image

Politie adviseert tracking-software op laptops

woensdag 7 maart 2012, 16:55 door Redactie, 21 reacties

De politie drukt laptop-gebruikers op het hart om tracking-software te installeren, waardoor in het geval van diefstal de machine eenvoudiger is terug te vinden. Alleen al in de regio Zuid-West Drenthe registreerde politie de afgelopen twee maanden al 50 inbraken waarbij ook een laptop werd gestolen. Naast laptops zijn ook smartphones, tablet-pc's en iPads gewilde objecten voor dieven en inbrekers. Ook in andere delen van Drenthe ziet de politie steeds vaker dat dit soort draagbare apparaten worden buitgemaakt bij inbraken en diefstallen.

"Bijna altijd staan er op een laptop gegevens die belangrijk voor de eigenaar zijn. Een laptop is te vervangen, de gegevens die er op staan vaak niet. Daardoor heeft de diefstal van een laptop vaak een grote impact op mensen", zo stelt de politie. "Door het installeren van antidiefstal software op de laptop kan deze worden teruggevonden en kan data op deze laptop worden beveiligd."

Gratis
Via de software kunnen op afstand gegevens worden geblokkeerd of verwijderd, zodra de dief met de laptop online gaat. Ook is het mogelijk om via de software de locatie van de laptop in kaart te brengen of via de webcam een foto van de dief te maken. Wat de kans op aanhouding vergroot.

Softwarepakketten noemt de politie in het advies niet, maar merkt wel op dat er ook gratis anti-diefstal programma’s zijn. Een bekend programma is het open source Prey project.

MAC-adres
Verder wijst de politie ook naar het MAC-adres van de laptop en adviseert om die te noteren. "Dit is een uniek adres voor elke computer, ongeacht het merk. Door deze gegevens te noteren en bij een eventuele diefstal door te geven aan de politie is de kans dat deze computer teruggevonden wordt een stuk groter. Dit adres staat op de doos waarin de laptop is geleverd. Op de doos staan meerdere (bar)codes, maar één van deze codes is het MAC-adres."

Reacties (21)
07-03-2012, 16:59 door SirDice
Verder wijst de politie ook naar het MAC-adres van de laptop en adviseert om die te noteren. "Dit is een uniek adres voor elke computer, ongeacht het merk.
MAC adressen zijn echter niet zo uniek.

Door deze gegevens te noteren en bij een eventuele diefstal door te geven aan de politie is de kans dat deze computer teruggevonden wordt een stuk groter.
Je kunt beter het serie-nummer noteren.

Dit adres staat op de doos waarin de laptop is geleverd. Op de doos staan meerdere (bar)codes, maar één van deze codes is het MAC-adres."
Verschillende dozen bekeken maar kan 't toch niet vinden, het serie-nummer staat er wel altijd op.
07-03-2012, 17:15 door Anoniem
Jaja, de politie ..... zij hebben het toch veel te druk met flitsen van automobilisten en mensen lastig vallen als je door rood rijdt of geen autogordel draagt ?

De dieven kunnen toch ook gewoon rebooten .... ?
07-03-2012, 17:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-03-2012, 17:56 door Anoniem
De politie drukt laptop-gebruikers op het hart om tracking-software te installeren, waardoor in het geval van diefstal de machine eenvoudiger is terug te vinden.
[...]
Via de software kunnen op afstand gegevens worden geblokkeerd of verwijderd, zodra de dief met de laptop online gaat. Ook is het mogelijk om via de software de locatie van de laptop in kaart te brengen of via de webcam een foto van de dief te maken.
Men neme een laptop die gestolen is, en installeert hier direct een nieuw OS op waarbij alle bestaande partities worden vernietigd. De geinstalleerde anti-diefstal software wordt overschreven, en werkt dus niet meer.

Het is goed dat de politie zulke "goede" adviezen geeft, waarbij de huis-tuin-en-keuken gebruiker in ieder geval het idee heeft, dat zijn spullen nu veilig zijn. Dat dit in de praktijk wel eens niet het geval is, maakt daarbij niet uit. Als er maar iets geroepen wordt.


