image

Defensie gaat oprichting Cyber Commando versnellen

dinsdag 17 september 2013, 16:31 door Redactie, 5 reacties

Defensie gaat de oprichting van een Cyber Commando versnellen, zo staat in een nota die minister Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag aan de Tweede Kamer stuurde. Volgens de minister wordt cyber zowel tijdens missies als in het nationale domein een belangrijk terrein van aandacht en inzet.

De nota stelt dat de versnelling enerzijds nodig is om de eigen systemen beter te beschermen en anderzijds om de benodigde offensieve capaciteit te ontwikkelen. Hierbij hoort ook een versterking van de cyberinlichtingencapaciteit van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Het Cyber Commando zal onder meer verantwoordelijk worden voor de ontwikkeling van het militaire vermogen om cyberoperaties uit te voeren.

Samenwerking

De versnelling in het cyberdomein krijgt verder gestalte in samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, andere overheden en private partijen. "In het cyberdomein zijn interne en externe veiligheid volledig met elkaar verweven en dat vraagt om interdepartementale en publiek-private governance", aldus de nota.

Daarin wordt verder gesteld dat de offensieve cybercapaciteit van Defensie een nichecapaciteit is. Het gaat hierbij om hoogwaardige, specialistische capaciteiten die internationaal schaars zijn. Dergelijke nichecapaciteiten maken deel uit van de gereedschapskist van de NAVO en de EU.

"Door nu richting te kiezen, zetten we in op een toekomstbestendige krijgsmacht. Een krijgsmacht die militair relevant is”, zo laat minister Hennis weten.

Reacties (5)
17-09-2013, 17:08 door Anoniem
Ja maar dit gaat nog meer ten kosten van de privacy van de burger,zo wordt er net zo als Prism naar data gegraaid ben ik bang voor.
18-09-2013, 07:28 door AcidBurn
Tsja, in Den Haag besteden ze dat geld goed hoor! Ondertussen is de heft van onze eigen lieve overheid zo lek als een mandje.
18-09-2013, 08:11 door SphaZ
Wat acidburn zegt, zorg eerst eens dat de algemene infra van de overheid op een acceptabel niveau komt voordat je energie gaat steken in zo iets als een Cyber Commando. Wil niet zeggen dat security (offensief en defensief) niet nodig zijn in de strijdkrachten, maar dit klinkt alsof er weer een potje leeg moet.

Misschien toch maar bij de overheid gaan soliciteren als Cyber soldier threat analyst ;)
18-09-2013, 13:26 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-09-2013, 16:30 door Anoniem
Door Anoniem: Ja maar dit gaat nog meer ten kosten van de privacy van de burger,zo wordt er net zo als Prism naar data gegraaid ben ik bang voor.
klopt, privacy moeten ze inderdaad rekening mee houden en dat doen ze ook. de MIVD heeft echt wel wetgeving waar ze aan zich aan moeten houden. en als ik het goed begrijp gaat het vooral om militaire (inlichtingen) waar de MIVD zich mee bezig houdt. dus tenzij jij een potentieel militair of terrorist bent, zul je hier niet heel veel mee te maken krijgen.
wat de AIVD daarin tegen doet is een ander verhaal
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.