image

E-mailprovider Snowden riskeert arrestatie

maandag 19 augustus 2013, 16:03 door Redactie, 4 reacties

De e-mailprovider waarmee NSA-klokkenluider Edward Snowden zijn versleutelde e-mails verstuurde, loopt het risico om door de Amerikaanse autoriteiten te worden aangehouden omdat hij geen gehoor aan een geheim gerechtelijk bevel gaf. Onlangs besloot e-mailprovider Lavabit om met de dienst te stoppen, omdat hij niet wilde meewerken aan misdrijven tegen het Amerikaanse volk.

Details mocht Ladar Levison, de oprichter van Lavabit, vanwege juridische redenen niet geven. Daardoor werd aangenomen dat hij een geheime "surveillance order" had gekregen. Via dit soort gerechtelijke bevelen moeten providers informatie over gebruikers afstaan, zonder dat ze dit aan de buitenwereld mogen melden.

Strafbaar

Levison wilde hier niet aan meewerken en trok de stekker uit de dienst. "Voor deze actie kan ik worden gearresteerd", aldus Levison tegenover NBC News. Een anonieme bron laat de Amerikaanse televisiezender weten dat de Amerikaanse procureur-generaal een e-mail naar de advocaat van Levison heeft gestuurd waarin staat dat Levision mogelijk een gerechtelijk bevel heeft overtreden.

Die verklaring kan volgens NBC News worden geïnterpreteerd als een dreiging dat Levison zich schuldig heeft gemaakt aan minachting van de rechtbank. "Omdat de overheid Lavabit heeft verboden om de inhoud van het verzoek openbaar te maken, weten we nog steeds niet welke informatie de overheid zoekt, of waarom het dit zoekt", zegt Ben Wizner, advocaat van de American Civil Liberties Union (ACLU).

Gebruikers

Levison vertelt dat hij in het verleden aan zo'n 25 gerechtelijke bevelen gehoor heeft gegeven, die tegen specifieke gebruikers waren gericht en waar hij nooit een probleem mee had. Zonder details prijs te geven laat Levison weten dat het bevel dat hij onlangs kreeg van deze eerdere bevelen verschilde.

De afgelopen weken zou de eigenaar van Lavabit meerdere keren zijn gedreigd met arrestatie. "Het is belangrijk om te benadrukken dat ik mijn dienst niet stopte vanwege de toegang tot de gegevens van een persoon. Het ging om de privacybescherming van al mijn gebruikers."

Reacties (4)
19-08-2013, 16:55 door Marco3
Dus een betaalde emaildienst die speciaal voor privacy is opgericht heeft al 25 keer eerder mail vrijgegeven wanneer hierom werd gevraagd door een derde partij. Wanneer dit gewoon nummer 26 van 'specifieke gebruikers' had geworden was het gewoon business as usual gebleven, lees ik dat goed?
19-08-2013, 18:46 door johanw
Zo lees ik het ook ja. Email die je niet zelf versleutelt is niet betrouwbaar, dat is wel duidelijk.
19-08-2013, 20:20 door wica128
Zonder details prijs te geven laat Levison weten dat het bevel dat hij onlangs kreeg van deze eerdere bevelen verschilde.

Ja het vershil is. dat het nu om een bekent persoon ging. En bij die andere 25 keer om kinderlokkers, bomleggers ging. Te minste is hem verteld.

Maar als zijn dienst een beetje goed opgezet is. Had hij natuurlijk zonder problemen alle gegevens omtrend dit aount kunnen geven. NSA weet toch al wanneer hij verbonden was met deze dienst.

Anyway, zolang je het niet zelf codeerd is het niet te vertrouwen.
19-08-2013, 22:59 door jmkf
Ik vermoed eerder dat het verschil is dat nu gevraagd is om de sleutels om de berichten van alle gebruikers te kunnen lezen, in plaats van uitsluitend specifieke.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.