Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Mogelijke lokale privacy-issues als gevolg van het niet correct afsluiten van Gmail-sessie

28-02-2012, 18:50 door choi, 1 reacties
Lieve forum-vrienden,

Graag zou ik willen weten of jullie het onderstaande verschijnsel kunnen reproduceren, en zo ja graag jullie commentaar daarop.

Gebruikte software: Chrome (en Firefox ter controle)
Gebruikte webapplicaties: Gmail, Google.com (en Startpage.com ter controle).

Te ondernemen stappen om e.e.a te reproduceren:
Log in op een Gmail-account en sluit daarna de browser zonder uit te loggen (er dienen geen instellingen of software-z.a extensies-actief te zijn die sessie-cookies bij het afsluiten van de browser of het tabblad verwijderen).

Open de browser opnieuw en voer een zoekactie uit naar 'gmail'
Indien je in Chrome zoekt vanuit de adresbalk dan zal men gelijk in de sessie van de eerder geopende de gmail-account terecht komen. Indien je zoekt vanuit google.com (of in Firefox vanuit het aparte zoekvenster) dan krijg je de volgende zoekresultaten te zien:
http://bayimg.com/LAMNOAAdO
Let op de url van het rood omkaderde resultaat (plaatje is van Startpage.com maar resultaten zijn hetzelfde in Google.com).

Klik vervolgens op de link om naar de pagina te gaan. Je komt vervolgens weer rechtstreeks terecht in de eerder geopende Gmail-sessie die er echter totaal anders uit ziet dan de normale Gmail overzichtspagina: http://bayimg.com/MAmnaAado

M.a.w, als je niet uitlogt alvorens de browser of het tabblad af te sluiten krijg je bij het zoeken naar 'gmail' een link in de zoekresultaten te zien die rechtstreeks leidt naar de eerder geopende Gmail-account.

Mijn vraag: is dit een feature in het kader van Google's integratie van persoonlijke data met algemene zoekresultaten (Search Plus Your World), of is het een bug. Dat laatste vraag ik mij af omdat de genoemde link naar een pagina leidt die er anders uit ziet dan de normale Gmail pagina.

Het lijkt erop dat dit verschijnsel zich uitsluitend lokaal afspeelt maar afhankelijk van de omstandigheden kan e.e.a een privacy issue worden. Veel mensen loggen niet uit en denken dat dit vanzelf gebeurd als ze de browser of het tabblad sluiten.

Een andere gebruiker start vervolgens de browser weer op en wil inloggen op zijn/haar eigen Gmail-account, waarna men vervolgens rechtstreeks, of via de link in de zoekresultaten, in de geopende sessie van de vorige gebruiker terecht komt.
Reacties (1)
29-02-2012, 00:22 door Eddy
Die andere interface is de interface van de mobiele versie van de site. Dat is onderaan het scherm trouwens ook te zien (en aan te passen). Wanneer je op een zoekmachine zoekt op 'gmail', krijg je dus ook de gmail mobile site in je zoek resultaten.

Dat je na het klikken op die betreffende link in je inbox komt is ook te verklaren, je hebt immers je cookies nog beschikbaar. Dit heeft dus niks te maken met integratie van al dan niet persoonlijke data, maar enkel met het niet afmelden van je sessie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.