image

"NSA heeft toegang tot data op smartphones"

zondag 8 september 2013, 14:26 door Redactie, 4 reacties

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA zou toegang tot gevoelige gegevens hebben die gebruikers op hun smartphones bewaren, ongeacht het mobiele platform dat wordt gebruikt. De Duitse krant Der Spiegel meldt dat de NSA gevoelige gegevens op iPhone, BlackBerry en Android-toestellen kan inzien.

De krant baseert zich op geheime documenten waar het morgen meer informatie over zal publiceren, maar een aantal details zijn alvast online gezet. Zo zou de NSA onder andere toegang hebben tot contactlijsten, sms-verkeer, notities en locatiegegevens waar de gebruiker is geweest.

De inlichtingendienst zou speciale werkgroepen hebben die zich met de beveiliging van elk mobiele besturingssysteem bezighouden. Hoe de telefoons worden gehackt is onduidelijk. Zo zou in één intern document door experts worden opgeschept hoe ze via een al gehackte computer toegang tot de iPhone wisten te krijgen toen de gebruiker die synchroniseerde.

BlackBerry

Daarnaast zou de NSA ook succesvol zijn geweest in het hacken van BlackBerry. Een document uit 2009 laat weten dat de inlichtingendienst in staat is om sms-verkeer te zien en lezen. Er was in 2009 ook een periode waar de NSA tijdelijk geen toegang tot BlackBerry-toestellen had.

Nadat fabrikant RIM een ander bedrijf had overgenomen werd de manier waarop de data werd gecomprimeerd aangepast. In maart 2010 wist de verantwoordelijke afdeling binnen de NSA dit euvel te overkomen en opnieuw toegang te krijgen. Ook het BlackBerry e-mailsysteem, dat als zeer veilig wordt beschouwd, zou door de NSA zijn gekraakt.

Der Spiegel laat weten dat op basis van de geheime documenten die het heeft gezien het bespioneren van smartphones geen grootschalige fenomeen is en alleen in bepaalde gevallen gericht wordt ingezet, zonder kennis van de smartphonefabrikanten.

Reacties (4)
08-09-2013, 16:00 door Anoniem
Misschien heb ik het gemist, maar al deze kennis kan en zal gebruikt worden om deze macht te behouden.
Dit houd in dat de politici die niks of weinig van zich laten horen waarschijnlijk reeds in de macht van de NSA zijn.
Immers iedereen heeft wel iets te verbergen, dat na gelang men hogerop komt als carrièrebreker kan fungeren.
Een ontboezeming op internet, of een klein vergrijp, noem het maar op.
Chantage het middel waarmee de NSA haar macht kan vergroten, en wat te denken van het bevoordelen van grote Amerikaanse bedrijven die miljoenenorders dankzij de NSA kunnen binnen halen.
08-09-2013, 21:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-09-2013, 11:04 door Anoniem
Zo zou in één intern document door experts worden opgeschept hoe ze via een al gehackte computer toegang tot de iPhone wisten te krijgen toen de gebruiker die synchroniseerde.

Dit is niets om over op te scheppen. Als je toegang hebt tot een computer, dan heb je ook toegang tot de aangesloten apparaten. Als ze hier over opscheppen, krijg je de neiging om het niet meer zo ernstig in te zien. Misschien is dat wel de reden.

Peter
09-09-2013, 13:19 door hx0r3z
Bij custom roms niet? Of juist wel door zero day in elke Android versie? :S
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.