Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Is apple echt zoveel veiliger dan Windows?

15-01-2012, 14:17 door pErSoNaLiTy, 45 reacties
Hey allemaal,

Het is hier tijd om een nieuwe pc aan te schaffen.

Klopt het dat apple zoveel veiliger is dan een windows pc?

Ik bedoel dus : ze zeggen in de apple winkel hier dat je er zo goed als geen virussen op kan krijgen , geen firewall nodig hebt
en dat je pc het na 5 jaar nog even snel zou doen als de eerste dag van gebruik?

Als dit allemaal moest waar zijn dan zou het de hoge prijs misschien nog waard zijn.
Maar had even graag jullie mening geweten erover eer we beslissen om zo een hoog bedrag te gaan betalen terwijl het
misschien helemaal niet waar is wat ze ons hebben verteld.
Reacties (45)
15-01-2012, 14:48 door Anoniem
Als het je om veiligheid, snelheid en stabiliteit te doen is zou ik eens kijken naar Linux (bv Ubuntu). Kost je een stuk minder dan een crap-Mac (helemaal niets om precies te zijn).

Apple=evil geworden en applefans leven in een andere realiteit.
15-01-2012, 15:30 door SLight
Er zijn niet zoveel virussen voor Mac, dat betekent niet dat het niet verstandig is om er een te nemen, firewall heb je altijd nodig anders staat je netwerkverbinding open voor alles van buitenaf en het is onzin dat een Mac het na 5 jaar nog even goed doet als op de dag dat die werd gekocht. Je harde schijf wordt langzamer na jaren van dienst en onnodige bestanden/programma's en delen van verwijderde bestanden maken je (besturings)systeem langzamer. De software is qua performance wel wat beter dan Windows, maar daar blijft 't bij. Je betaalt de hoofdprijs puur vanwege het feit dat het een Apple is. Een ander voorbeeldje: iPhone: ligt prepaid in de winkel voor een minimum van 650 euro en wordt gemaakt voor 130 dollar in China.

Kortom de software maakt van een pc een Mac. De hardware die wordt gebruikt is allemaal standaard en is van dezelfde soort als bij gewone Windows pc's. Er zijn zelfs mensen die een Mac kopen en er vervolgens Windows op draaien.

Het is misschien ook nog eens handig om naar Linux te kijken, OpenSource, gratis, gigantisch aanbod en heeft een betere bescherming tegen virussen.

Meer over de bestaande Linux distro's is oa. te vinden op http://www.linuxbsdos.com/
15-01-2012, 20:56 door choi
Ik ben geen fanboi van welke OS dan ook (draai zelf Windows en diverse Linux machine's) maar aan Mac (en andere iCrap producten) heb ik grondige hekel, alleen maar om de cultus (inclusief de aanhangers) die men rondom Mac heeft gebouwd. Maar goed, dat is persoonlijk.

Als echter geld geen rol speelt, en je veiligheid, stabiliteit en gebruiksgemak wilt combineren in een OS zonder andere ingewikkelde dingen dan is een Mac een goede keuze.

Linux biedt je veiligheid en stabiliteit en dat allemaal gratis. Je dient wel te begrijpen dat zelfs de meest gebruikersvriendelijke distributies ('distro's') zoals Ubuntu of MInt nog een behoorlijke leercurve opwerpen voor de gemiddelde gebruiker.

Als Windowsgebruiker zal je moeten wennen aan een totaal andere manier van werken. Harwareondersteuning kan een ramp zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan het werkend krijgen van een wifi-kaart; de helft werkt niet en de andere helft werkt pas via allerlei ingewikkelde toestanden. Als je plezier beleeft aan het zelf compileren van je drivers zou ik zeggen, ga ervoor.
Zo niet, ga voor die Mac.
16-01-2012, 01:02 door wim-bart
Klopt het dat apple zoveel veiliger is dan een windows pc?
Een computer is zo veilig als de gebruiker die er achter zit. Iemand die op een Windows PC een e-mail krijgt met daarin een linkje [klik op mij] voor de nieuwste update zal net zo hard op zelfde linkje klikken op een Linux PC of Apple PC.

Je hebt een aantal soorten bedreigingen:
1. Virussen, meer voor Windows dan voor Apple en Linux, maar voor de laatste twee, bestaan ze ook.
2. Malware, het zelfde.
3. Phishing, hiervoor maakt het niet uit wat voor computer je hebt, ze zijn er allemaal gevoelig voor.

Zolang je een goede virus-/mallware scanner hebt is er niks aan de hand, en zolang je uac in windows aan laat staan (alleen sukkels zetten dat uit) is er ook weinig aan de hand, gewoon weten wat je installeerd.

Ik bedoel dus : ze zeggen in de apple winkel hier dat je er zo goed als geen virussen op kan krijgen , geen firewall nodig hebt
Mooi verkoop verhaal, maar een firewall is altijd aan te raden, hoewel je je kan afvragen wanneer je achter een goed beveiligde router zit, of het echt zinvol is. Maar doe je geen rare zaken dan is een firewall op ieder OS gewoon iets wat het beste is. Ook op een Apple, want een Firewall beschermt niet tegen normale bedreigingen, maar tegen bedreigingen die nog niet ontdekt zijn. Niet ontdekt voor Apple, Windows of ander Operating Systeem.

en dat je pc het na 5 jaar nog even snel zou doen als de eerste dag van gebruik?
Een Windows PC is na 5 jaar ook nog net zo snel, een Linux ook. Het ligt er gewoon aan wat je er mee doet. Het enige is, is het over 5 jaar nog snel genoeg voor de Software van over 5 jaar. En het antwoord daarop is altijd negatief, over 5 jaar zijn de eisen van de software gewoon anders en zal een systeem wat nu snel lijkt dan gewoon traag zijn. En laat je niet verleiden door mensen die zeggen dat je met Windows te maken hebt met disk fragmentatie, want dat is ook op een Apple het geval, en register fragmentatie bestaat al niet meer sinds Windows Vista.

Als dit allemaal moest waar zijn dan zou het de hoge prijs misschien nog waard zijn.
Het gaat er niet om of dit de hoge prijs waard is, want geen enkele computer is de prijs waard die het product kost. Het gaat er meer om, wat wil je met de computer doen.

Bijvoorbeeld: Alleen brieven typen en wat casual gaming, wat internetten, dan is een Apple een oplossing. Wil je zwaardere games spelen welke alleen onder Windows werken dan kan dat op beide, maar dan heb je zowel OS/X als ook Windows op je computer nodig (dual boot).

