image

Microsoft: wereld blijft na einde XP gewoon bestaan

dinsdag 20 augustus 2013, 10:14 door Redactie, 16 reacties

Als op 8 april 2014 de ondersteuning van Windows XP eindigt blijft de wereld gewoon bestaan, maar wat er wel gaat gebeuren is ook voor Microsoft nog steeds een raadsel. Dat laat Microsoft beveiligingschef Roger Halbheer weten. Hij stelt dat Microsoft niet weet wat er gebeurt als het de ondersteuning van het 12 jaar oude besturingssysteem beëindigt. "Het grootste probleem is dat we het niet weten, er is geen precedent."

Toen de ondersteuning van Windows 2000 stopte was het aantal computers dat het besturingssysteem gebruikte veel kleiner dan nu met Windows XP het geval is. Halbheer noemt dit dan ook een grote uitdaging. Hij benadrukt dat de laatste beveiligingsupdate voor Windows XP met Service Pack 3 op 8 april 2014 zal verschijnen.

Zero-days

"Er zullen veel systemen na deze datum zijn die nog steeds op Windows XP draaien." En dat is een groot risico, aangezien beveiligingslekken in Vista, Windows 7 en Windows 8 ook op Windows XP betrekking kunnen hebben. "Vanaf 8 april zullen er zero-days voor Windows XP zijn", benadrukt Halbheer. Dit zijn kwetsbaarheden die bekend zijn, maar waarvoor nog geen update beschikbaar is.

Aangezien er geen beveiligingsupdates voor Windows XP verschijnen, zal het besturingssysteem met een zero-day te maken hebben zodra Microsoft een update voor een lek in bijvoorbeeld Windows 7 uitbrengt dat ook in Windows XP aanwezig is.

Tussen juli 2012 en juli 2013 verschenen er 45 Security Bulletins voor Windows XP, waarvan er 30 ook betrekking op Windows 7 en Windows 8 hadden.

Oplossing

De beste maatregel die bedrijven en thuisgebruikers kunnen nemen is het upgraden naar een nieuwer besturingssysteem. Halbheer erkent dat bepaalde systemen niet kunnen migreren of dat bepaalde gebruikers of organisaties dit niet willen.

Wie niet kan of wil upgraden krijgt het advies om het systeem af te schermen en een "defense in depth" aanpak van de netwerklaag tot de applicatielaag toe te passen. "Als je niet wil migreren, moet je nog een keer nadenken. Het is de hoogste tijd", besluit Halbheer.

Reacties (16)
20-08-2013, 10:21 door Anoniem
"En dat is een groot risico, aangezien beveiligingslekken in Vista, Windows 7 en Windows 8 ook op Windows XP betrekking kunnen hebben. "

Jammer genoeg vindt Microsoft het, vanuit commerciele overwegingen, geen reden om verantwoordelijkheid te nemen voor deze risico's.
20-08-2013, 11:01 door Sokolum
Met de gebeurtenissen vraag ik mij eerder het volgende af: Wie wilt zo graag dat wij van XP overstappen naar W8.
Natuurlijk op de eerste plaats MS, het genereert inkomsten. Het ontlast de bedrijf ook aan het ontwikkelen van updates, maar is dat nou heel kostbaar. Je zou verwachten dat een MS het XP OS van achterste en naar voren kent en dat de programma schrijvers alle geheimen kent behalve de bugs en... wie weet de ingebouwde geheimen...?? Het onderhouden lijkt mij niet overdreven duur, niet duurder dat de Surface tabs al heeft gekost. Inkomsten? Meer dan waarschijnlijk, voor MS.

Wie heeft er nog meer belang bij dat W8 wordt gebruikt, overheidsinstanties? Sinds het opduiken van het nieuws over PRISM en meer, kan ik niet stoppen met het argwanend zijn en mij afvragen in hoeverre de systemen door invloed van de overheid zijn gecomprimeerd. Sterker nog, welke toevlucht heeft deze sinds Windows 95 genomen? De ontwikkelingen op dit gebied zal zeker niet stil gestaan hebben gestaan. Zo zou kunnen dat bepaalde mogelijkheden die de overheid gebruikte door de jaren heen outdated zijn geraakt of de door de patches onbruikbaar zijn geworden. Hoe dan ook, de overheid heeft zal ook wel een belang bij hebben dat de consument overstapt, want Skype wordt voor jou al voor geïnstalleerd meegeleverd...!

De vraag die rijst, zal XP over een aantal jaren niet veiliger zijn in gebruik dan W8?
20-08-2013, 13:11 door SPlid
Door Anoniem: "En dat is een groot risico, aangezien beveiligingslekken in Vista, Windows 7 en Windows 8 ook op Windows XP betrekking kunnen hebben. "

Jammer genoeg vindt Microsoft het, vanuit commerciele overwegingen, geen reden om verantwoordelijkheid te nemen voor deze risico's.

