image

Google: Android bijna immuun voor malware

dinsdag 8 oktober 2013, 11:44 door Redactie, 4 reacties

In tegenstelling tot alle berichten van anti-virusbedrijven over malware voor het Android-platform is het mobiele besturingssysteem nagenoeg immuun voor malware, aldus Google. Volgens Android Security chief Adrian Ludwig is slechs 0,001% van alle geïnstalleerde apps schadelijk voor gebruikers.

Volgens Ludwig is een 'walled garden', waarbij aanvallers en uitbraken worden geblokkeerd, in het geval van Android niet mogelijk. De innovatie zowel binnen als buiten Google gaan continu door, waardoor het onmogelijk is om Android op apparaatniveau af te schermen, zo liet Ludwig vorige week tijdens de Virus Bulletin conferentie weten.

Hij vergelijkt de werkwijze van Google meer met die van het Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding dan met die van de pc-industrie. "Het centrum weet dat het niet realistisch is om alle ziektes uit te roeien. In plaats daarvan worden ziektes nauwlettend gemonitord, en worden preventieve richtlijnen geboden en effectief gereageerd op schadelijke uitbraken."

Malware

Uit cijfers van Google zelf blijkt dat malware helemaal niet zo'n groot probleem voor Android is als wordt voorgedaan. Inmiddels zijn er verschillende maatregelen om kwaadaardige apps te bestrijden, zoals Verify Apps. Via deze maatregel kan Google ook app-installatie buiten Google Play monitoren, waar malware vaker voorkomt. Aan de hand van anderhalf miljard app-installaties blijkt dat 0,12% van de installaties 'potentieel schadelijke apps' betreft. Het gaat dan zowel om malware als onterechte detecties.

In het geval van een bekende schadelijke app waarschuwt Verify Apps de gebruiker. En de waarschuwingen zijn zeer effectief, want slechts 0,12% van de gebruikers negeert de waarschuwing en installeert de app. 40% van de aangetroffen schadelijke apps zijn sms-malware, die kostbare sms-berichten verstuurt.

Nog eens 40% valt in de categorie 'rooting' apps, en worden als potentieel schadelijk omschreven, maar zijn niet per definitie kwaadaardig. Als derde is er nog de categorie spyware, die voor 15% verantwoordelijk is, zo laat dit artikel van Quartz weten.

Reacties (4)
08-10-2013, 11:54 door Anoniem
Google vindt het stelen van privégegevens helemaal geen probleem. Datadiefstal vinden ze juist goed! Hoe minder privacy hoe beter, vinden ze. Daarmee valt al een groot deel van de malware onder de voor Google acceptabele producten.
08-10-2013, 12:16 door Anoniem
0,12% van anderhalf miljard bekeken apps = 1.800.000 geinstalleerde malware apps.
tijd om van bijna immuum naar immuum te gaan en waarschuwingen in blokkades om te zetten.
08-10-2013, 12:59 door Anoniem
kostbare sms-berichten?
08-10-2013, 19:56 door Army
Door Anoniem: Google vindt het stelen van privégegevens helemaal geen probleem. Datadiefstal vinden ze juist goed! Hoe minder privacy hoe beter, vinden ze. Daarmee valt al een groot deel van de malware onder de voor Google acceptabele producten.
Nee, maar ze hebben wel een reele kijk of hoe het werkt en waarom dingen niet kunnen. Dat mensen graag Angry Birds installeren in ruil voor hun adresboek is wat anders. WhatsApp is net zo en nog tig populaire apps, want ze moeten ergens van leven. Gratis in het bedrijfsleven bestaat niet namelijk. Ow en en 100% uptime en 100% veilig ook niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.