image

Googlers: onze producten beschermen je privacy niet

vrijdag 4 november 2011, 12:03 door Redactie, 6 reacties

De producten van Google zijn standaard ongeschikt voor journalisten, bloggers en kleine bedrijven, aldus twee werknemers van de zoekgigant. Google's privacy lobbyist Will DeVries liet weten dat "journalisten (en bloggers en kleine bedrijven) een aantal uren de tijd moeten nemen om te leren hoe ze met gratis, algemeen beschikbare beveiligingsmaatregelen hun gegevens en communicatie kunnen beveiligen."

"Als Google's producten standaard veilig waren, hadden journalisten niet een aantal uren de tijd moeten nemen om te leren hoe ze hun gegevens en communicatie kunnen beveiligen", merkt privacyonderzoeker Christopher Soghoian op. "Will vertelt journalisten niet om hun onveilige Hotmail-accounts op te zeggen en naar Gmail over te stappen, of hun eenvoudig te traceren iPhones te dumpen en een Android te nemen."

Encryptie
Volgens Soghoian verdient Google geld aan gegevens, en is het lastig om geld te verdienen aan gegevens die je niet kunt zien. Bedrijfsbelangen komen dan ook voor het beschermen van gebruikers hun communicatie. "Dat betekent niet dat Google, Microsoft en Yahoo! kwaadwillend zijn. Het is alleen dat hun businessmodel conflicteert met jouw privacy."

Daarin krijgt de privacyonderzoeker bijval van "internetvader" en Google internet evangelist Vint Cert. "Ik denk dat je gelijk hebt, we zouden niet onze systemen kunnen draaien als alles versleuteld was, omdat we dan niet zouden weten welke advertenties we je moeten laten zien. Dit is een systeem dat rond een bepaald businessmodel is ontworpen."

Daardoor is Google een vergaarbak van persoonlijke gegevens geworden. "Het eindresultaat is dat opsporingsdiensten regelmatig gebruikersgegevens van het bedrijf vragen, verzoeken die nergens naar toe zouden leiden als het bedrijf de veiligheid en privacy van gebruikers op de eerste plek zou zetten", besluit Soghoian.

Reacties (6)
04-11-2011, 12:51 door Eerde
we zouden niet onze systemen kunnen draaien als alles versleuteld was, omdat we dan niet zouden weten welke advertenties we je moeten laten zien.
en
"Het eindresultaat is dat opsporingsdiensten regelmatig gebruikersgegevens van het bedrijf vragen, verzoeken die nergens naar toe zouden leiden als het bedrijf de veiligheid en privacy van gebruikers op de eerste plek zou zetten"
Gaan niet samen, of je hebt gratis diensten met (gerichte) reclame of je moet voor alles en nog wat gaan betalen bij Google.
Gezien de populariteit van Google is de klant van mening dat ze liever niet betalen.

Dat inlichtingendiensten zo vaak gebruik maken van de de Google-gegevens is onzin. Google is juist het bedrijf dat weigerde in de USA gegevens te verstrekken. Enkel in China, waar ook Google zich aan de lokale wetten heeft te houden is dat gebeurt. M$ en Yahoo stonden klaar alle gegevens meteen aan te bieden aan iedere overheidsfunctionaris die er om vroeg, gerechtelijk bevel of niet ;)
04-11-2011, 13:18 door Anoniem
Alle gegevens die door een "Amerikaans bedrijf" worden beheerd kunnen altijd opgevraagd worden door de Amerikaanse overheid op basis van de Patriot Act. (ook de data die in Europa bewaard wordt)
04-11-2011, 13:58 door Anoniem
@Eerde :

"Dat inlichtingendiensten zo vaak gebruik maken van de de Google-gegevens is onzin. Google is juist het bedrijf dat weigerde in de USA gegevens te verstrekken."

Google geeft geen informatie vrij omtrent het verstrekken van gegevens aan inlichtingendiensten. Wel geven ze informatie omtrent het verstrekken aan opsporingsdiensten, maar dat is een ander onderwerp. Verzoeken van inlichtingendiensten zijn aan veel zwaardere non-disclosure agreements gebonden, waardoor je er als bedrijf helemaal niets over kunt zeggen.
04-11-2011, 15:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-11-2011, 17:38 door spatieman
google/NSA = evil shit.
04-11-2011, 17:44 door Anoniem
Door spatieman: google/NSA = evil shit.
Ga je aluhoedje eens oppoetsen...... Denk je nou echt dat je eigen prive postfix/dovecot/whatever doosje het beter doet? Email is onveilig by design.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.