Kortom, stel je zelf de vraag, wat wil je met je computer en is het je waard. Misschien wil je gewoon een eenvoudige computer die er leuk uit ziet en makkelijk in gebruik, dan is Apple misschien een keuze, maar Windows 7 kan ook een keuze zijn afhankelijk van de computer en hoe deze er uit ziet.

Maar had even graag jullie mening geweten erover eer we beslissen om zo een hoog bedrag te gaan betalen terwijl het misschien helemaal niet waar is wat ze ons hebben verteld.
Wat ik hieruit afleid is dat het om een gedeelde PC gaat, dus misschien zijn er ook kinderen in het spel en krijg je straks te maken met software waarvoor je toch Windows nodig hebt. Moeilijke keuze. En het geld wat je extra uit geeft is dat het wel waard als je de argumenten van de Winkel weg laat.
16-01-2012, 08:59 door Anoniem
Is het de bedoeling om met deze PC ook nieuwe games te spelen ?
Dan kan je eigenlijk niet om Windows heen.

Geen nieuwe games en veiligheid is belangrijk.
Dan inderdaad normale PC met Linux, zoals Ubuntu of Linux Mint.

Maar hoe dan ook, grootste dreiging van veiligheid op de PC
zijn de gebruikers zelf.
16-01-2012, 09:17 door Anoniem
Blijkbaar wordt er nogal wat gejokt door Apple-verkopers.
Dat je geen anti-malware op een Apple nodig zou hebben is ondertussen een mythe gebleken.
Alleen al voor fake-av ben je op een Mac net zo kwetsbaar als op een Windows machine.
16-01-2012, 13:26 door Anoniem
Er zijn tot nu toe nog maar een handvol virussen voor OSX, daarom zie ik het nut (nog) niet in van een antivirusprogramma. Mede omdat ik geen bestanden deel met windows gebruikers en omdat mijn ISP een goed virusfilter heeft.

De basis van OSX is Unix en dat is vrij veilig, een groot deel van de servers op het Internet zijn UNIX/Linux systemen. Een virus kan zichzelf niet zomaar installeren. Je moet als gebruiker zelf toestemming geven voordat een schadelijk programma geïnstalleerd wordt. Linux is door het gebruik van pakketbeheer bij de installatie van programma's nog veiliger. Bij mijn desktop computer heb ik de firewall uit, maar bij mijn Macbook staat ie wel aan. Mijn iMac draait al ruim een jaar zonder problemen.
16-01-2012, 14:08 door Anoniem
De broncode van Mac OS X is veiliger dan de broncode van Windows. Mac OS X is tevens veel stabieler dan Windows. Windows crasht vaker dan een Mac. En wanneer Mac gebruikers inderdaad ook beveiligingsprogrammatuur gaan draaien, dan is een Mac veiliger dan een Windows machine.

Windows gebruikers moeten eens verder kijken dan hun neus lang is. De meeste Windows gebruikers weten wel waar de klok hangt maar weten vervolgens de klepel niet te vinden. Oftewel Windows gebruikers kraken vaak Macs af maar ze hebben zelden of nooit met een Mac gewerkt. En dan moet je als Windows gebruiker niet gaan zanniken over zaken waar je geen verstand van hebt.
16-01-2012, 14:38 door d9ping
Ik vindt het eigenlijk helemaal niet veel uit maken welke besturingssysteem (MacOS of Windows of Linux) je gebruikt.
Als je een oude java versie en de Java plugin in je webbrowser hebt aanstaan, zodat automatisch java applets geladen kunnen worden geladen bij het openen van een website, dan is dat de zwakste schakel in de beveiliging van zowel een Mac als PC computers.
Wat ik maar wil zeggen is dat het na de keuze van je besturingssysteem het altijd opletten blijft op de beveiliging.
De keus voor een besturingssysteem met unix architectuur (heeft Linux of MacOS) helpt wel "wat", standaard, maar de beveiliging van je computer blijft zo zwak als de zwakste schakel, en dat zijn meestal de gebruikers die domme dingen doen.
16-01-2012, 15:36 door Anoniem
Door Anoniem: Er zijn tot nu toe nog maar een handvol virussen voor OSX, daarom zie ik het nut (nog) niet in van een antivirusprogramma. Mede omdat ik geen bestanden deel met windows gebruikers en omdat mijn ISP een goed virusfilter heeft.

De basis van OSX is Unix en dat is vrij veilig, een groot deel van de servers op het Internet zijn UNIX/Linux systemen. Een virus kan zichzelf niet zomaar installeren. Je moet als gebruiker zelf toestemming geven voordat een schadelijk programma geïnstalleerd wordt.

1/ Dus omdat u geen bestanden deelt met windows gebruikers (die zouden kunnen infected zijn met Windows virussen, geen OSX virussen) bent u veilig voor OSX virussen? Daarbij: uw IPS doet dus deep packet inspection op al uw verkeer en al het verkeer van iedereen anders die bij hen zit, onderzoekt alles dat langs u gaat waardoor u veilig bent voor virussen? Lijkt mij een vrij grote inbreuk op de privacywetgeving moesten ze dat doen.

