image

USB-stick grootste plaag Windows-computers

donderdag 26 januari 2012, 12:42 door Redactie, 13 reacties

Malware die via USB-sticks Windows-computers besmet was het afgelopen kwartaal de meest voorkomende malware. Dat blijkt het vierde kwartaalrapport van anti-virusbedrijf AVG. Twaalf procent van alle infecties vond via de Autorun-functie van Windows plaats. Microsoft bracht in februari 2011 een update voor Windows XP en Vista uit, die deze functie voor USB-sticks uitschakelt. Toch lijkt niet iedereen die geïnstalleerd te hebben.

Op de tweede plek in de malware Top 10 staat het "Heur-virus", dat computers infecteert via mediabestanden, spamberichten en P2P-netwerken. Deze malware zou voor tien procent van de besmettingen verantwoordelijk zijn. Op derde plaats staat de nog altijd beruchte Conficker-worm.

Smartphones
Net als veel andere anti-virusbedrijven waarschuwt AVG ook voor mobiele malware. In het vierde kwartaal van 2011 werden een "miljoen kwaadaardige mobiele gebeurtenissen" waargenomen. Waar die precies uit bestaan laat de virusbestrijder niet weten. Wel zou het aantal kwaadaardige apps in de officiële Android Marktplaats inmiddels de honderd zijn gepasseerd.

"In het vierde kwartaal zagen we dat het samenvloeien van computers en mobiele telefoons ook voor malware geldt. Nu telefoons meer op computers beginnen te lijken, geldt dat ook voor de risico's", aldus CTO Yuval Ben-Itzhak. "Aangezien telefoons vaak aan factuursystemen gekoppeld zijn, kunnen de opbrengsten voor cybercriminelen veel hoger liggen."

Reacties (13)
26-01-2012, 12:57 door Pandit
In tegenstelling tot diskettes en tapes zijn er bij USB sticks geen mogelijkheid om ze op ReadOnly te zetten. Ik ben al jaren op zoek naar een (betaalbare) USB stick met een RW\RO switch. Ze bestaan wel, maar zeer schaars.
26-01-2012, 13:39 door Anoniem
http://www.ghacks.net/2011/03/18/how-to-enable-write-protection-of-usb-devices-under-windows/
en ergens midden in het verhaal een link naar een zip-bestand:
http://www.ghacks.net/wp-content/uploads/2011/03/write-protect.zip

Helpt dit?

groet, Jan
26-01-2012, 13:42 door Anoniem
Door Pandit: In tegenstelling tot diskettes en tapes zijn er bij USB sticks geen mogelijkheid om ze op ReadOnly te zetten. Ik ben al jaren op zoek naar een (betaalbare) USB stick met een RW\RO switch. Ze bestaan wel, maar zeer schaars.
Maak wat cheap USB-sticks open, zoek naar de RO pin in het datasheet van de flash module.
Microschakelaartje, 1k a 4.7k (oid) resistor om de pin hoog/laag te trekken. Bestaande baan op print volgen en hopen dat er geen andere resistor op zit, die hem de andere kant op trekt.

[/niet verantwoordelijk voor de Magic Smoke, want meten is weten]
26-01-2012, 14:01 door Anoniem
26-01-2012, 14:05 door Pandit
In tegenstelling tot diskettes en tapes zijn er bij USB sticks geen mogelijkheid om ze op ReadOnly te zetten. Ik ben al jaren op zoek naar een (betaalbare) USB stick met een RW\RO switch. Ze bestaan wel, maar zeer schaars.
26-01-2012, 14:42 door Anoniem
@Pandit
Een SD-kaart (met lock-switch) in een compacte SD-kaart lezer?
26-01-2012, 14:54 door fluffyb53
Vreemd aangezien Autorun al bijna jaar (langs Windows Update) werdt uitgeschakeld.
26-01-2012, 16:28 door Korakies
@ Pandit
Kijk even op de volgende website; http://arstechnica.com/hardware/reviews/2004/06/flash.ars/3
Hier staan twee USB Sticks afgebeeld met een Write-protect switch. Of deze ook makkelijk in Nederland zijn te verkrijgen dat weet ik niet, maar er is aanbod.
26-01-2012, 16:59 door Anoniem
Door Pandit: In tegenstelling tot diskettes en tapes zijn er bij USB sticks geen mogelijkheid om ze op ReadOnly te zetten. Ik ben al jaren op zoek naar een (betaalbare) USB stick met een RW\RO switch. Ze bestaan wel, maar zeer schaars.
Heb er meerdere liggen.. Zowel van kinston als b-merkjes... Ga eens echt zoeken joh
26-01-2012, 20:22 door wim-bart
Write protect van een USB disk is helemaal niet het issue volgens mij, fijn, als je USB stick beschreven kan worden dan kunnen ze er data op zetten. Ik denk dat het veel belangrijker is dat je OS of computer niet standaard iets leest/cq uitvoerd van een USB disk.

Het liefst zou ik zien dat standaard ieder systeem USB/Firewire/eSATA block devices uitschakeld en geen toegang verleend (ook media spelers en telefoons). En dat je bij het plaatsen van een device onder je OS een melding krijgt in de trant van "Op poort xxxxx wordt het device yyyyyy aangesloten, wilt u toegang verlenen?" en dat je kan kiezen tussen Ja/ReadOnly/Nee. Daarnaast zou je dat ook in je BIOS moeten kunnen opgeven dat je booten wel of niet toestaat van een device en dat je dat alleen kan veranderen met een password wat NIET te resetten is met een jumper of switch op het moederboard zoals bijvoorbeeld bepaalde HP Business laptops hebben met Protecttools, waarbij moederboard vervangen moet worden als je wachtwoord kwijt bent.
26-01-2012, 20:34 door Anoniem
Ik snap het nut van een write-only USB-stick niet helemaal. Je wilt er toch altijd iets opzetten? Dat kan dan toch al besmet zijn? Als je de inhoud dan inleest op de computer, raak je toch gewoon besmet?!?!
Wat is het doel dan van het write-only maken van een USB-stick?
27-01-2012, 17:32 door Anoniem
Is het niet zo dat een Heur-Virus niet bestaat, maar dat dat gewoon de benaming is voor alle gedetecteerde files doormiddel van de heuristics detecties van de scanners?
28-01-2012, 12:11 door Anoniem
Je zet de usbstick op read-only als je bijvoorbeeld onderhoud wilt plegen aan een van virus verdachte pc.
De diskettes van vroeger hadden ook een schrijfbescherming, redenen genoeg te bedenken waarom zoiets erop zat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.