image

Vernietigde Stuxnet-worm 1000 Iraanse centrifuges?

zaterdag 25 december 2010, 11:18 door Redactie, 4 reacties

De Stuxnet-worm heeft mogelijk duizend Iraanse centrifuges bedoeld voor de verrijking van Uranium vernietigd, zo stelt het Amerikaanse Institute for Science and International Security (ISIS). Eind 2009 en begin 2010 liet Iran ongeveer duizend defecte IR-1 centrifuges bij de uraniumverrijkingscentrale van Natanz vervangen. Volgens ISIS komt het vaker voor dat dat Iraanse centrifuges stuk gaan, maar is zo' aantal defecte apparaten ongekend. Daarnaast vond de vervanging plaats in een tijd dat de centrifuges in het algemeen slecht presteerden.

Het grote aantal gecrashte centrifuges in zo'n korte tijd is mogelijk het resultaat van de Stuxnet-worm, zo schrijft ISIS in een rapport. De worm wijzigde de frequenties van bepaalde frequentie omzetters, die weer de snelheid van centrifugemotoren aansturen. De frequenties van Stuxnet duiden erop dat IR-1 centrifuges het doelwit waren. Wat het exacte doel van de worm was is nog altijd onduidelijk.

Doelwit
"Als het doel was om alle centrifuges te vernietigen dan faalde Stuxnet", aldus ISIS-onderzoekers. Was het doel echter het vernietigen van een beperkt aantal centrifuges om het Iraans nucleaire programma te ontregelen, dan zou de worm mogelijk wel succesvol zijn geweest. Iran heeft niet bevestigd dat de centrale bij Natanz het doelwit was, hoewel het wel erkende dat verschillende locaties het doelwit van cyberaanvallen waren. Deze verklaring over cyberaanvallen valt samen met het vervangen van de centrifuges.

De onderzoekers merken ook op dat de Stuxnet-worm zich onbedoeld verspreid heeft, wat deels door het ontwerp van de malware komt. Die gebruikte een compleet nieuwe aanvalsvector om systemen via USB-sticks te besmetten. "Het is belangrijk voor overheden om de vraag te stellen of het gebruik van een tool zoals Stuxnet niet de deur voor toekomstige nationale beveiligingsrisico's openzet of onbedoeld Amerikaanse bondgenoten kan treffen."

Vijanden van de Verenigde Staten zouden zich nu gerechtvaardigd voelen om soortgelijke aanvallen tegen Amerikaanse faciliteiten te lanceren, mogelijk zelfs met een aangepaste variant van de Stuxnet-worm. Zo'n aanval zou grote delen van de energievoorziening kunnen uitschakelen en zelfs voor een nationale ramp zorgen, zo concluderen de onderzoekers.

Reacties (4)
25-12-2010, 13:59 door Anoniem
Sja, dat het uiteindelijk tegen je zal worden gebruikt, is een risico dat je altijd loopt als je een nieuw wapen inzet. Bezint eer ge begint luidt een oud spreekwoord...
25-12-2010, 17:31 door vinylat45
Alleen vreemd dat de inspectie van de VN geen centrales kon vinden met centrifuges.

Dit trukje is eerder vertoont bij Irak dat Weapons of Mass Destruction zouden hebben. Wat ook niet bleek te kloppen.
(uiteraard ging het toen ook om de olie)
26-12-2010, 13:55 door wizzkizz
Door vinylat45: Alleen vreemd dat de inspectie van de VN geen centrales kon vinden met centrifuges.

Dit trukje is eerder vertoont bij Irak dat Weapons of Mass Destruction zouden hebben. Wat ook niet bleek te kloppen.
(uiteraard ging het toen ook om de olie)
No shit sherlock, wat doet de IAEA (internationaal atoomenergie agentschap) dan in Iran, http://www.iaea.org/newscenter/multimedia/videos/bog021210/iran/index.html? Hebben ze tijd over ofzo? Dat er opwerktcentrales in Iran zijn, is niet echt omstreden en wordt door iedereen toegegeven. Alleen de precieze details zijn natuurlijk geheim, maar sommige locaties ook gewoon bekend.
27-12-2010, 10:59 door Skizmo
No shit sherlock, wat doet de IAEA (internationaal atoomenergie agentschap) dan in Iran, http://www.iaea.org/newscenter/multimedia/videos/bog021210/iran/index.html? Hebben ze tijd over ofzo?
eeuh ... ja.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.