2/ Het doel van virussen is net zichzelf installeren/verspreiden zonder dat je toestemming moet geven door gebruik van fouten in programma's. Linux/Unix, OSX, Windows hebben allemaal fouten die overflows mogelijk maken bvb, waardoor toepassingen kunnen uitgevoerd worden met hogere rechten, zonder dat iemand dit doorheeft. Zie de beginnende virussen, of denk je dat iemand ooit cookie.exe gemaakt heeft, doorgestuurd heeft en dat iedereen dit gewoon uitgevoerd heeft?
16-01-2012, 16:37 door NumesSanguis
Ik denk dat een deel van de rede dat mensen denken dat Mac beter is, komt omdat mensen de neiging hebben een product te beoordelen op de hoogte van de prijs. "Voor die prijs moet het wel goed zijn.."
Ik ben zelf een windows gebruiker, maar ik geloof best dat Mac stabieler en veiliger is dan windows, maar ik wil er de in mijn ogen belachelijke hogere kosten niet voor betalen. Dan heb ik liever wat betere hardware om te gamen.
Het schijnt wel dat een Mac fijn werkt.
16-01-2012, 17:04 door Anoniem
Ach veiliger is OSX niet dan Windows,het is een ander besturingssysteem met andere lekken dan die windows heeft.
Geen enkel besteuringsysteem is waterdicht,en zal zo blijven.
Altijd duikt er weer ergens een nieuw lek op.
Tevens is het de verandwoordelijkheid van de gebruiker hoe hij met zijn computer omgaat.
Mensen die alleen het goed vinden als het maar werkt,zijn wel vaker de dupe van kwaadwillende software,dan mensen die zich meer in het besturingsysteem verdiepen en weten hoe een computer werkt.
Dat blijf je toch houden.
16-01-2012, 17:14 door Anoniem
Van Windows kan je ook jaren lang genieten, mits je de nodige onderhoud regelmatig uitvoerd. Er zijn diverse goede gratis tools te verkrijgen om je systeem veilig, schoon en snel te houden. Alles wat ouder wordt gaat op den duur wat langzamer werken.In de meeste gevallen ligt het trager worden van een PC aan de gebruikers zelf.
Heb zelf een DELL notebook van 4,5 jaar oud, paar jaar geleden e.e.a. geupgrade nieuwe software en dat ding draait sneller dan toen ik hem destijds nieuw kocht!! Veelal een kwestie van software aan je hardware aanpassen.
16-01-2012, 17:39 door Anoniem
Zelf zit ik al 13 jaar aan de Mac en ondanks de relatief hoge aanschafprijs wordt mijn volgende weer een Apple. Als ik al de verhalen hoor van mensen om mij heen die op wat voor manier dan ook problemen ondervinden met Windows dan ben ik blij dat mijn computer het tenminste altijd doet en mij niet afleidt van wat ik wil doen namelijk het ding zo veel mogelijk vergeten en doorgaan met werken. Ja ook na vier jaar gebruik dit jaar! Het ding mag één keer per maand 'uit' maar verder gebruik ik altijd de sluimermodus en vreemd of niet maar een Mac is juist trager na een start en 'past' zich aan aan het gebruik. Virussen etc. heb je zelf in de hand, inderdaad, en de grootste bedreiging is de gebruiker zelf. Geen behoefte trouwens aan anti-virus programmatuur. Wel uiteraard de firewall van de router op maximale beveiliging en hupsakee verder met wat je aan het doen was zonder gehussel of systeemcrashes. Dat is de meerprijs meer dan waard. Vergelijk het met een Mìele. Maar nogmaals: veiliger weet ik niet, wel betrouwbaarder. En ik ben geen blinde Apple fanaat! Gewoon expres gekocht bij Mediamarkt omdat ik een hekel heb aan die truttige stores en die verlichte tuttebellen die daar werken.
16-01-2012, 22:45 door wim-bart
Het wordt weer een leuke discussie waaraan de vraagsteller niets heeft als ik het zo zie.Ook jammer dat er mensen zijn op een security site die zaken toch iets anders voorstellen dan je hier zou verwachten.

Dat je geen anti-malware op een Apple nodig zou hebben is ondertussen een mythe gebleken.
Alleen al voor fake-av ben je op een Mac net zo kwetsbaar als op een Windows machine.
Geheel waar en uit onderzoek is gebleken dat OS/X net zo bedreigd wordt als anderen, alleen het aantal virussen is dermate laag dat de kans kleiner lijkt. Maar recente berichtgeving laat zien dat je als gebruiker toch veel risico loopt.

Er zijn tot nu toe nog maar een handvol virussen voor OSX, daarom zie ik het nut (nog) niet in van een antivirusprogramma. Mede omdat ik geen bestanden deel met windows gebruikers en omdat mijn ISP een goed virusfilter heeft.

De basis van OSX is Unix en dat is vrij veilig, een groot deel van de servers op het Internet zijn UNIX/Linux systemen. Een virus kan zichzelf niet zomaar installeren. Je moet als gebruiker zelf toestemming geven voordat een schadelijk programma geïnstalleerd wordt. Linux is door het gebruik van pakketbeheer bij de installatie van programma's nog veiliger. Bij mijn desktop computer heb ik de firewall uit, maar bij mijn Macbook staat ie wel aan. Mijn iMac draait al ruim een jaar zonder problemen.
Een gevaarlijke aanname. Ten eerste filtert een provider niet op virussen, want dan zouden ze DPI moeten toepassen, en dat doen ze niet. Ze filteren hooguit e-mail, en ook daarbij is het maar de vraag of ze alles meenemen.

Daarnaast is het feit dat OS/X van Apple een Unix kernel heeft totaal irrelevant, op het Internet worden dagelijks, zelfs tijdens het schrijven van dit artikel Unix systemen gekraakt/besmet. Dus het OS heeft er weinig mee van doen, een OS is zo veilig als de gebruiker.

Daarnaast is het een illusie om te denken dat een gebruiker toestemming moet geven, veel malware komt inderdaad op deze wijze binnen, maar er gaat ook veel via het netwerk en is schijnbaar onzichtbaar. In het verleden en ook tegenwoordig zijn er nog steeds virussen welke "lekken" gebruiken (ontdekte en nog niet ontdekte) om zichzelf te installeren, wormen zijn dermate gemaakt dat geen enkele interactie met de gebruiker nodig is. Daarom is een firewall altijd aan te raden. Sterker nog, 1 besmet systeem kan vaak andere systemen besmetten, etc. etc.

Vertrouwen is goed, wantrouwen is dus beter, dus zelfs binnen een LAN is het aan te raden om een firewall te gebruiken. Daarnaast een router met NAT is geen firewall, maar dat is bekend bij de security experts en daarom geen echte defense.

Zelf zit ik al 13 jaar aan de Mac en ondanks de relatief hoge aanschafprijs wordt mijn volgende weer een Apple. Als ik al de verhalen hoor van mensen om mij heen die op wat voor manier dan ook problemen ondervinden met Windows dan ben ik blij dat mijn computer het tenminste altijd doet en mij niet afleidt van wat ik wil doen namelijk het ding zo veel mogelijk vergeten en doorgaan met werken.
Ik herken hier best wel wat in. Met name de mensen die bijvoorbeeld UAC maar lastig vinden en het uitschakelen. Of simpele zielen die denken dat je als Administrator veel beter werkt op je computer, met alle gevolgen van dien.

Helaas (sarcastisch) heb ik in mijn prive omgeving een aantal systemen in beheer, althans, ik kijk er af en toe naar om mensen te helpen met dagelijkse problemen over "hoe kan ik eenvoudiger knippen/plakken etc. etc.". Wat ik wel mee maak in instabiliteit is dat sommige leveranciers van telefoons, printers etc. er een zootje van maken. Daarnaast zie ik systemen (ook XP) die al 6 á 7 jaar draaien zonder enige problemen, af en toe een defragje ofzo :)
17-01-2012, 09:07 door Preddie
Klopt het dat apple zoveel veiliger is dan een windows pc?

verwijs dat maar naar het land der fabelen ..... MAC is een stuk lekker dan windows, als zou het maar zijn dat er net zo veel lekken inzitten maar dat bij windows deze lekken inmiddels zijn gevonden en verwijderd .....

