image

PvdA wil dat overheid meer open source gebruikt

woensdag 2 oktober 2013, 17:33 door Redactie, 13 reacties

De overheid zou meer open source moeten gebruiken om zo het goede voorbeeld op het gebied van privacy en bewustzijn te geven, zo vindt de PvdA. Vorige maand vond er een algemeen overleg plaats van de vaste commissie voor Economische Zaken over de Kabinetsvisie op e-privacy.

Kern van deze visie is goede bescherming van persoonsgegevens en de persoonlijke levenssfeer van de eindgebruiker van online diensten door bedrijven. De PvdA maakt zich echter zorgen over de uitwerking van de visie. "Aan de ene kant erkent de regering het grote belang van privacy en het belang van vertrouwen in het digitale domein, maar aan de andere kant neemt de regering te weinig concrete maatregelen om de privacy beter te waarborgen", zegt PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug.

Firefox

Volgens haar gaat het er onder andere om dat internetgebruikers meer controle over hun online privacy krijgen en daar ook hun eigen verantwoordelijkheid in kunnen en moeten nemen. Eén van die oplossingen hiervoor wordt door Mozilla Firefox aangeboden in de vorm van een "do no track me"-optie, zo merkt ze op. Deze optie laat websites weten dat de gebruiker niet gevolgd wil worden. Ze vraagt minister Kamp van Economische Zaken dan ook om met de browsermakers te gaan praten om te bekijken wat gebruikers kan worden aangeboden.

"Wij moeten ervoor zorgen dat mensen ook zelf begrijpen wat er gebeurt als zij het internet opgaan. Je kunt een bestandje aanbieden en daarin dingen uitleggen, maar je kunt ook het heft in eigen hand nemen en jezelf verantwoordelijker gaan voelen." Oosenbrug vindt dat internetgebruikers niet alles aan een ander kunnen overlaten. "Je moet uiteindelijk ook je eigen verantwoordelijkheid nemen."

Open source

Om internetgebruikers het goede voorbeeld te geven wat betreft het nemen van de eigen verantwoordelijkheid pleit het PvdA-Kamerlid voor meer opensourcesoftware. "Ik denk over die browsers het volgende. Als Firefox het wel kan aanbieden en Internet Explorer dat niet doet, waarom zouden we dan als overheid, ook als Kamer, niet zeggen: misschien moeten we keuzevrijheid geven en bekijken of we gebruik kunnen maken van Firefox?"

Oosenbrug stelt dat de overheid moet laten zien dat het voor een veiligere manier van internetten kiest. "Mijn collega van de SP refereerde er al aan: volledige veiligheid op internet bestaat niet, zeker niet na alles wat bekend is geworden over het NSA. We moeten ervoor zorgen dat deze bewustwording er komt. De overheid heeft wat dit betreft ook een voorbeeldfunctie. Misschien zullen we dan meer opensourceoplossingen moeten aanbieden."

Transparantie

Het Kamerlid is voorstander van opensourcesoftware omdat de transparantie waar steeds over wordt gesproken al in de software aanwezig is, omdat iedereen de broncode kan bekijken. Ze vroeg minister Kamp dan ook of de overheid het ziet zitten om het goede voorbeeld te geven en toch meer te kiezen voor opensourceoplossingen.

Kamp geeft daarop een positieve reactie. "Het antwoord is: ja. Alleen, dat antwoord is het waardevolst als het ook door mijn collega Plasterk gegeven wordt. Hij bekijkt hoe dit vanuit de overheid moet worden georganiseerd. Hij is ook erg in dit onderwerp geïnteresseerd", aldus de minister. Die stelt dat er bij "gelegenheid" op het verzoek tot meer opensourcesoftware zal worden teruggekomen.

Reacties (13)
02-10-2013, 18:06 door Anoniem
Dit klopt toch helemaal niet! Internet Explorer heeft ook die "do not track" optie, als je kiest voor default settings
na installatie dan staat het zelfs standaard aan.
Dit heeft er zelfs toe geleid dat iedereen die vlag negeert met als reden "het is geen vrije keuze van de gebruiker geweest".
(nouja in werkelijkheid was het natuurlijk een mooi excuus om niks te doen, want "do not track" moet expliciet in iedere
website ingeprogrammeerd worden en dat wil natuurlijk niemand)

