image

Versleutelde e-maildienst haalt 122.000 dollar op

woensdag 28 augustus 2013, 17:07 door Redactie, 3 reacties

Drie programmeurs hebben in minder dan vier weken ruim 100.000 dollar opgehaald om een versleutelde e-maildienst te ontwikkelen. Mailpile, zoals de software heet, wordt omschreven als een moderne webmailcient met gebruiksvriendelijke encryptie en privacyfeatures. Het project is 100% gratis en volledig open source.

"De recente onthullingen van Edward Snowden zijn een wake-up call, die bevestigen wat velen al lang dachten, dat grote hoeveelheden e-mail die voor ons door Google, Microsoft en anderen worden opgeslagen, een onweerstaanbaar doelwit zijn voor diegene die onze privacy willen binnendringen, of het nu criminelen of overijverige overheidsorganisaties als de NSA zijn", aldus de drie ontwikkelaars.

Crowdfunding

Het trio was op 3 augustus met een crowdfunding initiatief op Indiegogo begonnen, om voor 10 september 100.000 dollar op te halen. Op het moment van schrijven en ruim voor de deadline staat de teller op 122.222 dollar. Met het binnengehaalde geld willen de programmeurs een alphaversie ontwikkelen die ergens in januari 2014 moet verschijnen.

Features

Het zal een open source webmailapplicatie worden die zowel op een pc als in de cloud draait. Daarbij worden zowel OpenPGP als S/MIME encryptie en handtekeningen ondersteund. Verder benadrukken de ontwikkelaars dat de interface zeer toegankelijk en gebruiksvriendelijk zal worden. Voor de toekomst staan ook nog andere doelen gepland, afhankelijk van het extra bedrag dat wordt opgehaald.

Het gaat dan om een installatieprogramma voor niet-technische Windows- en Macgebruikers, een multi-user versie voor gezinnen, groepen of kleine bedrijven, alsmede een plug-and-play distributie van Mailpile voor USB-sticks en ingebouwde ondersteuning van XMPP (Jabber) chat.

Reacties (3)
28-08-2013, 18:05 door Anoniem
Toch jammer dat dit alleen maar encryptie op de email toepast. Je hebt nog steeds dus log files met daarin wie met wie mailt en van waar.

Of te wel, het enige wat ze dus makkelijk maken is openpgp toepassen. Maar ja, dan moet de ontvangende partij dat ook ondersteunen. En zoals dus met Snoden, kon de ontvangende partij de mail niet decrypten.... Dus dit gaat alleen werken als beide partijen dezelfde mail software gebruiken...

En een mailtje naar Gmail is dus nog steeds te tracken, en te lezen door Google. Want als jij de mail decrypt met openpgp, dan heeft Google ook de gedecrypte versie ook. Want het wordt in de browser getoont.

Dus ik zeg ze proberen mee te liften met al het nieuws over privacy. Maar dit gaat het nooit oplossen...

TheYOSH
28-08-2013, 21:05 door Lex Borger
@TheYOSH: De gekozen richting is veelbelovend. Afhankelijk van de implementatie is OpenPGP of S/mime wel of niet in de browser leesbaar. Voordat je oordeelt zou ik eerst even afwachten waar ze mee komen. En los van logfiles is email sowieso traceerbaar voor initiatieven als PRISM... Het gaat om het leesbaar zijn van de email.
29-08-2013, 07:58 door SphaZ
Als servers onderling geen SMTPS gebruiken is het verkeer toch wel in te zien. En op DNS niveau kan je ook nog zien welke server wie bevraagt om een MX record te achterhalen.

Verder gewoon Thunderbird + enigmail + openpgp gebruiken, kan Google zelfs niet mee lezen als de geencrypte mail via gmail verstuurd/ontvangen wordt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.