Laat die MAC lekker links liggen gebetaald namelijk het dubbele voor de helft van de mogelijkheden .....
17-01-2012, 10:16 door Anoniem
Door Predjuh:
Laat die MAC lekker links liggen ge betaald namelijk het dubbele voor de helft van de mogelijkheden .....
Het is maar net hoe je het bekijkt. Werken mijn kinderen met windows (vista en 7), dan moet ik met regelmaat achter
ze aanlopen om ze bij allerlei (gebruikers) problemen en of verstoringen te helpen, omdat MS het systeem alleen maar
moeilijker heeft gemaakt. En tijd is geld.

De oudste dochter die een Mackbook White heeft had mij na drie maanden voor het eerst nodig. Een herstart (de eerste, hij was nog niet eerder uitgeschakeld) was voldoende om weer verder te kunnen werken. Ze kan het apparaat een volle dag meenemen naar School (HBO) zonder lader en dan nog is het ding niet leeg. Na nu een half jaar wekt het apparaat nog steeds 8 tot 9 uur op een batterijlading. Ook mijn persoonlijke ervaring is dat na een uurtje vloeiend spelen op een MAC, je gewoon merkt hoe krom MSWIN-7 in elkaar zit, waarmee ik niet zeg dat het slecht is.

Waar je rekening mee moet houden is garantie. Ik wil geen reclame maken, maar bij Dixons is dit goed geregeld,
die houden zich gewoon aan fatsoenlijke garantie bepalingen. En in België kent men een wettelijke garantie van 2 jaar.
17-01-2012, 10:18 door Anoniem
Het valt me op dat de gemiddelde Mac gebruiker in dit Topic op normaal niveau kan discussieren. Elke Linux/Windows gebruiker hier kan alleen maar bashen en commentaar posten met dingen die niet waar zijn. ( Zie bijv. reactie hierboven )

Een Mac moet je kopen omdat je het beter/fijner vind werken in verhouding tot een ander systeem. Vind je dit niet, koop dan een Windows computer.

Zelf heb ik een Mac, Windows en Ubuntu client. Vind over het algemeen een Mac lekkerder werken voor mijn allerdaagse taken. Ik vind mijn Mac ook een stuk betrouwbaarder en heeft minder onderhoud nodig. Mijn windows computer gebruik ik voor games en alle andere toepassingen die niet op een Mac werken.

Het is gewoon gebleken dat meer Windows gebruikers geinfecteerd zijn in verhouding tot Mac gebruikers. De reden hiervoor mag je zelf verzinnen. Dit komt natuurlijk grotendeels door het grote aantal Windows virussen vergeleken met het kleine aantal virussen op een Mac.
17-01-2012, 11:25 door Anoniem
"Als het je om veiligheid, snelheid en stabiliteit te doen is zou ik eens kijken naar Linux (bv Ubuntu). Kost je een stuk minder dan een crap-Mac (helemaal niets om precies te zijn). Apple=evil geworden en applefans leven in een andere realiteit."

Gaap, duw je mening maar weer bij een ander door de strot. Met de gestelde vraag heeft je "antwoord" niets van doen.
17-01-2012, 12:30 door Anoniem
Het valt me op dat de gemiddelde Mac gebruiker in dit Topic op normaal niveau kan discussieren. Elke Linux/Windows gebruiker hier kan alleen maar bashen en commentaar posten met dingen die niet waar zijn. ( Zie bijv. reactie hierboven )

Volgens mij heb je de reacties dan niet allemaal gelezen.
Of ziet de gemiddelde Mac gebruiker ieder commentaar op de Mac als bashen ?


Een Mac moet je kopen omdat je het beter/fijner vind werken in verhouding tot een ander systeem. Vind je dit niet, koop dan een Windows computer.
Ik zou zeggen, test eerst eens bij kennissen hoe een Windows/Mac/Linux PC werkt.
Of een kan ik zeggen : Linux moet je installeren omdat je het beter/fijner werken tot een ander systeem.
Vind je dit niet, koop dan een Mac computer. :)
.

Het is gewoon gebleken dat meer Windows gebruikers geinfecteerd zijn in verhouding tot Mac gebruikers. De reden hiervoor mag je zelf verzinnen. Dit komt natuurlijk grotendeels door het grote aantal Windows virussen vergeleken met het kleine aantal virussen op een Mac.
Het komt natuurlijk grotendeels door de hoeveelheid Windows-gebruikers, waardoor het interessanter
is om Windows-virussen te maken ten opzichte van Mac-virussen.


17-01-2012, 13:47 door pErSoNaLiTy
Hmmm ok alvast bedankt lol
veel pro's veel contra's.

Denk dan aangezien we hier nog 2 laptops hebben met Windows dat we dan nu eens een apple gaan proberen.
Echt veel negatieve zaken lees ik er hier niet over enkel dan dat er beter wel een AV en een firewall opstaat enz.

Nu shoppen dus en zelf eens ondervinden.
Indien niet tevreden is ie voor mn vrouw en ga ik weer op Windows :p
17-01-2012, 14:26 door Anoniem
Omdat het gratis is, zou ik zeggen probeer eerst een Linux LiveCD.
Dan kan je het proberen zonder te installeren.

CD downloaden en branden.
laptop opstarten vanaf die CD. (zolang je niet kies voor installeren gebeurd er niks met je windows)

Het is allemaal flink wat langzamer dan geinstalleerd op de harddisk, maar je kan er
toch even naar kijken.

Linux Mint vind ikzelf de meest gebruikersvriendelijke.
16-01-2014, 23:49 door Anoniem
apple is veel stabieler mac doet gewoon wat ie moet doen zonder dat je uren drivers of instellingen moet aanpassen
17-01-2014, 10:16 door Briolet
Ik heb ruim 25 jaar geleden mijn eerste Mac gekocht en heb sindsdien vrijwel niet op andere os-en gewerkt, dus echt objectief vergelijken kan ik niet.

Door choi:Linux biedt je veiligheid en stabiliteit en dat allemaal gratis. Je dient wel te begrijpen dat zelfs de meest gebruikersvriendelijke distributies ('distro's') zoals Ubuntu of MInt nog een behoorlijke leercurve opwerpen voor de gemiddelde gebruiker.

