image

"Politie moet pc's virusvrij houden"

vrijdag 25 februari 2011, 10:10 door Redactie, 29 reacties

Het is voor de Nederlandse politie prioriteit om virusaanvallen op pc's en ICT-systemen te voorkomen, aldus minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Volgens de bewindvoerder gaat Nederland tot de toplanden behoren in de strijd tegen cybercriminelen en is daar zowel een rol voor overheid als bedrijfsleven weggelegd.

Vorig jaar veroorzaakten cybercriminelen met 1,3 miljard euro aan diefstal al 20 procent meer schade dan in 2009. Daardoor zouden cybercriminelen voor het eerst meer omzetten dan ’gewone’ criminelen. Nederland moet volgens Opstelten dan ook veel alerter reageren. Inmiddels heeft PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt vragen gesteld over wat Opstelten precies van plan is en hoe hij denkt van Nederland een topland in de strijd tegen cybercrime te kunnen maken.

Reacties (29)
25-02-2011, 10:17 door Anoniem
Flauwekul, in dat geval mag men ook zeggen dat bijvoorbeeld Bovag alle auto's storingsvrij moet gaan houden.
25-02-2011, 10:27 door Anoniem
Nee de politie moet is boeven gaan vangen op straat en de mensen beschermen en helpen. ICT moet een aparte tak zijn beste Ivo.
25-02-2011, 10:45 door N4ppy
@Anoniem,
Dat het ministerie van Verkeer en waterstaat er voor gaat zorgen dat vrachtwagens niet meer scharen en files veroorzaken.
Ze zijn nu toch ook niet verantwoordlijk voor de beveiliging van alle huizen in Nederland?

Ben benieuwd hoe ze dat gaan doen. Ze hebben daar nu al moeite om het op straat velig te houden. Tuig wat fysiek bekend is en waar ze zo met de auto naar toe kunnen rijden?

Ik zou zeggen ga er greenfield tegenaan en richt iets op wat totaal niets te maken heeft met het bestaande apparaat wat ingericht is op NL, fysiek, mensen. Hier is een out of the box oplossing voor nodig die past bij het internet.
25-02-2011, 10:46 door Syzygy
Het is voor de Nederlandse politie prioriteit om virusaanvallen op pc's en ICT-systemen te voorkomen, aldus minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.
Gelul van iemand die de feiten niet kent.

Het interne netwerk van de landelijk Politiedienst OOV is gescheiden van de buitenwereld door middel van een zogenaamde "wasstraat". De beveiliging voor dit netwerk is waarschijnlijk de beste van Nederland. We praten niet over een 1 firewalletje maar over een batterij aan verdedigingsmiddelen waar niet gekeken is op ons belastingsdubbeltje.
De PC's , vaak Thin Clients hebben bij hoge uitzondering een USB aansluiting. Executables kunnen door policies niet opgestart worden. Ik kan hier echter niet verder over uitweiden maar de boodschap komt wel over dacht ik zo .

Waar de minister op doelt zijn de PC's op de bureaus die wellicht via een DSL draatje aan het Inetrnet hangen echter op deze pc's draaien geen Politie applicaties en hebben ook geen connectie met de landelijke en regionale rekencentra

Waarom moeten Ministers nou af en toe gewoon wat zeggen willen hebben ?
Ga eens wat doen van mijn poen !
25-02-2011, 11:12 door _Peterr
[Complotdenken] Ja, heel logisch. Kunnen ze gelijk hun eigen controlesoftware installeren zodat ze kunnen kijken of je terrorist met of (kinder)porno bekijkt. [/complotdenken]

Wat een onvoorstelbare onzin is dit. Komen ze ook elke dag even kijken of ik mijn achterdeur wel voldoende afgesloten heb als ik niet thuis ben? En dat mijn fiets wel goed op slot gezet is bij het station.
25-02-2011, 11:14 door blondie1970
Gelul van iemand die de feiten niet kent

Misschien bedoelde hij wel van _alle_ PC's in Nederland ipv in het Politienetwerk. Ofwel de Politie moet het bestrijden van cyber crime top prioriteit geven.

Ik denk dat dat een aardige uitdaging is...
25-02-2011, 11:25 door Syzygy
Door blondie1970:
Gelul van iemand die de feiten niet kent

Misschien bedoelde hij wel van _alle_ PC's in Nederland ipv in het Politienetwerk. Ofwel de Politie moet het bestrijden van cyber crime top prioriteit geven.

Ik denk dat dat een aardige uitdaging is...

