image

Anonymous-lid veroordeeld tot 10 jaar cel wegens Stratfor-hack

vrijdag 15 november 2013, 20:56 door Redactie, 0 reacties

Anonymous-lid Jeremy Hammond is door een Amerikaanse rechter tot een gevangenisstraf van 10 jaar veroordeeld wegens een computerinbraak bij het inlichtingenbedrijf Stratfor in 2011. Hammond had in ruil voor een bekentenis een "plea deal" met de openbaar aanklager gesloten.

Daardoor kon hij maximaal tot een gevangenisstraf van 10 jaar worden veroordeeld en dat is wat de openbaar aanklager ook eiste en waar de rechter in mee ging. De advocaten van Hammond hadden nog om een gevangenisstraf van 20 maanden gevraagd.

Bij de inbraak werden de gegevens van 860.000 Stratfor-klanten buitgemaakt, waaronder wachtwoordhashes en 60.000 creditcards. Met de gestolen creditcardgegevens werd voor 700.000 dollar aan transacties verricht. Onder de getroffen klanten bevonden zich tenminste 270 Nederlanders.

Rechter

Daarnaast werd er ook een groot e-mailarchief van Stratfor gelekt met informatie over allerlei klanten, waaronder over de man van de rechter die vandaag de uitspraak deed. De advocaten van Hammond stelden dat er sprake van belangenverstrengeling was, maar slaagden er niet in om rechter Loretta Preska te wraken, aldus Russia Today.

"Ik deed het omdat ik vind dat mensen het recht hebben om te weten wat de overheid en bedrijven achter gesloten deuren allemaal doen. Ik ben van mening dat wat ik deed juist is", zo liet de 28-jarige Amerikaan eerder weten. In zijn verklaring, die nu online is verschenen, schrijft Hammond dat hij op een lagere straf hoopt.

"Ik weet dat ik 10 jaar kan krijgen, maar ik hoop van niet, omdat ik geloof dat er nog veel moet worden gedaan." Met goed gedrag en de tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht zou Hammond in september 2021 kunnen vrijkomen. Na zijn gevangenisstraf zal nog drie jaar onder toezicht staan.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.