image

XS4ALL: zwarte dag voor internet

woensdag 1 februari 2012, 10:05 door Redactie, 26 reacties

Vandaag is een zwarte dag voor internet, aangezien voor het eerst Nederlandse internetproviders worden gedwongen om een buitenlandse website te blokkeren, aldus XS4ALL directeur Theo de Vries. De provider moet samen met Ziggo abonnees geen toegang meer tot The Pirate Bay gegeven. Het gaat om een blokkade van een aantal IP-adressen en domeinen.

"De rechter vond de informatievrijheid – een grondrecht van alle Europese burgers – minder zwaarwegend dan de commerciële belangen van de entertainment-industrie", stelt De Vries. "De rechter vond zelfs dat beslissingen over het inperken van die informatievrijheid voortaan wel door de stichting BREIN genomen kunnen worden, zonder dat er nog een rechter aan te pas komt. Ik ben het zeer oneens met het vonnis, om heel veel redenen."

Censuur
Het blokkeren gaat volgens de XS4ALL-directeur veel te ver. "Dat is een ongelooflijk – en onacceptabel – zware maatregel. De betreffende IP-adressen staan weliswaar op naam van de Pirate Bay, maar dat wil niet zeggen dat er louter illegale zaken op gebeuren. Op een van de adressen, 194.71.107.19, is alleen maar het woord yeah te zien. Toch moet het geblokkeerd worden. Dat klinkt bizar, maar het is waar. Je kunt het zelf checken, maar helaas niet via een XS4ALL-verbinding." De Vries benadrukt dat achter één IP-adres honderden websites schuil kunnen gaan, en die door de blokkade ook gedupeerd raken.

"Dus de rechter kan nooit zeker weten dat hij met zijn beslissing niet honderden onschuldige websites dupeert. En het ongezien, en zonder zwaarwegende reden ontoegankelijk maken van informatie is in strijd met de informatievrijheid. Die informatievrijheid is een recht dat is vastgelegd in artikel 10 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Dit is dus een maatregel die je misschien mag verwachten in China of Iran, maar niet in Europa."

Lobbyclub
De Vries bekritiseert ook het feit dat BREIN de zwarte lijst naar eigen inzicht kan uitbreiden."Niet alleen heeft de rechter bevolen een lijst IP-adressen en domeinen te blokkeren, hij heeft bovendien BREIN het recht gegeven de lijst met adressen zonder enige controle uit te breiden. Als BREIN een adres aan de zwarte lijst wil toevoegen, is het voldoende om ons een faxberichtje met de uitbreiding te sturen. Wij zijn dan verplicht om ook die extra adressen te blokkeren. En daarmee bepaalt BREIN feitelijk wat onze klanten wel en niet mogen zien."

En dat is een groot risico, aangezien BREIN een partijdige, private organisatie is, merkt De Vries op. "Een lobbyclub van de internationale entertainment-industrie. Zo’n organisatie mag natuurlijk nooit de macht krijgen om beslissingen te nemen die alleen door een onpartijdige rechter genomen mogen worden. En zelfs als BREIN zich volledig onpartijdig zou opstellen, en elke beslissing zeer zorgvuldig zou nemen, dan nog is het zeer onwenselijk om zonder controle adressen aan de lijst toe te voegen: een foutje is immers zo gemaakt."

Blokkade
Als laatste stelt de directeur op het weblog van XS4ALL dat een lijst niets oplost. Blokkades zijn namelijk altijd te omzeilen. "De internetters die BREIN wil tegenhouden, worden dus niet tegengehouden. Tegelijkertijd wordt wel onschuldige informatie geblokkeerd. Blokkeren mist dus aan twee kanten doel." XS4ALL heeft beroep tegen de uitspraak van de rechter aangetekend. "En we hebben er alle vertrouwen in dat de volgende rechter de juiste afweging zal maken. Zodat de blokkade weer kan worden opgeheven en deze zwarte periode hopelijk maar heel kort hoeft te duren."

