image

NAVO-werknemer kopieerde wachtwoorden op USB-sticks

vrijdag 22 november 2013, 14:36 door Redactie, 1 reacties

Een NAVO-werknemer die wachtwoorden van computers, serverlocaties en andere gegevens op USB-sticks kopieerde is in Duitsland tot een gevangenisstraf van zeven jaar veroordeeld. Volgens de rechter heeft de IT-expert, die 30 jaar voor NAVO werkte, zich schuldig aan spionage gemaakt.

De 61-jarige man beweert dat hij alleen zwakheden in de beveiliging wilde aantonen toen hij de gegevens naar zijn USB-sticks kopieerde, die hij vervolgens in zijn keuken en kelder verstopte. De rechtbank was het daar niet mee eens. "De openbaarmaking van de bestanden zouden een potentiële tegenstander van NAVO toegang tot het geheime NAVO-netwerk hebben kunnen geven", aldus de rechtbank.

Kroonjuwelen

De rechter omschreef de gestolen gegevens als de "kroonjuwelen" waarmee een buitenlandse mogendheid een cyberaanval met een "vernietigende impact" zou kunnen uitvoeren. De voormalige NAVO-werknemer ontkent echter kwade bedoelingen. "Ik ben nooit een verrader geweest of een vijand van NAVO, alleen van het slordige veiligheidsgedrag van werknemers."

Reacties (1)
24-11-2013, 21:28 door Sokolum
Als je kunt kopiëren, lijkt mij dat opzich nog geen misdaad. Wat het verhaal niet beschrijft, wat het zijn eigen wachtwoorden die hij kopieerden of dat van een anders. Wanneer het van een ander is, hoe kreeg hij toegang naar die wachtwoorden, geen wachtwoord beleid binnen die organisatie, geen tools zoals Password Safe... Vreemd verhaal waaraan niet alles helder is.

Nog vreemde wordt het als er wordt geroepen de kroonjuwelen... ho wacht, wat bedoelen ze hiermee, tot zover suggestief verhaal wel. Suggereren ze hiermee dat met deze credentials een buitenstaander zonder teveel moeite toegang tot systemen kan krijgen? Hoe in hemelsnaam wat voor netwerk heb je gebouwd dat zomaar van het internet benaderbaar is....

Het complete verhaal stinkt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.