Op een zeker moment komt iets tot een einde, of draai je nog windows 95/98 ? XP is in 2001 geïntroduceerd , en het lijkt me dat na 13 jaar een bedrijf wel mag stoppen met ondersteuning .
Ik ben trouwens geen groot MS fan, maar in dit geval vind ik dat ze het netjes hebben gedaan (je verwacht toch ook geen updates meer voor Suse Linux V6 ? )
20-08-2013, 13:19 door Rstandard
Door Sokolum:

De vraag die rijst, zal XP over een aantal jaren niet veiliger zijn in gebruik dan W8?
Veiliger in welk opzicht?
als je XP gebruikt dan is er een kans dat er 0day uitkomen, en dan heb je een groot probleem. Internet bankieren en andere zaken waarbij je enige mate van privacy wilt is dan gewoon niet te doen, omdat je nooit zeker weet of er malware op je pc is geslopen.
Als we er vanuit gaan dat er inderdaad bespioneerprogramma's wordt geleverd bij W7/8, dan heeft een overheid instantie je gegevens, maar die zouden ze toch al op een andere manieren kunnen krijgen.

De 2e optie (W7/8) lijkt me dan toch wel het beste.
Veiliger wordt XP in ieder geval niet.
20-08-2013, 14:31 door Anoniem
Door Anoniem: "En dat is een groot risico, aangezien beveiligingslekken in Vista, Windows 7 en Windows 8 ook op Windows XP betrekking kunnen hebben. "

Jammer genoeg vindt Microsoft het, vanuit commerciele overwegingen, geen reden om verantwoordelijkheid te nemen voor deze risico's.

Tsja, zo stond ik afgelopen week nog bij de Shell met brommer met mengsmering te klagen.
20-08-2013, 14:44 door Anoniem
Op een zeker moment komt iets tot een einde, of draai je nog windows 95/98 ? XP is in 2001 geïntroduceerd , en het lijkt me dat na 13 jaar een bedrijf wel mag stoppen met ondersteuning .
Ik ben trouwens geen groot MS fan, maar in dit geval vind ik dat ze het netjes hebben gedaan (je verwacht toch ook geen updates meer voor Suse Linux V6 ? )

Mja maar ook niet vergeten dat MS zelf er ook flink aan heeft bijgedragen door 6 jaar op zich te laten wachten en toen kwam met iets wat niet geaccepteerd werd als opvolger.
Misschien is het zelfs nog door te trekken door te zeggen dat MS grotendeels schuldig is aan het laten vastroesten van systeembeheerders en budgetten.
20-08-2013, 15:00 door Spiff has left the building
Als op 8 april 2014 de ondersteuning van Windows XP eindigt blijft de wereld gewoon bestaan.
Laten we hopen dat niemand zo stom is geweest Windows XP toe te passen in nuclear missile launch facilities.
Anders kan Zero-days een wel zeer akelige nieuwe betekenis krijgen.
20-08-2013, 15:03 door Briolet
Door SPlid:...en het lijkt me dat na 13 jaar een bedrijf wel mag stoppen met ondersteuning .
13 jaar is nu niet direct lang. Een bedrijf als Miele ondersteunt hun product b.v. 25 jaar door het zo lang beschikbaar houden van reserve onderdelen.
Niemand heeft het over gratis ondersteunen na 13 jaar.
20-08-2013, 16:17 door Anoniem
Op TV (bijvoorbeeld in actualiteitenrubrieken) zie je nog wel eens dat er iemand werkt op een PC of dat
er op de achtergrond een PC aanstaat.
Daar draait dan vrijwel zonder uitzondering Windows XP op!
Of het nou de persoonlijke werkplek is of de bedienconsole van een medisch instrument ofzo, het is
altijd allemaal Windows XP of een heel enkele keer tref je een Mac.
Andere Windows versies? Nooit gezien.

Ik ben benieuwd hoe het zal gaan. Ik zet nog steeds mijn kaarten erop dat er uiteindelijk een of andere
vorm van verlengde support komt.
20-08-2013, 16:36 door Anoniem
welk os wordt zolang ondersteund?
nee dan apple, snow leopard wordt wel niet ondersteund dat is tenminste duidelijk of niet soms.
upgrade naar lion gemaakt, blijken ze toch die oudere nog te ondersteunen.
kan mij iemand vertellen wat xp meer kan of heeft dan windows 7?
overigens was windows 8 in begin voor zeer weinig geld te verkrijgen(kan je makkelijk draaien met de oude interface), ik blijf mij verbazen dat mensen zo'n oud systeem als xp willen werken.
zakelijk kan ik het qua kosten nog wel enigszins begrijpen.
20-08-2013, 17:05 door Anoniem
alles wat legaal verkrijbaar is is door de overheid gekeurt/gecontroleerd zelf playstation & xbox spellen films en muziek want er zijn overal wel snowdens die een clue achterlaten
20-08-2013, 18:06 door Anoniem
Door Anoniem:
kan mij iemand vertellen wat xp meer kan of heeft dan windows 7?
Draaien op een systeem met 512 a 1024 MB RAM, een simpele 2D grafische kaart of onboard video, en
een harddisk vanaf enkele 10tallen GB.

