image

"Afscheid Windows XP SP2 geen hackersdroom"

woensdag 14 juli 2010, 12:09 door Redactie, 3 reacties

Met de patchcyclus van gisteren heeft Microsoft officieel afscheid van Windows XP Service Pack 2 genomen, maar dat is helemaal niet zo ernstig als het lijkt. Dat zegt Roel Schouwenberg, senior virusonderzoeker bij het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. De afgelopen dagen waarschuwden verschillende partijen dat de miljoenen niet meer ondersteunde systemen een droom voor hackers zijn.

Piraten
Schouwenberg ziet het niet zo somber in. De meeste machines van eindgebruikers die SP2 draaien hebben zeer waarschijnlijk automatische updates uitgeschakeld. De virusbestrijder geeft daarvoor twee redenen. Of de machine is met malware besmet, waardoor Windows Update niet meer werkt, of mensen gebruiken een illegale versie en willen Windows zonder ervoor te betalen kunnen blijven gebruiken, zo merkt Schouwenberg op.

"In het eerste geval heeft de infectie zich al voorgedaan. In het tweede geval is het zeer onwaarschijnlijk dat de machine na de installatie van SP2 gepatcht is." Dat betekent volgens Schouwenberg dat deze computers voor alle XP-lekken kwetsbaar zijn die sinds 25 augustus 2004 zijn verschenen, toen SP2 uitkwam. "In andere woorden, deze computers zijn al voor een zeer lange tijd kwetsbaar."

Bedrijven
In het geval van bedrijven die nog steeds met Service Pack 2 werken, hebben systeembeheerders hiervoor bewust gekozen. "Als systeembeheerders SP3 nog niet hebben uitgerold, is het zeer onwaarschijnlijk dat de andere software die ze draaien, zoals Office en Adobe Reader, wel up to date is. Dit zijn dezelfde bedrijven die nog steeds Internet Explorer 6 gebruiken."

Het niet meer ondersteunen van Windows XP SP2 is dan ook geen "nirwana voor cybercriminelen" zegt Schouwenberg. "Alle ongepatchte machines zijn al lang zo en de kansen zijn, dat als ze besmet zouden raken, dat het al lang geleden zou zijn gebeurd."

Reacties (3)
14-07-2010, 13:54 door Anoniem
Eens!
14-07-2010, 18:34 door vinylat45
Of de machine is met malware besmet, waardoor Windows Update niet meer werkt, of ...
Inderdaad geen hackers droom. Kuch!
16-07-2010, 21:52 door Anoniem
Genoeg pc's gezien die niet automatisch SP3 wilden installeren, werd het een handmatige installatie van de gedownloade volledige versie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.