Ik denk dat daar het probleem van Linux zit: Bij de Mac gaat het doorgaans veel meer vanzelf en ben je minder afhankelijk van de kennis van de gebruiker. Beide systemen zijn van Unix afgeleid en hebben dezelfde strikte beveiliging met toegangsrechten van files. Om hier optimaal gebruik van te maken moet je standaard altijd onder een user account werken.

Dat je geen firewall nodig hebt is onzin. Maar de mac heeft natuurlijk ook een ingebouwde firewall. Volgens mij staat hij echter standaard uit en moet je die zelf aan zetten. (Maar dat is/was bij windows ook zo).

Ik zie echter niet het veiligheidsvoordeel van Linux boven een Mac omdat ze in basis op hetzelfde systeem werken. Het voordeel van de mac is dat je minder technische know how nodig hebt om de instellingen voor elkaar te krijgen.
En als je wel die uitgebreide knowhow hebt, kun je ook heel veel meer instellen via de command-line, zoals bij Linux.
17-01-2014, 10:32 door schele - Bijgewerkt: 17-01-2014, 10:33
@Briolet

Ik zie echter niet het veiligheidsvoordeel van Linux boven een Mac omdat ze in basis op hetzelfde systeem werken

Ja, ze zijn gebaseerd op Unix, maar dat is hetzelfde als zeggen dat Neanderthalers en de Homo Sapiens hetzelfde zijn want ze stammen af van de Chimpansee. Er is in de tussentijd nogal wat evolutie overheen gegaan.

Los van architectuur: Linux is veiliger omdat aanvallers totaal niet geinteresseerd zijn in Linux (gebruikers)systemen obv marktaandeel. Apple vertegenwoordigt in vergelijking een groot marktaandeel van gebruikers die na jarenlange propaganda denken dat er geen virussen bestaan voor Macs en zijn daarom een zeer aantrekkelijk doelwit geworden de laatste jaren.

Off topic en toch on topic: tijd voor een jubileum. Dit topic was 2 dagen terug 2 jaar oud!
17-01-2015, 19:02 door Anoniem
Door Anoniem: De broncode van Mac OS X is veiliger dan de broncode van Windows. Mac OS X is tevens veel stabieler dan Windows. Windows crasht vaker dan een Mac. En wanneer Mac gebruikers inderdaad ook beveiligingsprogrammatuur gaan draaien, dan is een Mac veiliger dan een Windows machine.

Windows gebruikers moeten eens verder kijken dan hun neus lang is. De meeste Windows gebruikers weten wel waar de klok hangt maar weten vervolgens de klepel niet te vinden. Oftewel Windows gebruikers kraken vaak Macs af maar ze hebben zelden of nooit met een Mac gewerkt. En dan moet je als Windows gebruiker niet gaan zanniken over zaken waar je geen verstand van hebt.
Of jij moet niet zaniken want Windows is gewoon beter. Iedereen denk dat Windows slecht is. Nou koop dan een goede computer en niet zon ding van 150 euro! Van wie heeft Apple het launchpad? Windows. Van wie heeft Apple transparantie? Windows. Met Apple heb je ook altijd gezeur met verschillende kabeltjes. Hun eigen soorten kabeltjes dat zo genaamde tunderbold, of mini display poort. Ze willen alleen maar geld, ook moet je Zulk soort kabeltjes te moeten kopen om de functie goed te laten werken. En dan nog wat dat Windows altijd gezeur heeft met drivers, in Windows 8.1 is dit verbeterd en zijn bijna alles devies compatibel. Probeer jij maar een 523 miljoen soorten hardware goed te laten functioneren.
18-01-2015, 01:02 door Anoniem
Door Anoniem:...Mac OS X is tevens veel stabieler dan Windows. Windows crasht vaker dan een Mac...
Noem/kom eens met feitelijke gegevens uit onderzoeken naar deze crash gevallen. Zo neen stop dan aub met deze winderige verhalen.
Ik heb wèl feiten:
Op mijn werk sinds 3 jaar Windows 7
0 (=nul) crashes.
Thuis sinds 17 jaar: Macintosh. (onder Classic regelmatig een 'bom')
Sinds 3 jaar: OSX 10.6, 10.7, 10.8:
0 (=nul) crashes.
18-01-2015, 02:18 door Anoniem
Sinds bijna 20 jaar (met de komst van Windows 95 dus) is het marktaandeel van Windows computers zeer stabiel rond de 96%. Die overige 3,8% moet Apple dan nog delen met andere OS'en zoals bijvoorbeeld Linux. Het is voor malware makers dus gewoon niet interessant om speciaal malware te maken voor zo'n kleine groep. Door de schaalvergroting kan dit echter nog veranderen.

Soms kopen mensen die kampen met zware psychische problemen juist een product van Apple.
Dit zeg ik niet, maar dit zegt de American Psychological Association (APA) en dat zijn de deskundigen.

"more than 200,000 Americans suffer some form of pathological dependence to the various products and services marketed by the Apple multinational corporation. Although many of these people still live in denial of their problem..."

Veel Apple gebruikers leven dus nog in de ontkenningsfase. Maar nu is er sinds een paar dagen (14 januari) hulp.

"The world’s first addiction treatment center specialized in detecting and treating both behavioral and compulsive addictions to Apple products, opened this morning in New York city."

Natuurlijk is hier ook een linkje:

http://worldnewsdailyreport.com/first-rehab-center-for-people-addicted-to-apple-products-inaugurated-in-new-york/

En als antwoord op je vraag: bedenk dat je voor het geld dat je uitgeeft aan 1 Apple computer, je ook vier of vijf Windows computers kunt verslijten en je hebt dan altijd de laatste hardware.

Groetjes van Chantal.
18-01-2015, 09:25 door Anoniem
Ik type dit nu vanaf een macbook uit 2008.
Ding is, na een SSD upgrade, nog prima qua snelheid. Niet zo snel een nieuwe natuurlijk, maar zeker niet zo traag als een Sony Vaio vergelijkbare laptop die goedkoper was toen in 2008 (die is hier al de deur uit). Vooral niet besparen op wat je qua geheugen erin zet (denk dan ook 5 jaar vooruit, want je software gaat gewoon met de tijd mee). Let ook op je garantie, die kan per dealer nogal verschillen (tussen 1 + zooi bijkopen of standaard 3 jaar).

Firewall heb ik gewoon de standaard die ze meeleveren.
Anti-virus is gratis ClamAV.