Nu jij: wat kan windows 7 wat XP niet kan en wat een gewone gebruiker die wil tekstverwerken, browsen, mailen
e.d. toch nodig heeft?
Bijvoorbeeld een kantoormedewerker, een thuisgebruiker die niet kickt op 3D-effectjes of games, etc.
20-08-2013, 18:12 door Argot
Het is dat ik twee jaar geleden een nieuwe pc moest, omdat mijn vorige overleden was na zoveel jaar, anders was ik nog steeds bij XP gebleven. Ondanks dat er toen wel wat kritiek over Windows 7 was te lezen op internet, had ik er evengoed een goed gevoel bij. En na mijn overstap bleek dat gevoel te kloppen: Windows 7 voldoet aan mijn eisen en verwachtingen.
Over Windows 8 is nog véél méér kritiek te lezen. Ik kreeg er vanaf het begin al geen goed gevoel bij. Daarom eerst een tijdje uitproberen op de laptop, voordat het op de pc komt. En wederom blijkt mijn gevoel te kloppen. Voor mij geen Windows 8 dus.
Dat Windows 8 sneller opstart, stabieler is, etc. vind ik allemaal niet zo interessant en dus geen reden om over te stappen. En vooral omdat Windows 7 op mijn supersnelle pc ook tamelijk soepel werkt (Intel i7 hexcore / 12 GB memory). Goed, er zijn dan wel wat 64-bit-issues, maar die zul je in Windows 8 ook aantreffen.
Windows 8 op mijn laptop heeft al een paar keer een BSOD laten zien, terwijl ik dat in Windows 7 in die twee jaar nog nooit ben tegengekomen (in XP vanaf SP2 trouwens ook niet!)
Mijn huidige pc gaat nog wel wat jaartjes mee en hopelijk is er t.z.t. een betere Windowsversie dan 8 / 8.1 op de markt. Zo niet, dan ga ik definitief over op een ander OS.
20-08-2013, 19:14 door Anoniem
Door Anoniem:
nee dan apple, Snow Leopard wordt wel niet ondersteund dat is tenminste duidelijk of niet soms.
upgrade naar Lion gemaakt, blijken ze toch die oudere nog te ondersteunen.

Snow Leopard 10.6 wordt alleen nog met security updates ondersteund!
(& deels Safari, java 6, iTunes, Quicktime?)
Zij krijgt geen Os versie updates meer, 10.6.8 is de hoogste en laatste versie, laatste upgrade juli 2011.

Bovenstaande is nou juist veel mensen niet duidelijk.

Laat staan dat ze door hebben dat met een upgrade naar Lion of hoger de 'Rosetta'-applications niet meer werken (was de upgrade goedkoop en de aanschaf / upgrade van de rest van je software wat prijziger).

Als je kan zou ik upgraden naar Os X Mountain Lion (of hoger) en wanneer je nog universal applications gebruikt (rosetta) voor een Dual Boot systeem kiezen met Snow Leopard en een apart hoger Os X voor dagelijks gebruik (veiliger en meer functionaliteit).

Ook verbazend : dat de halve wereld meegaat in de draaikolk van hogere os-en die weer nieuwe zwaardere machines vereisen en werkende systemen noodgedwongen bij het vuil zetten.
Degenen die dat economisch zonde vinden blijven langer werken met unsupported systemen.

Security zonde daarbij is dat een deel van die besparing vaak niet wordt geïnvesteerd in extra aandacht voor veilige configuraties.

3 Mac tipjes:

- pak als het kan het hoogste Os x voor je mac systeem of kies voor een dual boot combi van twee systemen
- browse niet met een unsupported browser als je deze niet meer enigszins veilig kunt configureren (Safari bijvoorbeeld!).
Of maak gebruik van diverse browsers
- Ga bij internet gebruik hoger zitten dan Mac Os X 10.3 , dus vanaf Tiger (10.4) of hoger en besteed ruime aandacht aan specifieke securiy configuratie.
21-08-2013, 00:36 door Anoniem
hallo
ik word er echt niet goed van ik reageer nooit maar bij deze
ik vindt dit echt slechte journalistiek waarom.
ik lees langzamerhand niet anders a;s xp dit en xp dat het lijkt er op dat mijn ons het einde van xp wilt doen geloven en wilt opleggen.
waarom Windows 8 flop Vista flop Windows 2000 flop wat na Windows 8 komt dat kunnen we als pc gebruikers weer serieus nemen maar tot dan.
met Windows xp is niets mis maar in de VS te commercial van dat ik zeg Linux
het is allen maar op de pc markt weer een boost te geven en voor de rest niets anders en een ieder werk er aan mee
mvg cas
09-01-2014, 14:22 door Anoniem
Ik vind het een gevaarlijke stap, omdat na de datum geen updates meer komen krijgen virus en Troje makers alle mogelijkheden om rustig aanval na aanval voor te bereiden .... een update om de lek te dichten komt er dan toch niet meer, en ook DIE virussen en Troyes komen uiteindelijk op Windows 7 en 8.x computers terecht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.