image

"Opslag reisgegevens is stap richting controlemaatschappij"

vrijdag 8 november 2013, 09:30 door Redactie, 22 reacties

Het plan van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om de reisgegevens van alle Nederlanders op te slaan is een verdere stap richting de controlemaatschappij, aldus digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. De organisatie vindt dat hier tegen gevochten moet blijven worden.

Gisteren liet Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, tegenover RTL Nieuws weten dat de overheid alle reisgegevens van Nederlanders wil opslaan en ter beschikking wil stellen aan inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Dit zou nodig zijn om zicht op een "kleine groep van potentiële terroristen en verdachte personen" te krijgen.

Het zou dan vooral om Nederlandse jongeren gaan die in Syrië vechten. Eind oktober liet een woordvoerster van de AIVD weten dat het om een groep van vijftig tot honderd personen gaat, maar dat het aantal licht oploopt. Details van het plan om de reisgegevens op te slaan moeten nog worden uitgewerkt. Opstelten zal aan het einde van deze maand zijn definitieve voorstel bekend maken.

Reacties (22)
08-11-2013, 09:46 door Anoniem
Nog een aantal aanstaande anti-terrorismemaatregelen:

- opslaan stemgedrag tijdens verkiezingen. Het blijkt namelijk dat potentiele terroristen bepaald stemgedrag vertonen

- opslaan DNA (het blijkt namelijk dat potentiele terroristen over bepaald DNA beschikken)

- afschaffen van cash-geld (terroristen betalen over het algemeen cash)

- het verbieden van sites die kritiek leveren op de overheid (het blijkt namelijk dat terroristen vaak kritiek hebben op overheden)

- het verplichten om te allen tijde traceerbare apparatuur - zoals smartphones - bij zich te dragen (het blijkt namelijk dat terroristen vaak proberen te voorkomen dat ze traceerbaar zijn)

- het verplicht in de cloud zetten van al je belastinggegevens, NAW-gegevens, DNA-profiel, zorg-/patientenverslagen, ziekteverleden en andere van belang zijnde gegevens (het blijkt namelijk dat terroristen vaak met deze gegevens rommelen)

- de verplichting om alleen nog maar met mensen samen te komen in ruimten waar camera's en microfoons hangen (het blijkt namelijk dat terroristen geneigd zijn om dit soort ruimtes te vermijden en snode plannen te beramen waar ze niet gehoord en gezien kunnen worden)

etcetcetc
08-11-2013, 09:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-11-2013, 09:51 door Anoniem
Lekker logisch. Die gasten gaan echt niet per vliegtuig, maar gewoon over land. Dus hup - miljoenen in een surveillance-systeem dat niet gaat leveren waarvoor het bedoeld is en ondertussen ons allemaal bespiedt (en gegevens doorspeelt aan het buitenland). Function creep gegarandeerd!
08-11-2013, 09:55 door Anoniem
Bam oome Ivo strikes again. Ik vraag me toch af of dit soort ideeën van opstelten zelf komt
08-11-2013, 09:57 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 08-11-2013, 09:59
[Verwijderd]
08-11-2013, 09:58 door Anoniem
"Dit zou nodig zijn om zicht op een "kleine groep van potentiële terroristen en verdachte personen" te krijgen."

Nee, dit is om 17 miljoen Nederlanders te bespieden...
Een kleine groep kun je gewoon volgen zonder draconische maatregelen.
08-11-2013, 10:19 door Anoniem
Ze kunnen toch gewoon bij de KLM opvragen wie er allemaal een ticket naar Sirië hebben geboekt? Ik bedoel: die "terroristen" zijn dom genoeg, dus moeilijker dan dat kan het toch niet zijn.

En wat bedoelen ze met "reisgegevens"? Die van de OV chipkaart? Ik bedoel: als je het vliegtuig pakt, dan is dat toch wel bekend bij alle inlichtingendiensten van de wereld, so what's new?
08-11-2013, 10:20 door N4ppy
Door Peter V.:
Daar heb je niet de reisgegevens van alle Nederlanders voor nodig, maar van een beperkte groep.

99.9% van alle Nederlanders houdt zich helemaal niet bezig met terrorisme en het collecteren van hun reisinformatie moet dus wel een andere bedoeling hebben.
99.999398% (uitgaande van 16.6M)

Ja we hebben zo'n last van vliegen dus we steken even een atoombom af. Zooooo opgelost.
08-11-2013, 10:27 door fransdb
@Peter, Dit was ook mijn initiele reactie, alleen ga je dan weer een groep "discrimineren" - namelijk de moslims. Dat kan en mag niet, dus dan maar iedereen. Nee, dan zou ik idd ook opteren om alleen de risico jongeren te volgen. Dat heeft dan ook doelbinding en is verdedigbaar.

