image

Nederland moet veiligste online samenleving worden

donderdag 12 september 2013, 15:03 door Redactie, 5 reacties

De aankomende campagne van de overheid om het cybersecurity-bewustzijn van Nederlanders te vergroten heeft als thema 'Smart Security' en moet van Nederland de meest open en veilige online samenleving maken. De campagne zal eind volgende maand plaatsvinden en is gericht op zowel burgers als bedrijven.

Volgens het Ministerie van Justitie en Veiligheid waar de Alert Online 2013 campagne onder valt, hoort Nederland tot de landen met de meeste internetaansluitingen en de meeste internetbankierende mensen. Dat brengt zowel kansen als risico's met zich mee. "Met een muisklik kun je onbedoeld een heel netwerk besmetten of liggen al je privé- of klantgegevens op straat", aldus de campagnewebsite.

Bewustzijn

Alert Online is een bewustwordingscampagne en moet mensen en organisaties bewust maken van hun internet- en mobiel gebruik. "De campagne laat steeds zien wat je zelf - vaak eenvoudig - kunt doen om risico’s te voorkomen. Slimme doordachte keuzes en samenwerkingsverbanden bij het gebruik, de aanschaf en onderhoud van ICT zorgen voor een open en veilige samenleving."

In juli presenteerde het Ministerie van Economische Zaken al het strategisch aanvalsplan 'The Netherlands digital gateway to Europe'. Daarin heeft cybersecurity ook een prominente rol. Zo is de regio Den Haag een Europees cyber security cluster van formaat aan het worden. Daarnaast is Nederland een interessant land voor buitenlandse bedrijven vanwege de vooraanstaande kennis op het gebied van smartgrids en SCADA en beveiliging van vitale infrastructuren.

Thuiswerken

De doelgroep van burgers, zelfstandig ondernemers, bedrijven, organisaties en hun medewerkers is opzettelijk gekozen, omdat het internet tegenwoordig de hele dag door wordt gebruikt, zowel voor privé als werk. Werken op de thuiscomputer, Facebooken op de smartphone van het werk, aldus de aankondiging op de website van AlertOnline.nl.

"Daardoor lopen zowel personen als organisaties het risico dat ze te maken krijgen met bijvoorbeeld virussen, dat onbedoeld gegevens en bestanden op straat belanden of dat ze het slachtoffer worden van oplichters en cybercriminelen." De campagne moet mensen laten zien wat ze hier tegen kunnen doen.

Reacties (5)
12-09-2013, 15:25 door Anoniem
Nieuwe hoogten in zelfoverschatting.

Wat bedoelt'ie nou met "veiligste en meest open"? Dat iedereen in een (digitale) dwangbuis rondloopt en altijd compleet en on-mid-de-lijk voor de bende van ivo&fred door te lichten is? De transparante burger?

Ik mis iets van enige visie. Bijvoorbeeld anoniem electronisch betalen. Bijvoorbeeld privacyvriendelijke oplossingen voor het steeds verder opkruipende fenomeen dat je altijd overal met je identiteit op je voorhoofd moet lopen. Bijvoorbeeld precies op de door de burger gewenste manier met willekeurig welk deel van de overheid in contact kunnen treden. In plaats daarvan is het meer databases, meer informatie digitaal moeten opgeven, en meer gedwongen overstappen op "alles digitaal".

Dat kun je in vele aankondigingen lezen, en daar wordt ook druk naartoe geknutseld, lees de advertenties voor "IT architect", zelfs "strategisch IT architect" van ronald z'n winkeltje maar. Daar staat vrij expliciet dat ze "digitaal" aan iedereen willen opdringen, ongeacht de gevolgen. Want ronald heeft echt het beste met ons voor. De enige garantie die we krijgen is dat we fred&ivo op hun eerlijke toet moeten geloven.

En oh ja, dat je "goed moet opletten, hoor!" Nuttig, fred. Nuttig, ivo.
12-09-2013, 15:36 door Anoniem
Ten koste van wat? Oja onze privacy...
12-09-2013, 16:42 door Anoniem
Ja, haha, veiligst ja, dat houdt dus in dat de privacy verdwijnt, omdat veiligheid voor dit soort figuren inhoudt, dat je alles in de gaten kan houden en alles in de hand hebt en kan blokkeren als dat nodig zou zijn.
13-09-2013, 07:33 door P5ycH0
Doe mij eerst maar eens uit de vingerafdruk database halen en laat me het bewijs van die verwijdering zien.
Sneaky bastards !!
13-09-2013, 08:51 door Anoniem
"Nederland moet veiligste online samenleving worden"

Volgens mij zullen we wat betreft cyberveiligheid nimmer de veiligheid overtreffen van landen waar er bijna of geen internet beschikbaar is. Als samenleving die juist erg afhankelijk is van cyber, is het een illusie te denken dat we de ''veiligste online samenleving'' kunnen scheppen ;)

"De campagne moet mensen laten zien wat ze hier tegen kunnen doen. "

Een overheid die weinig snapt van informatie beveiliging denkt ons te kunnen vertellen wat we tegen cyberdreigingen kunnen doen ? Als infosec professional moet ik altijd lachen om de knulligheid en incorrectheid in informatie die de overheid meent over dit soort onderwerpen te moeten bieden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.