Als je een PC met weinig 'gedoe' wilt kan ik het van harte aanbevelen. Heb je specifieke Windows software? Kijk dan eerst goed of de alternatieven je bevallen (al kun je altijd windows op je macbook draaien natuurlijk). Heb je helemaal geen specifieke software (b.v. Microsoft Office), dan kun je ook een linux distro pakken en geld besparen op de hardware.
Veel mensen die overstappen moeten wel even 2 weken wennen, maar willen daarna vaak niet terug (of juist heel hard omdat ze niet kunnen wennen).

Overigens, kijk wel even goed op macrumors.com in de buyers guide of dit wel een goed moment is om een Apple device te kopen. Vaak zijn ze prima geprijsd als ze net op de markt zijn, maar houden ze die prijs een jaar lang. Na een jaar is het dan niet bepaald competitief meer te noemen qua prijs.

3 tips om meteen te installeren:
- Direct Folder X
- Little Snitch (outgoing firewall)
- TextWangler (notepad++)
02-01-2016, 22:25 door Anoniem
Jazeker, bij apple producten niets kan opstarten zonder goedkeuring van de gebruiker, in Windows heb je na installatie altijd administrator rechten, dit zul je handmatig moeten aanpassen na de installatie.
Dit kun je doen bij Control Panel > Gebruikers, of een mac kopen en direct veilig zijn.
Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord.
03-01-2016, 05:45 door Anoniem
IIk heb twee keer een iMac gehad die er allebei binnen 3 jaar de brui aan gaven en 'beyond repair' waren. Mede omdat Mac voor z'n oude apparaten amper onderdelen in store houdt en zo vaak van model veranderd dat ik de tel kwijt ben, is het credo ‘kapot is kapot, koop maar een nieuwe’. Daarnaast kost elk snoertje, kabeltje, adaptertje etc. een godsvermogen.

Ik ben daarna overgestapt naar een pc van 350 euro die 6 jaar meeging, waarna ik een iets duurdere kreeg die 5 jaar later nog steeds draait als een zonnetje.

Ik wil daar nog aan toevoegen dat ik een iPod Classic van 550 euro met 88 GB geheugen heb, die ik vanwege de aanschaf van een nieuwe pc niet meer kan uploaden – heb nog 45 GB over – omdat je de ‘bibliotheek’ van je iPod niet kan overzetten naar de nieuwe bibliotheek die ik moet aanmaken op die pc. Wanneer ik mijn iPod zou aansluiten synchroniseert ie een lege bibliotheek en wordt alles gewist. Mocht er onverhoopt iets stuk gaan aan die iPod is ie meteen ‘beyond repair’.

Wat mij betreft nooit meer iets van Apple, zelfs al krijg ik het kado.
03-01-2016, 10:07 door pErSoNaLiTy - Bijgewerkt: 03-01-2016, 10:09
Super dat er zoveel jaren na mijn vraag nog reacties komen.

Uiteraard heb ik allang een beslissing genomen en heb een iMac gekocht.

Ondertussen zit ik al aan mijn 3de, de laatste is een mid 2015.

Zowel de eerste , de 2de als de laatste gaan qua snelheid super en de eerste werkt nog net zo goed als de nieuwste.! Dus snap die verhalen hierboven vermeld niet zo heel goed. Heb er wel een Apple care bijgenomen voor de zekerheid maar nog nooit moeten gebruiken.

Wij hebben hier ook Windows staan maar voor mij is het verschil wel heel duidelijk. Geen moment spijt van de wel dure aankopen gehad.

Alleszins toch bedankt voor de reacties.
03-01-2016, 10:48 door P5ycH0
Ik was vroeger altijd bezig om de PC van Pa weer normaal werkend te krijgen. Elke week was er wel wat mee.
Pa wist niet goed wat ie deed, en download exe files zonder na te denken. Wat een ellendige tijd was dat.

In die tijd bouwde ik mijn eigen PC's, en was een echte speccy. Specs waren bragging rights. Hoeveel fps je op je voodoo kaartjes kon halen was heel belangrijk. En met gaming moest je zo oppassen met je windows installatie. Installeer je iets fouts, BAM, een hoop fps weg.

En toen kocht ik een Mac voor Pa. Pa gamed toch niet. En wonderwel hoefde ik daar niet meerdere keren per maand de boel weer te fixen. Ik hoefde helemaal niks meer te doen. Pa kreeg het niet voor elkaar om voor problemen te zorgen met de mac.
Een jaar later kreeg ik een probleem met de waterkoeling van m'n PC tower. Er pist een straal water over m'n cpu, harddisk en moederboard. Alles defect. Het ideale moment om zelf een mac te proberen. Het werd een MacMINI. Dat was in 2005.

In het begin wist ik niet goed wat ik met OSX aanmoest. Met de windows PC was ik gewent om de administrator uit te hangen en te zorgen voor defragmentatie, acceptabele opstarttijden, anti-virus, firewalls etc etc. Mr na een week of twee was ik gewent. Het grootste probleem wat ik destijds had was dat je applicaties niet aan elke rand kon resizen. Dat is echt het enige nadeel wat ik destijds had. En dat is tegenwoordig ook al geen probleem meer.

Het geschreeuw van de onwetende anti apple pubers herken ik. Gaming was destijds non existant voor mac. Software lijkt niet te bestaan en in het begin vergelijk je de hardware prijzen en denk je WTF? Maar een gemiddelde apple gaat gewoon lang mee. Ik gebruik een macbook pro uit 2009 prive en een macbook pro van vorig jaar voor het werk (ik ben inmiddels ios developer). Software voor mac is er gewoon en in vele gevallen ook goedkoper dan voor de PC.

Tegen die mensen wil ik alleen maar zeggen probeer het eens serieus zelf en kom met argumenten waarom het je wel of niet bevalt, of stop met ongefundeerde haatzaaierij. Je bekt toch ook niet je buurman af omdat hij een andere auto heeft gekozen dan jouw vader? Hoe weird is dat !!
03-01-2016, 11:30 door Ron625 - Bijgewerkt: 03-01-2016, 11:32
Door P5ycH0:Tegen die mensen wil ik alleen maar zeggen probeer het eens serieus zelf en kom met argumenten waarom het je wel of niet bevalt, of stop met ongefundeerde haatzaaierij.
Met Apple's maar één ding verkeerd en dat is de prijs.
Je hebt het voordeel, dat de hard- en software voor elkaar zijn gemaakt, dus nooit problemen met drivers o.i.d.
Het is een *nix systeem, dus stukken veiliger dan b.v. Windows.