Met open source heeft het in ieder geval niks te maken. Hooguit met een ontwikkelaar die een luisterend oor heeft
en/of andere belangen dan de gevestigde advertentie, media en tracking industrie.
02-10-2013, 18:11 door Anoniem
Het is duidelijk dat deze Astrid niet weet waar ze over praat. IE had die "do not track me" optie eerder dan Firefox. En iedereen inmiddels dat dit een dooie mus is. Behalve Astrid blijkbaar. Firefox heeft pas sinds een week de mogelijkheid om TLS 1.2 te gebruiken, terwijl IE die mogelijkheid al jaren heeft. Een koers richting open source is natuurlijk wel goed. Het is nu wel duidelijk gebleken dat die Amerikanen niet te vertrouwen zijn, dus daar moeten we vanaf zien te komen.
02-10-2013, 18:23 door AcidBurn
Strak plan. Kunnen ze nog meer aan consultancy uren inboeken omdat ze er geen klap van begrijpen.
02-10-2013, 18:39 door Anoniem
Hey, er kan ook wat zinnigs uit de PvdA komen. Jammer dat de motivatie verkeerd is. Voldoen ze gelukkig toch weer aan het beeld van wereldvreemd.
02-10-2013, 19:24 door Anoniem
Ze mogen mij inhuren om ze te vertellen wat ze allemaal niet snappen.
02-10-2013, 19:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-10-2013, 20:46 door Anoniem
Open Source heeft niets met privacy te maken!
Het zegt alleen iets over dat de broncode openbaar is en vrij gedistribueerd mag worden.

Firefox is inderdaad open source, maar heeft wel een security optie aanstaan die gebruik maakt van Google Safe Browsing.
http://www.google.com/tools/firefox/safebrowsing/
03-10-2013, 01:20 door Anoniem
Open source

Om internetgebruikers het goede voorbeeld te geven wat betreft het nemen van de eigen verantwoordelijkheid pleit het PvdA-Kamerlid [Astrid Oosenbrug] voor meer opensourcesoftware. "Ik denk over die browsers het volgende. Als de Stasi het wel kan aanbieden en de Gestapo dat niet doet, waarom zouden we dan als overheid, ook als Kamer, niet zeggen: misschien moeten we keuzevrijheid geven en bekijken of we gebruik kunnen maken van de Stasi?" Of de Bundes Nachrichten Dienst die alles aan de NSA doorspeelt? I have a dream, jawel! Slechts 1 competente ambtenaar in dit land zou al een wereld van verschil betekenen.
03-10-2013, 07:20 door Anoniem
Hallo alle Microsoft fans hierboven. Zodra jullie een goede en geloofwaardige verklaring kunnen geven voor het bedraan van de NSA_KEY in de Windows cryptolib mogen jullie weer praten over privacy.
03-10-2013, 09:00 door Anoniem
Eens dat er op details wel wat aan het stuk kan worden verbeterd, maar de richting van open source voor meer controle, baas over eigen gegevens en ICT en veiligheid staat natuurlijk als een paal boven water. Iedereen met goede kennis: op naar Den Haag om het te bepleiten!
03-10-2013, 10:32 door Anoniem
"Hallo alle Microsoft fans hierboven. Zodra jullie een goede en geloofwaardige verklaring kunnen geven voor het bedraan van de NSA_KEY in de Windows cryptolib mogen jullie weer praten over privacy."

Ben je per definitie een Microsoft fan wanneer je niet gelooft in de pretentie van de PvdA dat open source per definitie betekent dat men beter om gaat met de privacy ? Bedrijven die open source software gebruiken, kunnen nog altijd aan de hand je privacy schenden. Dat heeft verder niets te maken met de vraag wat we van Microsoft vinden.
03-10-2013, 10:59 door PJM
Het lijkt mij dat de focus binnen onze kamer moet liggen op bescherming van informatie (waaronder persoonsgegevens), de mensen en middelen die daarvoor worden ingezet.

Bescherming van informatie gaat verder dan transparantie of privacy. Het gaat bijvoorbeeld ook om beschikbaarheid en integriteit van deze informatie.

In plaats van iets te gaan roepen over open source software (micro management) zou een integrale aanpak (verbetering) van het
ICT beleid (waaronder informatie beveiliging) beter op zijn plaats zijn.

Helaas zie ik, als zelfstandig ondernemer, dat onze overheid voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. Externe consultants moeten tegen minimale kosten worden ingehuurd, eigen (intern) personeel krijgt geen opleidingen en projecten
worden dermate massaal worden opgezet (consolidatie data centers) dat je "failure" al op de eerste pagina van het project kunt schrijven.
03-10-2013, 11:08 door Anoniem
Door Anoniem: Hallo alle Microsoft fans hierboven. Zodra jullie een goede en geloofwaardige verklaring kunnen geven voor het bedraan van de NSA_KEY in de Windows cryptolib mogen jullie weer praten over privacy.

Oh, kom op zeg, dat verhaal uit 1999... al lang dismissed door allerlei partijen, oa Bruce Schneier:

https://www.schneier.com/crypto-gram-9909.html#NSAKeyinMicrosoftCryptoAPI
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.