image

Politie Boston staakt gebruik van kentekenscanner

maandag 16 december 2013, 15:15 door Redactie, 1 reacties

Het politiekorps van Boston heeft het gebruik van kentekenscanners gestaakt, nadat het per ongeluk een lijst met kentekens had vrijgegeven die te boek als gestolen of onverzekerd stonden of waar iets anders mis mee was en meerdere keren waren gescand.

De scanners zouden volgens de politie onder andere worden gebruikt om gestolen voertuigen op te sporen en auto's aan te houden die nog een parkeerboete open hadden staan, geen verzekering hadden of wegens een ander misdrijf werden gezocht. De kentekenscanners slaan naast het kenteken ook van elk voertuig de datum, tijd en gps-locatie op, waardoor het mogelijk is om het rijgedrag van een bepaald voertuig in kaart te brengen.

Kentekens

Een groep die voor openbaarheid van documenten strijdt had bij het politiekorps een lijst met kentekens opgevraagd die waren gescand en het alarm hadden laat afgaan omdat er wat mis mee was. In eerste instantie weigerde het politiekorps dit, maar in april werd besloten de gegevens toch te overhandigen. De kentekens zouden echter onherkenbaar worden gemaakt, maar toen de lijst uiteindelijk werd overhandigd bleken 68.000 kentekens gewoon leesbaar te zijn.

Daarnaast bleek dat veel kentekens meerdere keren waren gescand, ook al lieten ze het alarm afgaan. Het systeem stuurt in dit geval een e-mail naar de betreffende politieafdeling, maar het is onduidelijk of er ooit iets mee is gedaan. Daardoor wordt er nu getwijfeld of het politiekorps de kentekenscanners wel echt gebruikt waarvoor het zegt ze te gebruiken.

Ook is er twijfel ontstaan of de politie wel dit soort gevoelige gegevens goed kan beschermen. Het politiekorps laat in een verklaring weten dat het programma offline is gehaald en de effectiviteit alsmede de impact op de privacy van burgers wordt onderzocht, zo laat de Boston Globe weten.

Reacties (1)
16-12-2013, 16:02 door Kapau
Doet me denken aan http://gizmodo.com/5498412/sql-injection-license-plate-hopes-to-foil-euro-traffic-cameras
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.