Als ze met "de Politie" "blauw" bedoelen ( de mannen op straat en op de bureaus) dan kunnen we het wel vergeten.
Die gasten kunnen amper Nederlands schrijven (waar ik een paar prachtige staaltjes van heb meegemaakt)
25-02-2011, 12:37 door Anoniem
ongelooflijk ik wens ze succ6
25-02-2011, 12:40 door Diynasap
Volgens mij moet je het artikel een beetje anders interpreteren. Ik kan me voorstellen dat alle ministers vanuit hun eigen portefeuille de opdracht hebben gekregen om de kansen te noemen en aan te dragen om de Nederlandse economie en het Nederlandse bedrijfsleven te stimuleren. De ontwikkelingen binnen de Cybercrime en de complexheid en de veelzijdigheid van de materie zijn dusdanig dat je gerust van een specialisme kunt spreken als het gaat om bestrijding. Als je als Nederland deze ontwikkelingen ziet en je gaat gericht investeren en innoveren om een dergelijke specialisme te verwerven dan kan je je daarmee als land onderscheiden en is het mogelijk dat je een veelgevraagde expertise bezit en aan kunt bieden. Vergelijk het met de veelgevraagde Nederlandse kennis en kunde aangaande waterbestrijding. Je moet eens weten hoeveel bedrijven daarmee een boterham verdienen.
25-02-2011, 12:49 door Preddie
Door Syzygy:
Door blondie1970:
Gelul van iemand die de feiten niet kent

Misschien bedoelde hij wel van _alle_ PC's in Nederland ipv in het Politienetwerk. Ofwel de Politie moet het bestrijden van cyber crime top prioriteit geven.

Ik denk dat dat een aardige uitdaging is...

Als ze met "de Politie" "blauw" bedoelen ( de mannen op straat en op de bureaus) dan kunnen we het wel vergeten.
Die gasten kunnen amper Nederlands schrijven (waar ik een paar prachtige staaltjes van heb meegemaakt)

Dat is toch waar de politie om bekend staat, maar wat wil je..... een politie opleiding is MBO en als je kijkt wat voor crimineel tuig alleen al op die opleidingen zit, dan kun je op je vingers na tellen wat de gevolgen daarvan zijn.

De mensen die het wat meer op een rijtje hebben die zorgen er wel voor dat op geen enkele manier met de politie in aanraking komen, dus ook niet voor ze gaan werken. En natuurlijk zijn er altijd mensen die daar wel bereid toe zijn maar als je dan je zelf achter je oren krabt en gaat kijken naar het salaris, een agent ontvangt 1500 netto (als ik het goed heb) terwijl modaal toch iets hoger ligt.

Door de positieve discriminatie die wordt toegepast zit nu het tuig dat eerder de buurt leeg roofde bij de politie mensen het leven zuur te maken...... En als je dan bedenkt wie hier verantwoordelijk voor is, dan is het een logisch gevolg. Eerst hadden we Ernst Ballin die dacht zonder verstand overal over mee te kunnen praten, en nu horen we Ivo op Stelten allerlij termen door elkaar halen ..... komt er dan nooit iemand in de politiek voor die echt inhoudelijke kennis heeft (oh neej natuurlijk niet, als je echte kennis hebt dan ga je daar wat meer doen en dan ga je niet de hele dag slap lopen lullen over koetjes en kalfjes, of zeilmeisje wel of niet weg mag gaan, of spreekt over de relatie breuk tussen jan en jolanthe....)
25-02-2011, 12:57 door Anoniem
Het grootste probleem is niet eens het virus. technisch gezien zijn de rootkits en andere malware die zich niet eens viraal verspreiden het grootste gevaar. Maar dat terzijde. Waar behoefte aan is is voldoende gekwalificeerd personeel dat daadwerkelijk weet wat het kan doen en mag. En dan moet er natuurlijk ook nazorg zijn. En dan doel ik op nazorg in de trant van wat je met de gevonden malware gaat doen, en als je het dan hebt gekoppeld aan personen of netwerken van personen, wat ga je dan doen met die personen die je kan linken aan het vergrijp. Daar gebeurt op dit moment nog niet zo heel veel aan. Het is net als de NS/TransLink, daar is het beleid gewoon heel hard BOE roepen en hopen dat mensen bang zijn. Blijkbaar zijn ze niet in staat de tools zo te gebruiken dat ze de juiste personen ook aan de veren komen. Misschien misbruiken ze dit als breekijzer om nog meer gegevens te mogen loggen, teneinde misbruik tegen te gaan.
25-02-2011, 13:04 door Syzygy
@Predjuh

Politie is natuurlijk een verzamelnaam

Er bestaat een heel groot verschil (in werk en intellect) tussen de Politie op staat (laten we maar even zeggen "Blauw")
en de mensen die tevens onder de Politie vallen maar zich bezighouden met het ICT gebeuren achter de man in het blauw.
De laatste zijn gewoon goed en hoog opgeleide die in een kantoor omgeving waar nauwelijks notie is van het feit dat het om Politie werk gaat (qua werkomgeving dan)
25-02-2011, 13:10 door Anoniem
Dus voortaan als ik een virus/trojan o.i.d. tegenkom moet ik naar de politie gaan om dit aan te geven?

Ze zien me aankomen met hun toch al geweldig werkend aangifte systeem ;-)
25-02-2011, 13:52 door Diynasap
Jongens, alsjeblieft, even bij de les.

"Volgens de bewindvoerder gaat Nederland tot de toplanden behoren in de strijd tegen cybercriminelen en is daar zowel een rol voor overheid als bedrijfsleven weggelegd"

Dus een rol voor de overheid en het bedrijfsleven. De politie hoort bij de overheid, maar de overheid is nog veel meer. En daar dan nog het bedrijfsleven bij.