Dat er dan enkele door glippen is een prijs die we dan betalen en voor een enkeling dan met hun leven :/
08-11-2013, 10:46 door Anoniem
Ik ben in China op vakantie geweest,ze zijn daar erg gehaaid op security,wel iets te erg vind ik persoonlijk.
Teveel laat ik er niet over uit,maar op binnenlanse vluchten of op ieder treinstation moet je door een security.
Als je een rugzak hebt moet die iedere keer door een scanner,ook op de metrostations.
Zelfs bij de musea,heb je daar een security check.
Hier in Nederland moeten we toch niet zo gehaaid om ieder wisse wasje gaan doen?.
Meneer Opstelten gaat soms veel te ver met zijn plannen,en tast de privacy van iedere burger teveel aan.
Het voorstel van hem om ieder reisgegeven op te willen slaan,gaat gewoon te ver en breekt in op de mensen hun persoonlijke levenssfeer.
Zijn voorstel haalt het hopelijk niet.
08-11-2013, 10:51 door Anoniem
Waarom is de persoon het leidend voorwerp en niet de bestemming?
Ik bedoel.... het is toch helemaal niet interessant voor de AIVD/MIVD om te weten wie er naar Finland, Canada of wat voor 'normaal' land dan ook te gaan? Het is toch alleen interessant om te weten wie er naar Syrië, Jemen, Libië, Bahrein, Algerije, Irak, Iran, Pakistan, etc..... gaan? Waarom dan registreren op persoon en niet op bestemming?
08-11-2013, 10:51 door Anoniem
Door N4ppy:
Door Peter V.:
Daar heb je niet de reisgegevens van alle Nederlanders voor nodig, maar van een beperkte groep.

99.9% van alle Nederlanders houdt zich helemaal niet bezig met terrorisme en het collecteren van hun reisinformatie moet dus wel een andere bedoeling hebben.
99.999398% (uitgaande van 16.6M)

Ja we hebben zo'n last van vliegen dus we steken even een atoombom af. Zooooo opgelost.


Als 99,9% van alle nederlanders met het openbaar vervoer gaan, dan zou het lkkr rustig op de weg zijn.
Denk dat dat percentage al eens drastisch omlaag kan haha
08-11-2013, 11:09 door N4ppy
H'mm net even geprobeert om een cheap ticket naar damascus te regelen maar helaas......

Ok dus dat wordt naar Turkije en dan een taxi.
En die afzetters laten me weer geen enkele reis boeken ;)

Ok dus iedereen die op vakantie gaat in Turkije is verdacht.
08-11-2013, 11:45 door SPlid
Contant geld, anonieme ov kaarten en dergelijke gaan vast meer gebruikt worden. Ik houd er helemaal niet van om continue gevolgd te worden.

Enige tijd geleden reed ik over de A44 , kreeg een brief van min van verkeer en waterstaat die in verband met een verkeersonderzoek wilde weten waarom ik mij op de A44 bevond. Op mijn opmerking of ze de gegevens wilden vernietigen en dat ik niet zat te wachten op dergelijke onderzoeken, kreeg ik als reactie dat mijn gegevens zouden worden vernietigd als ik zou mee doen aan het onderzoek, anders niet.

Nu rijd ik regelmatig naar mijn werk en terug , maar ik vind niet dat iemand dat wat aangaat. Ik zie dit ook weer terug in dit verdachte plannetje . Zou dat nu de reden zijn geweest dat men de ov-chipkaart er door wilden drukken ?

Brrrr , Opstelten als verlengstuk van de NSA , substantiële dreiging .....
08-11-2013, 11:59 door Mysterio
Arg! Weer een kanon om een niet bestaande mug kapot te schieten! Het werkt niet en gaat misbruikt worden. Het werkt niet omdat de Syriëgangers en dat soort gasten niet de trein nemen naar Schiphol en netjes hun ticket regelen etc. Neen, ze reizen mee naar een minder gecontroleerde luchthaven, bijvoorbeeld in Spanje of Marokko en reizen vandaar verder naar wie-weet-waarheen. De AIVD is daar al van op de hoogt en dan komt niet de minister met een onzinnig plan wat elke Nederlander raakt.