Een laptop is te vervangen, de gegevens die er op staan vaak niet.
Is het dan niet eenvoudiger om regelmatig een goede backup van die gegevens (data) te maken. Die kan namelijk eenvoudig op een ander apparaat teruggezet worden.
Een backup is trouwens altijd een goed idee, en iets dat de politie al hun "klanten" zou moeten adviseren.
Maar dat doet ze dus blijkbaar niet.
07-03-2012, 18:16 door MrTre
Pray. Handig tooltje, werkt echter niet in combinatie met full disc encryptie.

Ik zou eerder goede back-ups adviseren (en een goede plek om het backup medium te bewaren) en full disc encryptie.
Laptop gejat?
Dief heeft geen toegang tot de data en jij hebt je data in een backup staan.
Ja, nadat een backup is gemaakt is is ie per definitie verouderd. Maar bij back-ups van foto's en dergelijke zal we wss niet dagelijks foto's bij komen.

En daarbij scheelt het een hoop kopzorgen, zou ik mijn laptop wel/niet terugvinden met mijn data?
07-03-2012, 18:55 door Vicktor
Hopelijk geen Realtek NIC, daarvan kan je het MAC address met een tooltje veranderen. En ik vermoed van veel andere manufacturers ook.
07-03-2012, 19:06 door Vicktor
Hopelijk geen Realtek NIC, daarvan kan je het MAC address met een tooltje veranderen. En ik vermoed van veel andere manufacturers ook.
07-03-2012, 20:56 door Anoniem
Daar zal Maarten Schreuder vast wel om kunnen lachen. Die had namelijk niet zo'n succes met zijn trackingsoftware bij de politie.
http://twitter.com/#!/Maarten_S/status/5359131331
07-03-2012, 21:52 door Anoniem
"Door het installeren van antidiefstal software op de laptop kan deze worden teruggevonden en kan data op deze laptop worden beveiligd."
En als die niet gestolen is belt die even goed naar huis, want de laptop weet niet dat hij niet gestolen is. Prachtige data dus voor allerlei opsporingsdiensten. En mensen werken er vrijwillig aan mee.
07-03-2012, 22:40 door Anoniem
Want een wifi kaartje is zo moeilijk te vervangen ? en spoofen is ook nog mogelijk dus ik denk niet dat het echt iets is om aan vast te houden zo'n MAC adress...
08-03-2012, 07:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-03-2012, 08:46 door Vergeten
Vicktor, zover ik weet kunnen bijna tot misschien alle apparaten dit al. MAC Adres veranderen deed ik al 10 jaar geleden.
08-03-2012, 09:16 door Thasaidon
Door MrTre: Pray. Handig tooltje, werkt echter niet in combinatie met full disc encryptie.

Ik zou eerder goede back-ups adviseren (en een goede plek om het backup medium te bewaren) en full disc encryptie.
Laptop gejat?
Dief heeft geen toegang tot de data en jij hebt je data in een backup staan.
Ja, nadat een backup is gemaakt is is ie per definitie verouderd. Maar bij back-ups van foto's en dergelijke zal we wss niet dagelijks foto's bij komen.

En daarbij scheelt het een hoop kopzorgen, zou ik mijn laptop wel/niet terugvinden met mijn data?
Idd...
Ik heb middels de BIOS een wachtwoord op de HD staan. Geen wachtwoord, geen HD toegang.
Daarnaast is de HD ook nog met Truecrypt beveiligd. Ook hier.. geen wachtwoord, geen toegang.
(En uiteraard liggen de backup en Truecrypt recovery CD niet in huis. ;) )

Tools zoals Prey werken dan idd niet, want die worden pas aktief als het OS up&running is.

@Vicktor
Mac adressen zijn al jaren gewoon aan te passen. Ongeacht het merk van de kaart of het OS waarmee je systeem draait.
08-03-2012, 10:40 door Jvds1987
Iemand die n tooltje zoals Prey kent die wel vanaf het booten actief is en wel full disk encryption ondersteunt ?
08-03-2012, 10:45 door Anoniem

Ik heb middels de BIOS een wachtwoord op de HD staan. Geen wachtwoord, geen HD toegang.
Daarnaast is de HD ook nog met Truecrypt beveiligd. Ook hier.. geen wachtwoord, geen toegang.