Reacties (26)
01-02-2012, 10:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-02-2012, 10:13 door spatieman
welkom in china V2.0
01-02-2012, 10:14 door Anoniem
Als je de expertise niet hebt moet je ook de beslissingen niet nemen, daarnaast is dit pure overheidscensuur die zelf aan de schandpaal moet door de vele steken die ze laten vallen.
01-02-2012, 10:27 door Anoniem
@rookie : hebzuchtige comsumenten ? het is de entertainment indu. die hier de hebzucht heeft....men wil de giga inkomsten uit het verleden terug (zie MTV cribs) en denkt dat te bereiken door dit soort blokades. De consument gaat het wel weer kopen als ze het niet kunnen vinden op het internet....nou, dacht het niet....dan maar niet...houden we nog wat tijd over voor nuttige dingen.
01-02-2012, 10:33 door Anoniem
Waar we andere landen op aanspreken doen wwe hier gewoon zelf ook ; zonder blikken of blozen.
Idd china/iran v2.0

echt onbegrijpelijk
01-02-2012, 11:03 door Anoniem
BREIN = XS4NONE diep diep zwarte dag voor het grondrecht informatie vrijheid. Deze rechter moet zich dood schamen, een lobby club zulke zwaarwegende rechten toekennen.
01-02-2012, 11:17 door Anoniem
De enige mogelijkheid om dit een halt toe te roepen is het massaal opzeggen bij één van deze censuur providers. Als reden het niet meer doorgeven van het vrije internet! Ook ik ben een duurder abonnement aangegaan vanwege het "supersnel downloaden". Dit kan nu dus wel teruggeschroefd worden naar het goedkoopste surf-abonnementje.
01-02-2012, 11:25 door Anoniem
Als muzikant heb ik absoluut geen probleem met het downloaden van mijn muziek!! Zo wordt het tenminste toch nog gehoord, want je hoeft op de radio niet te rekenen: als het niet 13 jaar is met een piepstemmetje en een ternauwernood gestemd gitaartje of een door Autotune huppelende K3-niveau 'bling-bling-yo-yo' dan vindt Giel het niks (heb het geprobeerd, band was 'te oud voor zijn doelgroep')....

Het antwoord: geen CD's meer aanschaffen, zowel online als in een winkel. En zeker niet van de grote labels. Zoek weer ouderwets naar de independent bands / muzikanten waar je je al luisterend van afvraagt waarom ze geen CD uitbrengen. En je hebt gelijk antwoord: "te duur" want BREIN, SENA en BUMA (eigenlijk allemaal dezelfde kliek!) vragen gewoon teveel geld voor jouw RECHT om JOUW muziek ten gehore te brengen....
En dat lijkt mij nou juist schadelijk voor consumenten: ze krijgen alleen de geprefabriceerde, formularische, voorgekauwde en her-opgewarmde bagger te horen die je de hele dag op 538, veronica, 3, q music etc etc etc, hoort - heeft de platenmaatschappij (BREIN dus) niks gekost en levert alleen maar inkomsten door z'n waakhonden SENA en BUMA.

Het publiek verliest.
01-02-2012, 11:28 door Thasaidon
Ronduit belachelijk zo'n vonnis. Vooral omdat blijkbaar achter de schermen BREIN flink aan de touwtjes trekt.
Ik zou anders niet weten hoe een rechter aan zo'n belachelijk vonnis komt.
Maargoed, in de Nederlandse rechtspraak is het blijkbaar zo dat iemand met alleen verstand van loodgieten een oordeel kan/mag vellen over hoe een bakker zijn brood moet bakken...

Maar volgens mij is de blokkade gemakkelijk te omzeilen door gewoon de DNS servers van bv OpenDNS te gebruiken???
208.67.220.220 en 208.67.222.222
Of werkt dat niet?
01-02-2012, 11:41 door Anoniem
Pure cencuur en als dit lukt ben ik er zeker van dat het niet lang kan duren of er komen nog meer blokkades van andere site's!Nederland is allang geen "vrij"land meer en zeker niet van onbeperkte mogenlijkheden.
01-02-2012, 11:50 door Anoniem
Helaas werkt dat niet voor klanten van Ziggo. XS4all is bij mij onbekend.
01-02-2012, 11:58 door Anoniem
Ik vermoed dat de rechter bewust deze foute beslissing heeft genomen, omdat er nu gegarandeerd beroep wordt ingesteld en de hoge raad kan oordelen.
Als in hoger beroep dit besluit te niet wordt gedaan is voor altijd deze vorm van censuur onmogelijk. Hopelijk duurt het niet te lang voor het beroep wordt behandeld.

Paul
01-02-2012, 12:22 door Anoniem
Dit zijn de laatste stuiptrekkingen van een industrie die ten grave gaat.
Na het uitmelken van muziekanten en acteurs, hebben deze alternatieve gevonden om weer baas in eigen portemonnee te zijn. Niet leuk voor de productie maatschappijen, maar zoals Albert Heijn al zij, na kritiek dat hij de kleine kruidenier om zeep helpt, zie u nog een lantarenopsteker op straat? Ook hier gaan de ontwikkelingen verder. Het zal niet lang duren een ook de CD-speler is verleden tijd.