Dus kappen nu met dat politie gedoe.
25-02-2011, 14:00 door Syzygy
Door Diynasap: Jongens, alsjeblieft, even bij de les.
Dus kappen nu met dat politie gedoe.

Ja ik las het nou ook, sorry ;-)

(zal je even +1 raten ;-)
done
25-02-2011, 14:21 door Anoniem
Slechts 3% van de misdrijven wordt opgelost en dan kies je zoiets onzinnigs als prioriteit?
25-02-2011, 14:32 door Brammel
Goed plan wanneer ik een virus op mijn pc vindt ga ik na de politie toe om hem weg te laten halen.
25-02-2011, 15:00 door Anoniem
Stel voor dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie hier eerst eens naar kijkt.

http://www.nu.nl/binnenland/2450376/40000-verdachten-niet-gepakt-falend-systeem-politie.html

En dan nog deze twee virdeo's
http://www.eenvandaag.nl/v/96401
http://www.eenvandaag.nl/v/94598


Tja, ik zal maar geen commentaar meer geven.
25-02-2011, 15:46 door Anoniem
Ja op zich logische conclusie maar je kan het niet 100% voorkomen lijkt mij net zoals dat ook geld voor ons thuisgebruikers.
25-02-2011, 16:54 door Anoniem
Door Diynasap: Jongens, alsjeblieft, even bij de les.

"Volgens de bewindvoerder gaat Nederland tot de toplanden behoren in de strijd tegen cybercriminelen en is daar zowel een rol voor overheid als bedrijfsleven weggelegd"

Dus een rol voor de overheid en het bedrijfsleven. De politie hoort bij de overheid, maar de overheid is nog veel meer. En daar dan nog het bedrijfsleven bij.

Dus kappen nu met dat politie gedoe.


Brein om je pc in de gaten te houden en politie om je optesluiten als je een mp 3 tje download wat een virus had kunnen bevatten.
25-02-2011, 16:54 door Anoniem
De enige manier waarop je computers als overheid vrij van cyber crime kunt houden, is door alle netwerkverkeer te controleren. Dit weet zo'n minister ook. Kortom, ik verwacht niet dat dit het doel heeft wat hij hierboven noemt, maar dat het doel eerder is om een vrijbrief te krijgen om alle internetverkeer te kunnen bekijken. Daaraan wilden ze ivm ACTA al graag meewerken, maar aangezien dat toch nogal wat weerstand veroorzaakte, zijn ze nu gewoon naar andere redenen aan het zoeken, die wat eenvoudiger door de bevolking zal worden geslikt.
M.a.w. het is een excuus om de weg vrij te maken voor het inrichten van een totaalcontrolemaatschappij.
25-02-2011, 19:09 door Anoniem
Door Anoniem: ...Kortom, ik verwacht niet dat dit het doel heeft wat hij hierboven noemt, maar dat het doel eerder is om een vrijbrief te krijgen om alle internetverkeer te kunnen bekijken. Daaraan wilden ze ivm ACTA al graag meewerken, maar aangezien dat toch nogal wat weerstand veroorzaakte, zijn ze nu gewoon naar andere redenen aan het zoeken, die wat eenvoudiger door de bevolking zal worden geslikt....


Ik had het niet beter kunnen zeggen! Met een beetje smeermiddel gaat alles makkelijker naar binnen. Ja burgertjes, slikt u maar, is goed voor u!
25-02-2011, 23:18 door Ome Jeroen
Ik moet altijd zo denken aan burgemeester Dikkerdak als ik die man zie.
26-02-2011, 03:34 door Anoniem
echt.....wwwhhhahahahaha
26-02-2011, 08:39 door Anoniem
netwerkers31 (twitter) ~ Leuke video over ICT Amateurs bij Politie http://bit.ly/gD7UCi
26-02-2011, 11:35 door Anoniem
Dat is gewoon een taak van de OS bouwers.
26-02-2011, 14:08 door Anoniem
Ik hoop dat hiermee word bedoeld dat opstelte vind dat de politiwe geschoold moet worden voor cybercrime zaken.
Ik zie liever een nieuwe organisatie bestaande uit mensen uit diverse werkvelden (politie, leger en burgers) met beveiligings achtergronden die samen de taak hebben het nederlands internet cybercrime schoon te houden.
Dit gaat ze nooit 100% lukken maar een groep die in de gaten houd wat er gebeurt en grotere organisatie kan ondersteunen is mee genomen
26-02-2011, 16:30 door spatieman
overheid en ICT altijd EPIC FAIL
27-02-2011, 22:02 door Anoniem
Govcert wordt 'omgehangen' van BiZa naar justitie - en dan krijg je dit soort berichten. Maar goed, de volgende keer dat ik voor iemand een virus van een doos moet prutsen, dan stuur ik ze naar de politie.... En, nee, de gespecialiseerde politiediensten, zoals het NFI, hebben niet de capaciteit, en richten zich ook niet op virii en trojans. Dus het wordt toch de lokale platte petten afdeling. Ik ben heel benieuwd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.