image

Europa wil strengere regels voor Facebook

donderdag 10 november 2011, 13:18 door Redactie, 6 reacties

De Europese Commissie (EC) wil dat alle bedrijven die gegevens over Europese burgers bewaren, zich aan een nieuwe databeschermingswet gaan houden die in januari wordt onthuld, ook al zijn ze niet in de Europese Unie gebaseerd. Bedrijven zonder kantoren of materiaal in Europa kunnen de huidige Europese wetgeving uit 1995 omzeilen, aangezien die geen rekening houdt met het internet of clouddiensten.

EU-commissaris Vivienne Redding en vice president Ilse Aigner kwamen onlangs bij elkaar in Brussel om de nieuwe databeschermingswet te bespreken. "We vinden beiden dat bedrijven die diensten aan Europese consumenten aanbieden, ook onder Europese databeschermingswetten vallen. Anders zouden ze geen zaken op onze interne markt moeten doen", zo lieten de beleidsmakers weten.

Cloud
"Dit geldt ook voor sociale netwerken met gebruikers in de EU. We moeten ervoor zorgen dat ze zich aan EU-wetgeving houden en dat EU-wetgeving wordt gehandhaafd, zelfs als het in een derde land is gebaseerd en zelfs als de data in de 'cloud' wordt bewaard."

Volgens de twee moeten Europese consumenten zien dat hun gegevens goed beschermd zijn, ongeacht het EU-land waarin ze leven en ongeacht waar het bedrijf bevindt dat hun gegevens verwerkt.

Reacties (6)
10-11-2011, 13:35 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-11-2011, 13:46 door Anoniem
@13:35: Dan krijgen ze een dikke boete, net als MS destijds. Facebook gaat echt wel veranderen. Doen ze dat niet (ze blokkeren de hele EU bijv.) dan komt er vanzelf een Europees initiatief en gaan zij er met de inkomsten van Facebook vandoor.
10-11-2011, 15:52 door Anoniem
"En als Mark Fuckerberg zegt: "Facebook is een amerikaans bedrijf, fuck maar een eind op". Wat dan? Facebook blokkeren? "

Denk je soms dat een Nederlands bedrijf dat in het buitenland zaken doet zich niet aan de in die landen geldende wetten hoeft te houden ?
10-11-2011, 16:48 door [Account Verwijderd]
Het echte probleem is de Amerikaanse wetgeving die geldt voor Amerikaanse bedrijven, zelfs al hebben ze datacenters in Europa. Europa moet met de VS onderhandelen om die wetten weg te halen, wat nog behoorlijk lastig zal worden.
10-11-2011, 20:54 door spatieman
facefuck boycotten dan maar..
11-11-2011, 11:35 door Anoniem
Het probleem van Facebook is dat die Mark privacy overrated vindt.

Er is maar 1 manier op dit tegen te gaan, wat nooit gaat gebeuren. Althans niet in NL met de netneutraliteit blalblal.
Die rotzooi gewoon blokkeren totdat het gewenste is bereikt.
Vervolgens zal Facebook de zaken transparant moeten maken naar een controlerende instantie.
Oftewel, no way in hell.

De meest lastige kwestie van dit verhaal is om de uiteindelijke gebruikers te overtuigen van de onheil die Facebook met zich meebrengt.
Het interesseert men doorgaans niet, dus in dat opzicht heeft Mark al gewonnen en mogelijk zelfs gelijk.
Want als niemand het boeit, is het inderdaad overrated.
Diegene die het wel interesseren zitten namelijk niet op Facebook.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.