image

NSA-topman: ik ben Big Brother niet

donderdag 10 oktober 2013, 16:04 door Redactie, 8 reacties

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA is geen Big Brother, maar er moet wel meer transparantie zijn, aldus adjunct-hoofddirecteur Chris Inglis. Inglis sprak met de BBC naar aanleiding van de onthullingen door klokkenluider Edward Snowden.

De documenten van Snowden lieten zien dat de NSA over allerlei spionageprogramma's beschikt, die volgens burgerrechtenbewegingen grote inbreuk op de privacy van burgers maken. Volgens Inglis is het niet nodig om de balans tussen nationale veiligheid en burgerlijke vrijheden opnieuw te definiëren. "We kunnen niet de één voor de ander inwisselen." Wel stelt de NSA-topman dat er meer transparantie moet zijn.

Encryptie

Onlangs werd bekend dat de NSA opzettelijk encryptieprotocollen zou verzwakken, wat ook gevolgen voor de encryptie van onschuldige burgers heeft. "Wat we steeds zien is dat onze tegenstanders precies dezelfde communicatiesystemen, diensten en toegangswegen als onze burgers gebruiken", aldus Inglis.

"Bij het achternazitten van onze tegenstanders moeten we ook onze burgers beschermen", liet hij verder weten. "We moeten ze niet in gevaar brengen en dus proberen we de encryptie die terroristen en andere tegenstanders gebruiken te kraken. We moeten ervoor zorgen dat we de encryptie die Amerikaanse burgers gebruiken geen gevaar loopt."

Big Brother

Dat is volgens Inglis een regel waar de NSA zich aanhoudt. Daarnaast zou het beeld dat de NSA de meeste encryptie kan ontsleutelen die internetgebruikers gebruiken, en dan met name Amerikaanse, niet kloppen. "Naast te zeggen dat ik niet Big Brother ben, denk ik dat we gemotiveerd zijn om te laten zien dat we geen Big Brother zijn."

Reacties (8)
10-10-2013, 16:30 door Anoniem
De NSA luisterde ook politici van bevriende landen af en dat getuigt van een groot wantrouwen en een Big Brother mentaliteit.
10-10-2013, 17:10 door schele
Kijk, het probleem wordt weer haarfijn geillustreerd. In een interview met de BBC nota bene kan hij nog alleen maar praten over Amerikanen. Dat interesseert maar weinig, hun wetten hun regels. Probleem is wat ze met niet-Amerikanen hun data doen.
10-10-2013, 19:27 door Anoniem
Ik zie geen enkele reden om wie dan ook verbonden aan welk politie- of spionageagentschap dan ook nog te vertrouwen, in het bijzonder de Amerikaanse niet. En zeker willekeurig welke leugenaar van de NSA niet. Ze liegen zelfs glashard voor hun eigen congres (wat een federaal misdrijf is), dus laat staan wat ze tegen "buitenlanders" zoals de BBC zeggen.
10-10-2013, 21:28 door Sokolum - Bijgewerkt: 10-10-2013, 21:32
Klopt, het is een big lying uncle mother fucker.
10-10-2013, 21:28 door Sokolum
[Verwijderd]
10-10-2013, 23:25 door Anoniem
NSA-topman: ik ben Big Brother niet
Dat is juist; Big Brother geeft namelijk wél aan dat hij je bekijkt. ("Big Brother is watching you")
11-10-2013, 10:00 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 14-10-2013, 13:38
[Verwijderd]
12-10-2013, 08:01 door Anoniem
Ik geloof meteen dat de top van de NSA zichzelf niet herkent in het beeld van Big Brother. De inquisiteurs zullen zich indertijd ook niet herkend hebben in het beeld van tirannie en op een dergelijke beschuldiging verontwaardigd hebben gereageerd (al dan niet gepaard met een beschuldiging van ketterij...). Laten we het er verder op houden dat de kredietwaardigheid van de NSA in het bewijzen dat ze geen Bog Brother zijn in het licht van de naar buiten gebrachte feiten wat minder is geworden.

De heer Inglis zegt iets interessants over veiligheid en vrijheid: "We kunnen niet de één voor de ander inwisselen." Een waarheid als een koe. Je hoort soms dat veiligheid voor privacy gaat, maar een van beide is per definitie onvoldoende. Of de NSA nog wel een organisatie is die een rol zou mogen hebben in de balans (of bestaansrecht zou moeten hebben) nu een en ander naar buiten is gekomen, is vraag 2.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.