image

"Snowden had vrij spel als systeembeheerder"

zaterdag 31 augustus 2013, 16:03 door Redactie, 2 reacties

Klokkenluider Edward Snowden kon dankzij zijn taak als systeembeheerder en het verouderde netwerk van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA tienduizenden documenten kopiëren zonder dat dit werd opgemerkt. Dat laten experts en functionarissen tegenover NBC News weten.

De NSA gebruikt een "thin client" setup, waardoor Snowden vanuit het kantoor in Honolulu direct toegang tot de NSA-servers in het hoofdkantoor van Fort Meade had. De thin clients zijn zo in te stellen dat werknemers alleen bepaalde taken mogen uitvoeren. Snowden was echter een systeembeheerder, waardoor hij elk bestand mocht bekijken dat hij wilde en zijn acties nauwelijks werden gemonitord.

Ook wist de klokkenluider toegang tot NSAnet te krijgen, het intranet van de inlichtingendienst, zonder een spoor achter te laten dat naar hem wees. Volgens een bron die over de details van de diefstal door Snowden was ingelicht, was hij eigenlijk een "spookgebruiker", wat het lastig maakte om zijn sporen te traceren en te achterhalen welke bestanden hij had benaderd.

USB-sticks

Door zijn taak als systeembeheerder mocht Snowden ook USB-sticks gebruiken. Normaliter is het werknemers van de NSA niet toegestaan om informatie van interne systemen op opslagapparaten zoals USB-sticks te zetten. Systeembeheerders hadden binnen de NSA echter het recht om bestanden van de ene computer naar de andere te kopiëren.

Als laatste speelde ook de locatie van Snowden een rol. Hij was in Hawaï gedetacheerd, ruim 8.000 kilometer en zes tijdszones van het hoofdkantoor verwijderd. Het grootste deel van zijn werkdag vond dan ook plaats als het personeel op het hoofdkantoor al thuis aan het diner zat.

Reacties (2)
02-09-2013, 17:59 door Anoniem
In plaats van nobele klokkenluider, blijkt Mr. Snowden dus toch een ordinaire spion die buiten zijn eigen accounts om is gegaan om informatie te verzamelen, en vervolgens daarmee in china en rusland is gaan leuren.
03-09-2013, 09:54 door Anoniem
Door Anoniem: In plaats van nobele klokkenluider, blijkt Mr. Snowden dus toch een ordinaire spion die buiten zijn eigen accounts om is gegaan om informatie te verzamelen, en vervolgens daarmee in china en rusland is gaan leuren.

Eens normaal doen kan ook. Zonder deze 'ordinaire spion' kwamen andere landen anders niet tegen bespionering van de burgers en andere overheden achter.. Zonder Snowden gebeurde er niks.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.