Wil je het goedkoper, dan koop je een "gewone" PC, of laptop en zet daar een Linux op (ook een *nix systeem
dus).
Natuurlijk zijn andere *nix systemen als BSD ook mogelijk, maar die zijn minder "vriendelijk".
Deze zijn minimaal even veilig als OS-X, maar de software is gratis en de hardware goedkoper!
Nadeel is wel, dat de software voor (bijna) alle hardware is gemaakt, waardoor het niet 100% optimaal is, maar wel de 98% haalt (persoonlijke mening).

Speel je veel grote spelletjes, dan kan je haast niet om Windows heen, maar zonder de spelletjes heeft Windows (voor mij) geen enkel voordeel.

Wat ik gebruik?
Een op maat gemaakte laptop (BTO) met uitsluitend Linux, als octal boot systeem, maar dat is ook een hobby apart :-)
03-01-2016, 11:41 door [Account Verwijderd]
Door P5ycH0: Ik was vroeger altijd bezig om de PC van Pa weer normaal werkend te krijgen. Elke week was er wel wat mee.
Pa wist niet goed wat ie deed, en download exe files zonder na te denken. Wat een ellendige tijd was dat.

In die tijd bouwde ik mijn eigen PC's, en was een echte speccy. Specs waren bragging rights. Hoeveel fps je op je voodoo kaartjes kon halen was heel belangrijk. En met gaming moest je zo oppassen met je windows installatie. Installeer je iets fouts, BAM, een hoop fps weg.

En toen kocht ik een Mac voor Pa. Pa gamed toch niet. En wonderwel hoefde ik daar niet meerdere keren per maand de boel weer te fixen. Ik hoefde helemaal niks meer te doen. Pa kreeg het niet voor elkaar om voor problemen te zorgen met de mac.
Een jaar later kreeg ik een probleem met de waterkoeling van m'n PC tower. Er pist een straal water over m'n cpu, harddisk en moederboard. Alles defect. Het ideale moment om zelf een mac te proberen. Het werd een MacMINI. Dat was in 2005.

In het begin wist ik niet goed wat ik met OSX aanmoest. Met de windows PC was ik gewent om de administrator uit te hangen en te zorgen voor defragmentatie, acceptabele opstarttijden, anti-virus, firewalls etc etc. Mr na een week of twee was ik gewent. Het grootste probleem wat ik destijds had was dat je applicaties niet aan elke rand kon resizen. Dat is echt het enige nadeel wat ik destijds had. En dat is tegenwoordig ook al geen probleem meer.

Het geschreeuw van de onwetende anti apple pubers herken ik. Gaming was destijds non existant voor mac. Software lijkt niet te bestaan en in het begin vergelijk je de hardware prijzen en denk je WTF? Maar een gemiddelde apple gaat gewoon lang mee. Ik gebruik een macbook pro uit 2009 prive en een macbook pro van vorig jaar voor het werk (ik ben inmiddels ios developer). Software voor mac is er gewoon en in vele gevallen ook goedkoper dan voor de PC.

Tegen die mensen wil ik alleen maar zeggen probeer het eens serieus zelf en kom met argumenten waarom het je wel of niet bevalt, of stop met ongefundeerde haatzaaierij. Je bekt toch ook niet je buurman af omdat hij een andere auto heeft gekozen dan jouw vader? Hoe weird is dat !!

Met betrekking tot je laatste alinea:
Je krijgt het trollen er toch niet uit. Onder de OSX gebruikers zijn ze er ook wel; we zijn allemaal mensen, maar het volkomen ongefundeerde gekanker is typisch voor de gemiddelde Windows gebruiker in het algemeen. Zij 'bekritiseren' OSX met kwetsen dat raakt aan ongegeneerd schelden, terwijl OSX gebruikers Windows bekritiseren met sarcasme. Wat ik hier vooral zo jammer aan vind is dat bijna elke poging tot het uitwisselen van ervaringen meestal na èèn alinea snel het padvinderkamp in tweeën scheidt. Een heldere uitzondering op deze regel was de eerste reactie op dit inmiddels al bijna 4 jaar oude topic waar al na 3 dozijn letters het woord crap-Mac uit de tovenaarshoed walmde. Deze persoon trachtte nog vóór er tot een uitwisseling van gedachten kon worden gekomen, dit in de kiem te smoren. (Je zal zo'n nihilist maar in je familie hebben...)
03-01-2016, 13:26 door Anoniem
Het is allemaal appels met peren vergelijken wat hierboven gebeurt. Laat ik een analogie gebruiken: persoon 1 woont in een grote stad, met weinig parkeerruimte en een goeie infrastructuur. Hij/zij gaat regelmatig het centrum in, maar niet vaak buiten de stad voor uitjes. Werk is minder dan 5km verderop. Voor hem/haar is de ideale manier van voortbewegen de fiets, alshij/zij er op uit gaat, gaat hij/zij met de trein en gbruikt eventueel een OV fiets.
Nou een ander geval: persoon 2 heeft geld zat en woont op een boerderij met zijn gezin. De dichtsbijzijnde supermarkt zit 5 km verderop en ze willen graag hun eigen spulletjes bij de hand als ze op vakantie gaan. Daarom hebben ze een mooie nieuwe BMW en heeft een caravan.
Laatste geval:persoon 3 woont op het platteland en is gek op sleutelen aan auto's. Hij/zij heeft een oldtimer die hij/zij voor weinig geld heeft gekocht en helemaal heeft opgeknapt.

Zo is het ook met Windows, Linux en Apple omgevingen, het is net wat je als gebruiker nodig hebt en prettig vindt. Linux is open en gratis, en je kunt eraan knutselen tot het precies doet wat je wilt. Windows is in eerste instantie gericht op zakelijk-administratieve omgevingen (active directory is onovertroffen!) en daarom ook al bekend bij de meerderheid, bovendien weet elke halve zool er wat vanaf. (zie verder op deze site) Apple is als een prachtig park met een hek eromheen: je betaalt een flinke toegangsprijs, maar binnen ben je veilig en al mag je alleen maar op de aangegeven paden lopen, je komt dan altijd waar je zijn moet. Zo lang je niet stiekem toch over hekken wilt klimmen en over het gras wilt lopen om de bloemen te plukken, zit je daar goed.