PS:
Voor de jongere generatie: de eerste straatverlichting moest nog met een vlammetje ontstoken worden. Daar kwam een man met een lange stok lang die een vlammetje naar de lamp bracht.
01-02-2012, 12:35 door Anoniem
Zou wel grappig zijn als je brein dns entries combinaties of urls op websites zou verwijzen naar piratebay kopien
01-02-2012, 12:41 door Anoniem
Eigenlijk moet BREIN aangeklaagt worden omdat zij ons de vrijheid van het maken van keuzes afneemt. Ik heb geen meneertje Kuik nodig die mij verteld wat ik wel en wat ik niet mag.
Die keus wil ik zelf kunnen maken.
01-02-2012, 14:17 door stuffy
Door Thasaidon: Ronduit belachelijk zo'n vonnis. Vooral omdat blijkbaar achter de schermen BREIN flink aan de touwtjes trekt.
Ik zou anders niet weten hoe een rechter aan zo'n belachelijk vonnis komt.
Maargoed, in de Nederlandse rechtspraak is het blijkbaar zo dat iemand met alleen verstand van loodgieten een oordeel kan/mag vellen over hoe een bakker zijn brood moet bakken...

Maar volgens mij is de blokkade gemakkelijk te omzeilen door gewoon de DNS servers van bv OpenDNS te gebruiken???
208.67.220.220 en 208.67.222.222
Of werkt dat niet?


Nee dat werkt zo niet.....

ik heb zelfs mijn eigen DNS die het weer van opendns haalt, maar daarmee kun je de blokkade niet omzeilen.
Ook niet wanneer ik de IP's invoer op mn eigen dns dan werkt t niet.

De tracker van tpb over udp, is wel gewoon bereikbaar.

Je zou evt ook nog een php-proxy scriptje kunnen installeren op eoa server.


Ben de laatste tijd meer en meer bezig met licentie vrije muziek.
Moet zeggen kom daar heeel veel leuke dingen tegen! Beter vaak nog dan die rotzooi waar miljoenen mee omgezet word.
01-02-2012, 14:52 door Anoniem
Door stuffy: Je zou evt ook nog een php-proxy scriptje kunnen installeren op eoa server.

Het gevaar is dat BREIN achter al die proxies aan gaat en ze aan XS4ALL en Ziggo doorgeeft om te blokkeren. Dan kun je dus straks niet eens meer op je eigen server komen.

Een ander oplossing komt uit Italie:
http://www.antoniorinaldi.it/use-google-spreadsheet-as-a-proxy/

Kunnen we zien of BREIN Google aan durft te pakken of te laten blokkeren.

Peter
01-02-2012, 16:32 door Dev_Null
Deze "Uitspraak" laat ook meteen overduidelijk zien dat:
- De illusie is gevallen m.b.t. tot (artikel 10...) "Rechten van de mens" hoe mooi ze ook verpakt zijn.
- De "Rechterlijke Macht" (en overheid) niets anders is dan een verlengstuk van de "getroffen" industrielen
- Dat er nooit zoiets bestaan heeft als "recht", "rechtvaardigheid" alleen maar de Law of the Jungle.
"Het Recht" is niets anders dan een groot mind-**** circus om "het gewone, onbewuste volk" de (mentale) wil op te leggen van de top, de elite van deze (verziekte) maatschappij waar we allemaal deel van uitmaken ;-).
01-02-2012, 19:07 door Anoniem
Door stuffy:
Nee dat werkt zo niet.....
[\quote]jammer, ik was in de veronderstelling dat het alleen om een dns blokkade ging.

De tracker van tpb over udp, is wel gewoon bereikbaar.[\quote]dat zou betekenen dat het dus geen volledige ip blokkade is, maar alleen tcp. Geen idee of dat mogenlijkheden bied?
01-02-2012, 21:05 door Anoniem
Jammer dat jullie de uitspraken van XS4ALL niet met de uitspraak van de rechter hebben vergeleken. Die maakt namelijk een andere overweging en heeft terecht ingezien dat XS4ALL vooral de eigen economische belangen veilig wil stellen. Daar is helemaal niets mis mee, maar de rechter vond de economische belangen van de andere partijen in dit geval iets belangrijker.

