door spatieman
1] u heeft vanacht geen sex gehad.
dat is 500 pond boete.

2] uw sex was te plezant, 500 pond boete..

mooi toch zo'n bigbrother systeem
05-04-2010, 13:31 door [Account Verwijderd]
@cjkos
Mijn intentie was eigenlijk er niet een van een staatsrechtelijke discussie over deze aspecten. Maar goed, hierop ingaande, een korte reactie:

Door cjkos: Het probleem van deze minister is dat ze a) inmiddels demissionair is en deze wet of een AMvB nog niet heeft kunnen indienen
Hangt ervan af of dit onderwerp controversieel verklaart is of niet. Meestal worden dit soort correcties gebundeld en in z'n geheel behandeld in de kamers.
http://www.tweedekamer.nl/images/Lijst_van_controversiele_onderwerpen_11_maart_118-202959.pdf

Door cjkos: b) dat deze wet niet in strijd mag zijn met de grondwet, waar de privacy wetgeving haar basis vindt.
Geen enkele wet mag in strijd zijn met de grondwet.


Mijn bedoeling was eigenlijk om nogeens de absurde situatie aan te stippen waarin Justitie A: glashard de wet overtreedt en/of B: steeds onbeschaamder de grenzen van de wet oprekt om veranderingen te forceren.

Vanuit een pedagogisch/opvoedkundig oogpunt paradoxaal en daarmee uitermate schadelijk <-> vanuit rechtskundig oogpunt strafbaar, alhoewel dit steevast onbestraft blijft. De mentaliteitsverandering die Politie/Justitie een aantal jaren heeft ingezet (van "De Politie is je beste vriend" naar "De Politie is de baas op straat") is aan het doorslaan naar een Politie-Staat waarin de Politie de wet manipuleert cq. naar eigen hand probeert te zetten door middel van deze te overtreden. Deze taak is toebedeeld aan de regering en het parlement (voor nieuwe wetgeving en aanpassing bestaande wetgeving) en aan de rechterlijke macht (voor interpretatie van bestaande wetgeving en het creeren van, al dan niet tijdelijke, wetgeving op gebieden waar deze nog niet bestaat en/of onvolledig is).

We hebben de situatie in Nederland waarin het orgaan wat de wet handhaaft zelf de wet overtreedt en tegelijkertijd respect probeert af te dwingen om wets-handhaving te vergroten. Werkelijk een zieke geest die dit heeft bedacht.

Ik kan me voorstellen dat je dit niet uit m'n eerste post kon halen, dus hehe sorry ;-)

vr.gr. Rotsmoel
05-04-2010, 16:20 door vimes
In nederland gebeurt gewoon hetzelfde hoor: http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3031019.ece/Kentekenregistratie_op_A1_bij_Muiderbrug.html
05-04-2010, 16:22 door Anoniem
Ook dit is in Nederland dagelijkse praktijk ...

Op de A12 richting Prins Claus plein vanuit de richting Zoetermeer iets voorbij afslag Nootdorp staan IR-camera's gericht op de bestuurder ...

En de PTZ-IP-(ADT) camera's al gezien ? , haarscherp of afstand regelbaar. (glasvezel) (de snelwegen hangen er vol mee)

Als je in de file staat , kijkt men mee op een 10 bij 10 meter scherm wat je uit je neus haalt ... en dan nog kunnen ze de overige neusharen tellen.

Wanneer komt daar eens een artikel over in de ochtendbladen of security-sites ?
05-04-2010, 17:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-04-2010, 17:35 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-04-2010, 13:45 door Anoniem
Nederland geen haar beter
20-04-2010, 14:10 door Anoniem
waar blijft de vrijheid van de mens als de duivel over beschikt
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.