Als je een goede schijf hebt, heb je met een wachtwoord ook de mogelijkheid van encryptie
door de schijf zelf. Truecrypt is dan eigenlijk overbodig, of je moet anderen geen toegang willen
geven tot bestanden op een draaiend systeem.
08-03-2012, 10:49 door Anoniem
Het noteren van MAC-adressen van WiFi en Bluetooth kan wel handig zijn. Indien deze worden uitgezonden vanuit een woonhuis kan de politie tot huiszoeking overgaan (de grote helers aanpakken).

Hoeveel tijd de politie hieraan moet besteden is een tweede en een aardige discussie. Een laptop is over het algemeen niet meer waard dan een fiets.....

Mijn advies zou zijn: Noteer de serienummers en de Mac-adressen van Wifi/Bluetooth. Overhandig deze bij een aangifte bij de politie. De schade is voornamelijk het verlies van de gegevens op de computer. Maak regelmatig een backup van de gegevens! Crypteer vertrouwelijke gegevens (liefst full-disk)!

P.S. Mac adres heeft het formaat als 1A:2B:3C:4D:5E:6F of in windows: 1A-2B-3C-4D-5E-6F en is in windows via
"ipconfig /all" op te vragen.
08-03-2012, 12:02 door Anoniem
<lol>
Van hogerhand werd natuurlijk bedoeld dat de tracking software van de politie op de laptop komt te staan, zodat de politie iedereen makelijker kan volgen.
Een ijverige diender van de PS afdeling heeft dat verkeerd begrepen, en op google gezoecht naar "tracking software" en daar een verhaaltje me/over gemaakt.
</lol>

Natuurlijk kan geinstalleede tracking software makelijk verwijderd worden (des noods door een format + reinstall), en ook een macaddress is vrij eenvoudig software matig aantepassen. Maar de kans is niet zo groot dat dat ook gebeurt. Een dief wil de gestolen waaren zo snelmogelijk kwijt/ter gelde maken.
Tenzij er natuurlijk een "grootere" bende achtern zit, alle laptops in een busje naar poolen (of soortgelijk), waar aan mas alle lappers worden geherinstalleerd met een illegaale windows installatie.
09-03-2012, 17:26 door spatieman
jaja..
zodat de pet zelf ook mee kan kijken...
14-03-2012, 12:11 door Anoniem
ff schijf vervangen zo klaar is kees
18-03-2012, 18:32 door Anoniem
Enige tijd geleden werden drie zakelijke laptops gestolen, op al deze laptops was track and trace software geïnstalleerd, zelfs zodanig dat deze na een schone installatie weer actief werd (werkt via de bios).
Na een aantal maanden kregen we reactie van de leverancier, twee laptops waren getraceerd in Marokko maar aangezien de politie geen connecties bleek te hebben met de Marokkaanse politie konden we alleen maar afwachten of (en wanneer) de laptops Marokko weer zouden verlaten.
De derde laptop werd echter getraceerd in Nederland, de politie is naar het adres gegaan en trok de conclusie "jammer, niets aan te doen" nadat de nieuwe "eigenaar" meldde dat hij de laptop echt via marktplaats gekocht had.

Moraal van het verhaal: track en trace software werkt prima om bijvoorbeeld een remote wipe uit te voeren maar heb niet de illusie dat je er spullen mee terug zal krijgen.....
26-10-2012, 01:28 door JohnKluit
Ik gebruik http://www.worldofapple.nl/2012/09/review-orbicule-undercover-5-de-perfecte-beveiliging-voor-je-mac voor de Mac, iemand die mijn Mac steelt kom ik vanaf weer tegen, ik kan een keylogger en van alles activeren op afstand. Een wachtwoord op je recovery panel en ze komen er nooit achter.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.