image

Ziekenhuis verliest laptop met data 34.000 patiënten

vrijdag 30 maart 2012, 14:48 door Redactie, 4 reacties

De gegevens van 34.000 Amerikaanse ziekenhuispatiënten zijn op straat komen te liggen, nadat een onversleutelde laptop met hun data uit een auto werd gestolen. Een aannemer had tegen de regels in allerlei gegevens op de laptop gekopieerd en meegenomen. Het gaat om namen, adresgegevens, identificatienummers, medische dossiernummers, geboortedata, opnamedata, diagnose gerelateerde informatie, ontslagdata en social security nummers. Bij sommige diagnoses was ook de behandeling en medische conditie van de patiënt vermeld.

Wachtwoord
De laptop was niet versleuteld, maar volgens het Howard University Hospital wel met een "complex wachtwoord" beveiligd. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat het wachtwoord en de gegevens op de laptop zijn gecompromitteerd. In een verklaring laat het ziekenhuis weten dat het de dief waarschijnlijk niet om de gegevens, maar om de laptop was te doen.

Naast het waarschuwen van patiënten gaat het ziekenhuis de procedures en trainingen nalopen, om te zien of het voor personeel duidelijk is dat ze geen gegevens mogen kopiëren en meenemen. De diefstal vond eind januari plaats, maar werd nu pas bekend gemaakt.

Reacties (4)
30-03-2012, 16:40 door Mysterio
Wacht even... een aannemer? Even het echte artikel lezen... Hmmm... het woord contractor kan inderdaad worden vertaald met aannemer, maar in dit geval is leverancier aannemelijker.

Het is zo jammer dat het nog steeds zo moeilijk is om dit soort figuren of organisaties keihard aan te pakken! De medische wereld is zo ondoorzichtig wat dat betreft.
30-03-2012, 18:26 door Anoniem
De medische wereld is wat databescherming betreft een zootje. Je moest eens weten hoeveel medische informatie van patienten onversleuteld per mail alleen al aan verzekeraars wordt verstuurd.
30-03-2012, 18:51 door Anoniem
Het ergste is dat wij als consumenten daar erg weinig invloed op uit kunnen oefenen, ik ga bij een ziekenhuis niet vragen hoe er met mijn gegevens omgegaan wordt.
02-04-2012, 13:30 door RickDeckardt
Ik vraag me af of ze weten wiens gegevens gelekt zijn. Zou wel een sappige class-action opleveren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.