De originele vraag was: is Apple veiliger dan Windows. Daar zou ik op zeggen: 'ja'. Maar tegen domheid is geen enkel OS opgewassen.
(overigens gebruik ik zelf Ubuntu-omdat ik graag sleutel)
03-01-2016, 14:12 door Anoniem
Het,is gewoon hoe goed je om gaat met je computer,en of je er veel verstand van hebt hoe alles te beveiligen.
Heel veel mensen vinden gauw alles prima als het maar werkt,en letten verder nergens op wat de gevaren zijn.
Ik moet zeggen dat ik twee Mac's heb een Imac en een Macbook pro.
Apple daar betaal je voor het design en de kwaliteit,want Apple is gewoon oer degelijk.
Ik ben er dik tevreden mee.
Ook vind ik het eigen OSX fijner werken,dan Windows.
Windows is te groot kwa systeem omvang,en OSX is veel compacter,ook mede denk ik dat OSX daarom stabieler is,omdat unix achtige programma's ook beter met het geheugen omgaan.
Ook is de bestandstructuur beter ingedeeld,dan windows waardoor het systeem stabieler blijft,en er blijven ook minder resten over als je een programma verwijderd.
Bij andere computer fabriekanten,staat er altijd Windows standaard op,maar gelukkig is er Linux zodat dat probleem verholpen kan worden door er bijvoorbeeld een standalone linux computer van te maken of als je wil stoeien er mee Dual boot kan gebruiken.
Een pc is betaalbaarder ook,maar ja tegenwoorddig zijn er net zulke dure pc's als dat een Mac kost.
Dus dat is dan ook een afweging waard.
Ik heb wel een idee dat gewone pc's sneller kapot gaan dan een Mac,statistisch gezien,omdat pc's vaak robuuster zijn gebouwd,en de onderdelen gevoeliger zijn voor snellere slijtage.
Tenminste dat is mijn iedee,er zullen vast mensen zijn die het niet met mij eens zijn.
Maar dat mag,we hebben tenminste vrijheid van meningsuiting.
03-01-2016, 14:32 door [Account Verwijderd]
Lees alleen maar het onderste gedeelte van : https://www.security.nl/posting/456340/Adobe+Flash+Player+had+meeste+softwarelekken+in+2015

Het probleem met Apple is dat heel veel gebruikers denken dat ze niets hoeven te doen aan enige vorm van beveiliging omdat "MAC OS zo veilig is".

Het tegendeel wordt in het artikel bewezen.
03-01-2016, 14:56 door Anoniem
Door Predjuh: ... MAC is een stuk lekker dan windows, ....
Foutje.
Moet zijn MAC werkt een stuk lekkerder dan windows,
04-01-2016, 06:33 door Anoniem
Pfffft, alweer zo'n ouwe meuk: 15-01-2012
04-01-2016, 13:58 door Anoniem
Door Anoniem: apple is veel stabieler mac doet gewoon wat ie moet doen zonder dat je uren drivers of instellingen moet aanpassen

24 karaats onzin. Windows 10 is net zo stabiel als MAC, daarnaast is het veiliger dan Apple. Apple had in 2014 meer security vulnerabilities dan andere OS'en. Ook Linux is niet de veiligste, OpenSSL was een dieptepuntje dat laat zien hoe open source open rommel kan zijn.

Tot slot, met een windows 10 pc kun je het meest. Het best compatible met hardware, ook met de nieuwste hardware die je in Apples nog niet vindt. Ondersteunt de meeste software en games. Werkt beter samen met de rest van de wereld.
04-01-2016, 14:01 door Anoniem
Door Anoniem:

De originele vraag was: is Apple veiliger dan Windows. Daar zou ik op zeggen: 'ja'. Maar tegen domheid is geen enkel OS opgewassen.

Niet dus, Apple en Linux zijn onveiliger dan Windows 10.
04-01-2016, 14:28 door Anoniem
Klopt het dat apple zoveel veiliger is dan een windows pc?

Is veiligheid enkel gekoppeld aan een merknaam, of zou het ook te maken hebben met configuratie ? Wat nou als je lekke applicaties bovenop je OS hebt draaien. Dan heeft je kwetsbaarheid al helemaal niets meer van doen met de vraag welk OS je hebt, maar eerder met de vraag welke applicaties je gebruikt, en of deze up-2-date zijn.

Ja, er is minder malware voor MacOSX dan voor Windows. Maar verder staat of valt je veiligheid ook bij configuratie van OS en applicaties (google eens naar ''hardening windows'' of ''hardening macosx'', voor wat OS-gerelateerde security configuratie tips, buiten het installeren van security updates).

De ene Mac (of Win) machine is vele male veiliger dan de ander.
04-01-2016, 14:58 door Anoniem

Niet dus, Apple en Linux zijn onveiliger dan Windows 10.
Als eerste, zo maar iets roepen zonder ook maar een enkele verwijzing naar een onderzoek
waar dit naar boven komt heeft geen zin.
Ten tweede, DIT IS EEN TOPIC VAN 2012, DUS GEEN WINDOWS 10.
04-01-2016, 15:30 door Anoniem
kort antwoord:
Nee
Meer uitgebreid:
Code is net zo crap, alleen kleinere install base, dus minder interesse naar vanuit criminelen.

De enige mensen die met recht OS X gebruiken, zijn grafisch designers.
Alles en iedereen die het voor andere redenen gebruikt en argumenten blijft opgooien, is enkel een fanboy.

Security wise, 0 voordeel en vaak zelfs nadelen.
Goed, 90% van de malware is niet voor jou, maar dit brengt laksheid en het risico dat je windows malware blijft hosten of zelfs blijft uitzenden.

De ingebouwde AV van OS X is ook niet veel soeps...
Het is eigenlijk niets meer en niets minder dan een lijst met bestandsnamen die niet zijn toegestaan.

Dan nog het filesystem dat door permissies kan zorgen dat je de malware files nooit zult zien, en gezien de AV van OS X dus achterloopt, ga je uit van 3rd party AV, welke niet echt bekend staan als stabiele oplossingen voor OS X en welke voornamelijk aimen op windows malware treffen op je mac.

Al met al, zou ik er niet aan beginnen.
Het is een overpriced device met outdated hardware op een shrunken down die, om de stabiliteit te verhogen.
Gooi daarbij in de mix dat het OS enkel met 10 specifieke hardware configs werkt, en je hebt een snel speeltje...

Als dit je nog niet heeft kunnen overtuigen niet te beginnen aan een mac, denk dan eens aan de garantie.
Geen enkele repair is op dezelfde dag klaar, parts zijn vaak niet beschikbaar.
Applecare ramt men door je strot omdat men gewoon vertikt na 90 dagen je te supporten, wat de wet ook is.
Tenzij je heel hard hierop gaat rammen.

Mijn advies : Blijf weg bij dat spul.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.