Maar we hebben het zien aankomen met de OV-shitkaart, de camera's langs de wegen en de archieven van de luchtvaartmaatschappijen. Spastisch moet alles maar opgeslagen worden, maar waar deze informatie voor wordt gebruikt wordt steeds dubieuzer.
08-11-2013, 12:34 door Anoniem
Wat is het wezenlijke verschil met de Stasi? Oh ja, natuurlijk, het westen is 'democratisch'. Onder het mom van terrorisme mag alles. De definitie wat terrorisme is laten we onbesproken. Verder geldt het wetboek van strafrecht niet voor onze US vrinden want die mogen illigale activiteiten uitvoeren onder het mom van de verdediging van 'onze' democratische waarden en normen.
08-11-2013, 12:35 door Anoniem
Zoals al vaker gezegd, alles wat misbruikt kan worden gaat misbruikt worden.
08-11-2013, 14:17 door johanw - Bijgewerkt: 08-11-2013, 15:26
De voornaamste afnemer van deze gegevens zal wel weer de belastingdienst zijn die wil checken of je niet ergens zwart werkt (je hebt een uitkering en rijdt elke dag op en neer op dezelfde route) en de controle op leaserijders die opgeven dat ze minder dan 500 prive km per jaar rijden op te voeren (nu de truc met de parkeergarages uitgelekt is).
08-11-2013, 15:34 door Anoniem
"99.9% van alle Nederlanders houdt zich helemaal niet bezig met terrorisme en het collecteren van hun reisinformatie moet dus wel een andere bedoeling hebben."

De belastingdienst is ook erg geinteresseerd in dit soort gegevens. Zij willen bijvoorbeeld graag weten of mensen frauderen met prive gebruik van lease auto's, of dat bijvoorbeeld mensen in een uitkering veel geld uitgeven aan een vakantie, terwijl zij de herkomst van het geld niet kunnen verklaren.
08-11-2013, 15:42 door Anoniem
Op het moment dat het financiële systeem in Europa inklapt en er grote sociale onrust uitbreekt, moet je voorbereidt zijn deze meteen onder controle te kunnen hebben. Vandaar dat deze maatregelen nu in een rustige welvarende tijd worden genomen onder het mom: terreur.
Het zal nog verder gaan dan DDR en China.
Als het financiële systeem klapt, is Europa een feit: geen eten zonder Europese eenheid.
De rente is nu zo laag, dat daar geen economische groei meer uit gestimuleerd kan worden bij een volgende klap.
Wanneer alle landen hun soevereiniteit opgeven en er 1 fiscaal systeem is kan de belasting omlaag (omdat het geld dan van de staat Europa is, zie Amerika) en de schuld kan dan gemakkelijk oplopen bij een 0% ECB rente. En daarmee kan de economie mogelijk weer uit het slop getrokken worden. Dus zonder Europa geen eten.
Een staat dat zijn eigen geld heeft, en een schuld bij zijn eigen bank heeft (FED / ECB), heeft feitelijk geen schuld aan zichzelf. Hoe dan ook, zal de schuld van Europa en Amerika dan alsnog verder en harder oplopen voor de laatste bubble.
Zo vermoed ik dat het gaat lopen.
08-11-2013, 20:50 door Anoniem
Een aantal goede punten zijn al genoemd:
- Middel erger dan de kwaal.
- Ineffectief (en al helemaal om op eigen gelegenheid in een 'Schengen' situatie zoiets te doen. Kuch, Frankfurt, Kuch).
- Function creep en andere risico's.

Ik wil er graag nog een aan toevoegen. Wijlen de Sovjetunie heeft in haar tijd nogal wat terroristische groeperingen gesponsord, de IRA, de Rote Armee Faction enz. enz. Dat deden zij niet omdat ze hun zaak nu zo geweldig vonden of omdat ze dachten dat ze ook maar enige kans maakten meer dan een randverschijnsel te worden. In laatste instantie deden ze dat omdat ze hoopten dat de regeringen zich in maatregelen die als middel erger dan de kwaal waren zouden vergalopperen, en dat mensen zou afkeren van het systeem en meer open zou maken voor de mogelijkheden van het alternatief van het socialisme.
In al die tijd is misschien de grootste nederlaag van het communisme geweest dat geen van de regeringen zich echt vergaloppeerden. Ze hadden het door. Of dit nu misschien weer het plan van dit terrorisme is, is niet duidelijk, maar als dat zo is, heeft het er alle schijn van dat het doel deze keer zonder al te veel moeite wel bereikt wordt...
08-11-2013, 23:09 door Anoniem
Het enige gevaar wordt gevormd door mensen die te lang bij de overheid hebben gewerkt en daardoor gedeformeerd zijn geraakt of tenminste denken dat ze overal verstand van hebben.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.