Vreemd overigens dat de providers zich hier zo druk over maken. Het blokkeren van sites werkt toch niet? Dat hebben ze zelfs tegen de rechter gezegd. Als dat zo is hebben ze toch niets te vrezen?
02-02-2012, 13:59 door Anoniem
Wat een stelletje hysterische gekken reageert hier! PirateBay is natuurlijk zo fout als wat door materiaal aan te bieden waarop auteursrechten zit. Breekt dan niemand een lans voor die lieden die hard werken aan het produceren van films, series, muziek et cetera? Natuurlijk verdienen die mensen een vergoeding voor hun werk en niet dat hun werk gratis aangeboden wordt via het web. Hoe komen mensen erbij dat het een recht zou zijn illegaal materiaal te downloaden? Een website waarlangs je illegaal materiaal kunt downloaden deugt niet. En dat heeft NIETS te maken van de beperking van vrijheid, maar de aanpak van criminaliteit. Basta!
02-02-2012, 14:48 door Anoniem
.

Vreemd overigens dat de providers zich hier zo druk over maken. Het blokkeren van sites werkt toch niet? Dat hebben ze zelfs tegen de rechter gezegd. Als dat zo is hebben ze toch niets te vrezen?[/quote]

Het bedrijf heet niet voor niets XS4ALL.
Dus toegang voor iedereen.
Nu is het internet niet meer volledig toegangelijk voor de mensen die bij Ziggo of XS4ALL zitten.
En die technieken om dit te omzeilen, kent lang niet iedereen.


Geloof me. Over 2 jaar (mits we dan allemaal nog bestaan :P), is het internet niet meer zoals het geweest is.

Ik vraag me af of het te doen is om een fonds op te zetten om zo geld binnen te halen om een Brein en/of kornuiten aan te klagen wegens het schenden van vrijheid van meningsuiting.

En dan krijg je nu de reacties... downloaden heeft niets met vrijheid van meningsuiting te maken...
Dan zeg ik JAWEL, er zijn namelijk genoeg torrents te downloaden van gratis boeken, films en muziek... zullen er vast wel tussen zitten die gaan over Vrijheid van Meningsuiting.

Nu heb ik dus minder vrijheid om gegevens in te zien die gaan over MIJN VRIJHEID om MIJN MENING te uiten.

Als ik het geld had om de juiste mensen in te huren, had ik dit al lang gedaan en had ik die deze stichting aan de schandpaal genageld.
Al verwacht ik als dit zo doorgaat, dit vanzelf gaat gebeuren. En ik zit dan op de eerste rij :D
02-02-2012, 17:49 door Rene V
Door Anoniem: @rookie : hebzuchtige comsumenten ? het is de entertainment indu. die hier de hebzucht heeft....men wil de giga inkomsten uit het verleden terug (zie MTV cribs) en denkt dat te bereiken door dit soort blokades. De consument gaat het wel weer kopen als ze het niet kunnen vinden op het internet....nou, dacht het niet....dan maar niet...houden we nog wat tijd over voor nuttige dingen.

Geen idee waarom deze tot 2 x aan toe reactie niet OK kreeg, want het is wel de waarheid.
Ach tja, waarheid is soms hard voor bepaalde mensen. Zeker voor hen die geen onderzoek doen en denken de wijsheid in pacht te hebben. lol!

Er wordt nog steeds geen verlies geleden (integendeel) in de entertaintment industie ondanks het delen van datgene wat er uitgebracht wordt. Ik zie ook nog geen uitgehongerde artiesten van wie veel materiaal gedownload wordt (Radiohead heeft het goed aangepakt en het Internet voor zich laten werken op zo'n manier dat ze meer overhouden dan via een platenmaatschappij, Vergis je niet, de grote labels zijn greedy bastards en het gros van inkomsten gaat daar naartoe en niet naar de artiest. Vandaar dat Radiohead dat anders ging aanpakken.. en met succes).

Feit blijft dat met dit soort kansloze acties zoals van BREIN er bepaalde (legale) informatie kan worden geblokkeerd, terwijl aan de andere kant de (illegale) informatie via omwegen nog steeds bereikbaar blijft. Heeeeeel slim hoor BREIN(loos)!!
02-02-2012, 20:50 door Anoniem
inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht.....
03-02-2012, 09:42 door Dev_Null
15-02-2012, 20:41 door Dev_Null
Hoe zit het eigenlijk met UPC en Casema?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.